Napisali na opakowaniu ,że działa szkodliwie na drodi oddechowe,stwarza poważne zagrożenie zdrowia w nastepstwie długotrwałego narażenia ,działa szkodliwie na organizmy wodne i chronić przed nim dzieci,uzywac w dobrze przewiewnych pomieszczeniach i może powodować uczulenie----- zawiera Toluen, propan ,butan... to tyle o Baranku.Myśle ,że producent napisał ,bo tak wymagają normy.Malowałem w piwnicy przy otwartych oknach i było dobrze,pierwszy raz malowałem w pomieszczeniu zamkniętym w masce P-gaz.Pierwszą osadę pomalowałem tym srodkiem i 3 dni potem umyłem wszystko do gołej dechy,wąchałem Baranka rozpuszczonego naftą lotniczą przez ok 2 godz i nawet głowa mnie nie bolała .myśle ,że wystarczy dobrze przewietrzyć i będzie gitara.Nadmienie ,że świetnym rozpuszczalnikiem do tego preparatu jest nafta lotnicza,zapewne ciężko będzie ją zdobyć ,ale jeśli ktoś ją ma , to ma jeden z najepszych rozpuszczalników .Rozpuszcza wszystkie powłoki lakiernicze ---,swieze i stare.Plamy z ciuchów znikają bezpowrotnie i co najważniejsze ,nie śmierdzi tak jak inne i jest antyalergiczna----polecam...jesli ktoś ma kogoś na lotnisku.