wiatrówka
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
wiatrówka
Witam to mój pierwszy post na forum
, chciałbym kupić wiatrówkę do góra 150 zł.Wiem że nie dostane super celnej i dobrej wiatrówki, więc czy lider44 wystarczy do strzelania w puszki, kapsle itp z około 20 25 m.Nie znalazłem na forum więc pytam, czy dobra jest wiatrówka qb88???

-
- -#Złoty Dobromir
-
-
- Ściepnik
-
- -#Srebrny Dobromir
Pojęcie "dobre" można różnie interpretować
Moim zdaniem nie ma wiatrówek dobrych i złych. Są lepsze i gorsze. Ale każda znajdzie swoich zwolenników, kierujących się różnymi często niekonwencjonalnymi kryteriami.
Generalnie PCP są drogie. Karabinek + obowiązkowa Luneta+ źródło powietrza = sporo kasy. Dlatego wiele osób powie bez zająknięcia " muszą być dobre bo są drogie" I zapewne coś w tym jest. Nie mniej jednak, na pewno więcej wybaczają niewprawionemu strzelcowi, chociażby z faktu nie posiadania praktycznie odrzutu.
Ja osobiście uważam, że PCP nie ma klimatu. Sprężyna daje niepowtarzalną satysfakcję z opanowania, niejednokrotnie mocno wierzgającego, karabinka. Jest taką namiastką broni palnej. Generuje podobne odczucia co broń palna, z bolącym barkiem włącznie.
Sam przesiadłem się z HW50 na AA S400 i jestem zadowolony lecz wciąż czegoś mi brakuje i żałuje, że pozbyłem się HW. Dlatego składam sobie Diane, żeby znów muc poczuć to "coś"
A tak na marginesie....Colin McRae powiedział kiedyś "Na zakrętach wygrywają szybcy kierowcy, a na prostej szybkie samochody" Z wiatrówkami jest to samo, Na zawodach wygrywają dobrzy strzelcy, a nie dobre karabinki

Generalnie PCP są drogie. Karabinek + obowiązkowa Luneta+ źródło powietrza = sporo kasy. Dlatego wiele osób powie bez zająknięcia " muszą być dobre bo są drogie" I zapewne coś w tym jest. Nie mniej jednak, na pewno więcej wybaczają niewprawionemu strzelcowi, chociażby z faktu nie posiadania praktycznie odrzutu.
Ja osobiście uważam, że PCP nie ma klimatu. Sprężyna daje niepowtarzalną satysfakcję z opanowania, niejednokrotnie mocno wierzgającego, karabinka. Jest taką namiastką broni palnej. Generuje podobne odczucia co broń palna, z bolącym barkiem włącznie.

Sam przesiadłem się z HW50 na AA S400 i jestem zadowolony lecz wciąż czegoś mi brakuje i żałuje, że pozbyłem się HW. Dlatego składam sobie Diane, żeby znów muc poczuć to "coś"
A tak na marginesie....Colin McRae powiedział kiedyś "Na zakrętach wygrywają szybcy kierowcy, a na prostej szybkie samochody" Z wiatrówkami jest to samo, Na zawodach wygrywają dobrzy strzelcy, a nie dobre karabinki

-
-
QB ( zdaje się ze co2 ? ) - najdroższa podczas eksploatacji ( co2) - bardzo celna
Sharp najtańsza w eksploatacji jednak mniej wygodna ze względu na to że trzeba się namachać ,bardzo celna. Jednak strzelanie z poz. lezącej mało wygodne
Lider 44 - niby sprężyna więc tania w użytkowaniu , jednak bardzo często się psują ( przeważnie naprawa jest droższa od karabinku ) nie celna , nie nadaje się do poz. leżącej , kupujac ja musisz wydać trochę więcej kasy na celownik (2 wyżej wymienione nie niszczą optyki ) , strzelając musisz być bardzo ostrożny co by paluchów nie stracić.- nawet jej nie bierz pod uwagę .
Zastanów się nad jakąś starą wiatrówką - Iż , łucznik , haenel , diana . Zdaje się ze Krzysztof ma lux iża 38 na sprzedaż .
pozdrawiam
Sharp najtańsza w eksploatacji jednak mniej wygodna ze względu na to że trzeba się namachać ,bardzo celna. Jednak strzelanie z poz. lezącej mało wygodne
Lider 44 - niby sprężyna więc tania w użytkowaniu , jednak bardzo często się psują ( przeważnie naprawa jest droższa od karabinku ) nie celna , nie nadaje się do poz. leżącej , kupujac ja musisz wydać trochę więcej kasy na celownik (2 wyżej wymienione nie niszczą optyki ) , strzelając musisz być bardzo ostrożny co by paluchów nie stracić.- nawet jej nie bierz pod uwagę .
Zastanów się nad jakąś starą wiatrówką - Iż , łucznik , haenel , diana . Zdaje się ze Krzysztof ma lux iża 38 na sprzedaż .
pozdrawiam
Lgm2 + Doc
-
-
trochę się pomyliłem
Chodziło mi o Qb 78 -79 - na co2 .
Qb sprężyna jest nic nie warta . .Sharp po małych usprawnieniach pomoże trafić w peta ( korek od butelki) na 50 m
. jego realny zasięg to coś ok 400 m , jednak zasięg skuteczny ( tj. zrobi kuku puszce ) to ok 80 -90m. Zdecydowałeś już jaki kaliber chcesz ?
oczywiście cały czas mówimy o limicie ?
pozdrawiam

Qb sprężyna jest nic nie warta . .Sharp po małych usprawnieniach pomoże trafić w peta ( korek od butelki) na 50 m

oczywiście cały czas mówimy o limicie ?
pozdrawiam
Lgm2 + Doc
-
-
Rany, ludzie... Proszę... Skąd wy czerpiecie tę wiedzę?
Tak w ogóle, czy w porównaniu do czegoś? Do czego? Co to znaczy bardzo celna wiatrówka? Jakieś tarcze ze skupieniem? Chociaż średnicę dziury dla najlepszej dziesięciostrzałowej serii?QB ( zdaje się ze co2 ? ) - najdroższa podczas eksploatacji ( co2) - bardzo celna
Kwestia przyzwyczajenia.Sharp najtańsza w eksploatacji jednak mniej wygodna ze względu na to że trzeba się namachać ,bardzo celna. Jednak strzelanie z poz. lezącej mało wygodne
Tak samo jak nie nadaje się IŻ-38, Norica Marvic Gold i HW97K, z których w sumie ładnych kilka lat strzelałem, także z leżącej. Tak samo, jak nie nadają się Prosport i TX200. Tylko jakoś tak jest, że z tych wiatrówek świetnie się strzela na zawodach. Głównie leżąc...Lider 44 - niby sprężyna więc tania w użytkowaniu , jednak bardzo często się psują ( przeważnie naprawa jest droższa od karabinku ) nie celna , nie nadaje się do poz. leżącej
A to już rewelacja... Możesz mi wytłumaczyć, w jaki sposób w tej wiatrówce dłuższa lufa ma pozytywnie wpłynąć na celność?1210 ma dłuższą lufę co wiąże się ze zwiększeniem celności![]()
-
- -#Złoty Dobromir
Kup sobie używanego Iża 38 będzie lepszy od wszystkich QB B coś tam i jeszcze innych Chinek. Wczoraj wystrzelałem na 30 metrów skupienie średnicy poniżej 4 cm. Jak nie Iż to jakiś Air master, Hatsan, lub jeszcze lepszy wybór Slavia. Jak masz kupować Chinkę za 150 to nie kupuj lepiej wcale. Zaoszczędzisz 150 zł i dużo zdrowia.
guntuning.com
-
qb 78
polecam QB 78 na start, przyjemny materiał na początek, mam ją bo chce sie troche kiedyś pobawić jej tuningiem do czego jest idealna, jeślibyś ją wybrał musisz traktować ją delikatnie, słaba lufa w/g mnie. Moge dać w prezencie spust z nierdzewki, po wstawieniu podkładek z 2 groszówek działa cudownie, chwila zabawy na papierze ściernym i dwie dziurki. temat dobrze rozwinięty na iwebie, tu też chłopaki chyba zrobili dwa fajne opisy.
Osiąganie zwycięstwa w zwykły sposób nie stanowi szczytu osiągnięć. Sun Tzu
-