Problem zardzewiałych przedmiotów

Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Maruda

Problem zardzewiałych przedmiotów

Post autor: Maruda »

Sam nie wierzę w cuda niewidy i jeszcze kilkanaście lat temu reagowałbym podobnie jak większość.
Jakiś czas temu rozbierałem starą szopę i w piachu znalazłem zardzewiałą siekierę i coś w rodzaju finki z której tylko ostrze było całe. Wrzuciłem to do szopy do złomu i sobie to leżało, aż do czasu. O tym że chłopi rzucali narzędzia pod płot na dłuższy czas, usłyszałem dawno temu od faceta uczącego w Technikum przedmiotów zawodowych, w tym materiałoznawstwa. I zapomniałem. Przypomniało mi się, kiedy z siekiery zrobiłem ciupagę, a ostrze oprawiłem i zrobiłem finkę. Naostrzyłem i okazało się,że są trwale ostre.
Nie rozumiejąc zjawiska, drążę temat wszędzie, starając się znaleść sensowne wyjaśnienie.
Narazie bez efektu.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Może po prostu są zrobione z dobrej jakościowo stali ?
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Może tak być, bo to przedwojenna stal. :D
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

OOO JAAAAA..... OSTRZE ELFÓW!!!!!!!!!!!
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!