Zawody HFT
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Zawody HFT
Witam szukam wiatrówki sprężynowej + luneta do zawodów HFT jestem wstanie pzeznaczyc 2.500 tys czy moge liczyc na wasze propozycje. Ponieważ moje zaufanie do sprzedawców jest ograniczone, wole pytać się doświadczonych osób.
-
- Administrator
-
-
Jest pytanie, czy koniecznie sprzęt musi być nowy. Często używki są już dopracowane przez swoich właścicieli i pracują lepiej niż nowe. Cena około1800-2000 jest całkiem realna, a za 500-700 to już można przyzwoitą lupkę dokupić. Jeżeli rzeczywiście tylko nowe wchodzą w rachubę , to TX, choć tam trzeba trochę pousprawniać.
Pozdrawiam
KWP
Pozdrawiam
KWP
-
-
Potrzebujesz sprzęt na zawody HFT?fuchas pisze:No tak ale pro sport jest juz zadrogi i przekracze moje magiczne 2.500 zl. Myślałem o AA TX200.
Jeśli tak to TX będzie świetnym wyborem. Praktycznie cała róznica między nim a Prosportem polega na systemie ładowania i braku bezpiecznika naciągu w PS. Strzela się z nich tak samo, mają tak samo dobre lufy, podobny odrzut (czyli mały jak na sprężynę), w sumie podobna masę. TX200 to świetny karabin, a że wygląda jak wiatrówka a nie sztucer myśliwski i nie ma ukrytej dźwigni ładowania? Da się z tym żyć, i wygrać zawody.
Koledzy mają trochę racji pisząc o dopieszczonych uzywanych wiatrówkach, ale ja zawsze wolałem nowe. Wiatrówka to przede wszystkim lufa i system. Co mi z tego, że ktoś dopiewścił system, jak przepuscił wcześniej tysiące sztuk śrutu? Jaką mam gwarancję, że zawsze był to śrut wymyty i oczyszczony, że nie wsadzał takiego, do którego przyczepiło się ziarenko piasku, które później zostawiło ślad na gwincie? Gołym okiem takiej mikrorysy nie zobaczysz, ale skupienie już nie musi być takie jak wczesniej. Chyba, że kupujesz sprawdzony sprzęt od kolegi, do którego masz 100% zaufania, wtedy warto brać taką używkę, tyle tylko, że ceny tak zadbanych i dopieszczonych egzemplarzy wcale nie odbiegają jakoś od nówek ze sklepu.
Na lunetę już Ci dużo kasy nie wystarczy. I tu masz dwa rozwiązania - albo kupić coś sprawdzonego i taniego z niższej półki, jakaś Delta Classic, albo używaną lunetę klasy wyższej - Bushnell Legend albo z serii Elite 3200. Pierwsze rozwiazanie ma to do siebie, że kupisz coś na jakiś czas, a potem z pewnością sprzedasz, jak tylko popatrzysz na zawodach przez kilka innych lup koegów i koleżanek na torze. Nigdzie tak nie widać róznic w jakości obrazu jak właśnie na zawodach. Kupujac coś sprawdzonego i znanego mozesz mieć pewnośc, że w przyszłości uda Ci się to odsprzedać. Ze stratą, oczywiście, ale będziesz miał zawsze jakąś kasę na start, do której tylko dołozysz (choć może i dwa razy tyle

Drugie rozwiązanie moim zdaniem jest lepsze - jak znajdziesz używaną lunetę za kilkaset złotych z nieporysowanymi szkłami to bierz i się nie zastanawiaj. Zwłaszcza, jeśli była uzywana na pcp, i tylko przez jednego właściciela. Ze sprężny to już niekoniecznie, zalezy od przebiegu i samej wiatrówki, koniecznie trzeba ją wcześniej przetestowac, czy trzyma zero. Takie używki często są sprzedawane od razu z zakrywkami Butler Creek (koszt około 100 zł) lub innymi - lepszymi niż fabryczne stringi - w cenie całości, więc warto się nad tym zastanowić
2500 zł powinno ci wystarczyć na całkiem fajny zestaw oparty na TX200
-
Nie mam doświadczenia z innymi karabinkami PCP ale mam BSA Lonestar i powiem tak. Dziś właśnie strzelaliśmy z kolegą do figurek. Na 40m KZ 40mm z pozycji siedzącej opartej o kolano śrut H&N FTT każdy strzał kładł figurkę , dosłownie każdy. Tak że myślę że w tej cenie karabinek rewelacja i w komplecie z przyzwoitym szkłem no i dobrym strzelcem nie będzie ustępował innym karabinkom pcp.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
Witam serdecznie.
Kup sobie AAS 400 Classic. Nowy chyba 1990zł używka 1700-1800. Do tego kup sobie Deltal Optical 6x24x50 wraz z montażem dwuczęściowym za 350zł (około). Do tego masz na zestaw ładujący a do butli musisz trochę dołożyć, jeśli to ma być 6l/300 bar (około 400zł)
Pozdrawiam serdecznie
White Eagle
Kup sobie AAS 400 Classic. Nowy chyba 1990zł używka 1700-1800. Do tego kup sobie Deltal Optical 6x24x50 wraz z montażem dwuczęściowym za 350zł (około). Do tego masz na zestaw ładujący a do butli musisz trochę dołożyć, jeśli to ma być 6l/300 bar (około 400zł)
Pozdrawiam serdecznie
White Eagle
-
Niestety ceny trochę się pozmieniały. Nowe S400 kosztuje 2200 zł, i zostaje Ci 300 zł na lunetę, montaż , zestaw do ładowania i butlę. Nie zmieścisz się w budżecie.White_Eagle pisze:Witam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie
White Eagle
A PCP ma się do sprężyny tak jak Focus WRC do zwykłego 1.4 - każdym dojedziesz na miejsce, jednak doznania po drodze mogą być zupełnie inne. PCP to zupełnie inna bajka - w porównaniu do sprężyny prawie nie ma odrzutu (jest ledwo wyczuwalny), można się skupić na celowaniu. Chwyt jest ważny, ale od jego powtarzalności nie zależy już tak bardzo to, czy sie trafi, czy nie. No i nie trzeba mieć pancernej lupy, bo na PCP każda wytrzyma.
Ale to droższa zabawa. Potrzebujesz butlę. Tak jak napisano powyżej, z zestawem do ładowania zapłacisz minimum 400-500 zł. To tak na start. Możesz też kupić pompkę, ale tanie nie są, wygodne też nie.
Najtańsze pcp w które warto zainwestować to S200/CZ200, ale mają trochę mało stabilnych strzałów jak na zawody, choć przy założeniu że tor ma w tym roku 40 celów powinno wystarczyć.
Potem Falcon FN19. Brzydka i pokraczna, ale celna i nie za bardzo ma się tam co zepsuć.
POtem to już rzeczywiście S400. Przy okazji są takie wynalazki jak Hatsan AT44 czy BSA Lonestar, ale to wiatrówki bardziej do rekreacji. Pierwsza nie szczyci się zbyt dużą powtarzalnością i kulturą pracy, druga ma lufę BSA, które nie są tak celne jak Lothara Walthera i ciężko dobrać do nich śrut, który da takie skupienie jak optymalny podkaliber Exacta z lufy LW.
Oczywiście z każdą wiatrówką można wygrać zawody albo zająć na nich wysoką pozycję, jednak w HFT1 jest wielu dobrych strzelców z dobrym sprzętem i ciężko byłoby się przebić z wiatrówką o gorszych parametrach. W przypadku S400 nie można mówić o jakichś kompleksach - startowałem z takim karabinkiem ponad jeden sezon, zajmujac między innymi 4 miejsce na Mistrzostwach Poolski czy wygrywając jakieś pojedyńcze zawody puchary PFTA. Czyli da się powalczyć. Jeśli ogranicza Cię budżet to rzeczywiście możesz pomyśleć o używkach...
-
Odwiedzilem dzis dwa sklepy w swoim miescie zobacze w poniedzialek bede wiedzial wiecej co do cen moze sie cos innego wynajdzie ale wstępnie pytalem o tx200 + bushnell 10x40 wyjdzie mi 2900 zl i chyba przy tym zostane. W poniedzialek wiecej info poinformuje co kupiłem ewentualnie jeszcze zaczerpne pare rad. Niewiem jeszcze czy takim seryjnym tx moge isc na zawody czy mozna cos jeszcze tam ulepszyc, sa jeszcze dwie wersje z dugą lufą i którką to podejżewam ze z dlugą powinna być lepsza.
Anics Beretta A-9000S 4,5
Air Arms TX 200 HC + Bushnell Elite 3200 10x40
Air Arms TX 200 HC + Bushnell Elite 3200 10x40
-
Tak. Praktycznie wszystkie AirArmsy mają lufy Lothara Walthera, może za wyjątkiem S200 - tego nie jestem pewienmaximus pisze:Czy S400 ma lufę LW?
- -#Złoty Dobromir