Lutowanie twarde

Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Lutowanie twarde

Post autor: krzysztof »

Wbrew pozorom to nie opis co i jak, ale prośba o odpowiedź w tym temacie.
mam do polutowania blaszki mosiężne 2mm , jakieś pręciki i rureczki w jedna całość.
co trzeba mieć by wykonać tą czynność w domu, czyli :
jaki lut - pręt bądź proszek,
jaki wspomagacz (chyba boraks, a może są gotowe mieszanki)
jaki palnik by nie poniszczyć lutowanych elementów i coby połączenie było eleganckie
jaki przygotować powierzchnie do lutowania

J jeszcze jedno:
czy blaszkę mosiężną należy wygrzać przed lutowaniem, jak ją utwardzić po.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

No więc odpowiadam, dobrzy fachowcy potrafią połączyć mosiądz z mosiądzem za pomocą miedzi, ja niestety nigdy nie miałem czasu tego wypróbować i zawsze lutowałem na srebro.
Ten lut jest wypróbowany i trzyma jak należy. Moim zdaniem dla amatora lutowania jest to najlepszy sposób dlatego że temperatura topnienia mosiądzu i miedzi jest podobna więc trudno jest nie stopić elementu który chcemy polutować, temperatura topnienia srebra jest znacznie niższa niż mosiądzu dlattgo nic nie uszkodzimy a lut jest dość wytrzymały.
guntuning.com
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Fajnie,
ale lut jaki? proszek, pręcik?
dodatki?
palnik?
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Ja kupuje gotowe pręty razem z topnikiem. Taki drut średnicy chyba 2mm oblany dodatkami i topnikami długości 40 cm kosztuje około 40 zł. Ale to tylko do mosiądzu więc starcza na długo.
guntuning.com
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Do lutowania mosiądzu są stosowane pręty "mosiężne" zawierające topnik. Do kupienia w Castoramie. Palniczek na propan musi być z turbinką. Elementy łączone nagrzewamy dotąd, aż przyłożony pręt sam się stopi od nagrzanych elementów i ładnie rozpłynie. Do obróbki detali wystarczy szlifierka kątowa, pilnik i papier, no i dobre chęci. Trzeba się trochę napracować. A na marginesie, mam kawałek mosiężnej blachy 8 mm.
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Mówiłem, że Zdzisław ma, zaradzi i potrafi :mrgreen:
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Zdzisiu coś bliżej o palniczku z turbinką. w casto są palniki na których napisane jest, że osiągają 1300 C , ale bez żadnych turbinek. Mam takowy, mam drut 2mm w otulinie i ... no wiesz co. Chyba ręka :( nie ta
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Maruda

Za mała temperatura. Palniczek z turbinką pozwala uzyskać wyzsze temperatury. Najlepiej wybrać taki, na którym jest napisane do 1950 C. Te druty do lutowania są bez otuliny. W ich składzie jest zawarty topnik. Ja też jeszcze nie mam palnika z turbiną (narazie). Wykorzystuję normalny palnik. Cienkie elementy udaje mi się nagrzać do stanu w którym drut topi się od nagrzanych elementów. Elementy kładę na cegle szamotowej (może być zwykła), żeby ciepło nie uciekało za szybko. I trzeba trenować. Praktyka czyni mistrza.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Tak tak praktyka czyni mistrza, mnie się nie chciało praktykować dlatego kupiłem srebro, i lutuje mi sie jak talala.
guntuning.com
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

W download jest pdf o lutowaniu _ porada z Casto.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Maruda

W Praktikerze pojawiło się ustrojstwo, palnik na dwie butle o temperaturze 3000 C. Tym można już łączyć dość grube elementy. Jedyny minus, to cena ok 350 zł. Ja narazie nie dam rady.