Do rzeczy. Jako że dzień miałem gorszy i szkoda mi było tarcz oraz śrutu na szóstki i piątki, wsadziłem Twinka w imadło i potestowałem śruty ze swoich zapasów.
Twinmaster PCP
10m.
imadło 50 kg.
pomieszczenie zamknięte
temp. 8 st. C
Wyszło tak:

Te trzy odskoki w tarczy 33407 to GAMO PRO MATCH. Druga seria (t. 33406) nieco lepsza, ale jeden śrut poleciał poza tarczę.
Odskok pod tarczą Norici Killer to Norica Killer. (poniżej)

Vo wyciśnięta z pistola (od najlżejszego), poglądowo:
H@N Finale Match pistol - 0,49 g. - 139 m/s
Geco Dynamit Nobel - 0,50g. - 137 m/s
JSB Exact - 0,54g. - 127 m/s
H@N FTT 4,50 - 0,56g. - 121 m/s.
Luźna interpretacja wyników, czyli co lubi lufa mojego Twina:
Jakość, niestety, kosztuje. Bezkonkurencyjny okazał się H@N Finale Match 4,50 pistoletowy. Do treningów można taniej, akceptowalny jest Geco Dynamit Nobel, HN Diabolo Sport zielony i H@N Match Glatt (testery od Rlyeh'a - jeszcze raz dzięki). Do, powiedzmy, grilla i efektywnej destrukcji nadaje się Crosman Pointed, a jakby ktoś spał na kasie, to ujdzie H@N FTT i JSB Exact.
Wynalazek - Napier Power Target ujdzie w tłoku, aczkolwiek żadna rewelacja. Lepiej smarować pewniaki. Na poziomie H@N Diabolo Sport molet. Nie dający satysfakcji.
Kompletna dyskwalifikacja do tarczy:
Gamo Pro Match (absolutny lider mający własne, niezłomne zdanie - lata gdzie chce)
Norica Match molet czerwona.
Puszek na pewno nie podziurawi Norica Killer (jakoś mnie to nie dziwi), Crosman Premier (a taki zachwalany - przy okazji, HW100 też nim sieje okrutnie), zmasakruje puchę Crosman Pointed (wersja oszczędna), H@N FTT lub JSB Exact (trochę ich szkoda, bo świetnie latają w innych lufach).
W miarę nabywania kolejnych śrutów, postaram się zamieszczać kolejne, imadłowe testy.
Informacyjnie: od 200 do 70 bar mój egzemplarz, ze stabilną Vo wystrzelał 140 śrutów (pomiar Vo przed i po testach, na Noblu).