Pytanie o butlę i o nową wiatrówkę, i o wszystko...

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

barypod

Pytanie o butlę i o nową wiatrówkę, i o wszystko...

Post autor: barypod »

Mam pytanie: zamierzam kupić tę o to wiatrówkę http://www.militaria.pl/crosman/wiatrow ... ml?cat=111
i w zestawie są naboje CO2. I jak ja je załaduje postrzelam trochę to czy mogę wiatrówkę wraz z załadowanym nabojem położyć ją na kilka dni. Nabój nie wybuchnie?? Proszę o pomoc!

Zmieniłem nazwę tematu na bardziej odpowiadającą zawartości.
- R.
Ostatnio zmieniony 2009-02-02, 20:00 przez barypod, łącznie zmieniany 1 raz.
KWP

Post autor: KWP »

Nabój nie wybuchnie, co nie zmienia faktu, iż nie powinno się pozostawiać zaaplikowanej "bombiczki" w karabinku. Gaz i tak ucieknie, a uszczelki ulegną szybszemu zużyciu. Lepiej wystrzelać do końca. Co do tego modelu, to pytaj się Kol. glowak_71. On ma takie coś i cuda-wianki z tym karabinkiem wyczynia :).
KWP
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Miałem takie dwa, pamiętaj zima na powietrzu nie postrzelasz.
guntuning.com
barypod

yyy.... ucieknie... to znaczy, że jak kupię nabój i nie będę go używał to i tak będzie CO2 się ulatniało?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Mnie się nie ulatniało ale istnieje taka możliwość.
guntuning.com
barypod

hmm.... teraz mam wolne od pracy... tzn. zima. A chciałbym strzelać właśnie w tym okresie(w lecie też)... czyli na CO2 nie. No to jaką? Jakie są inne rodzaje wiatrówek prócz sprężynówek i CO2 oraz które polecacie?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Prócz sprężynówek i CO2 są jeszcze PCP i PCA, pierwsze na wiatr z butli nurkowej drugie na wiatr napędzane siłą mięśni za pomocą dźwigni znajdującej się na karabinku.
guntuning.com
barypod

hmn... a czy są wiatrówki sprężynowe z magazynkiem (cena:do 250zł)
KWP

Takie rzeczy to tylko w erze...
barypod

to znaczy, że nie?
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

barypod pisze:yyy.... ucieknie... to znaczy, że jak kupię nabój i nie będę go używał to i tak będzie CO2 się ulatniało?
Nie wiem czy rozumiesz. Kupujesz kapsułkę z gazem i nie montujesz jej w wiatrówce - nic się nie będzie ulatniało. Montujesz - jest szansa, że uszczelki nie zrobią swojego i gaz uleci po jakims czasie.

Strzelanie w zimie - da się, tylko CO2 zachowuje się w niskich temperaturach inaczej niż w temepraturze pokojowej. Strzelanie z CO2 przy temperaturze jaka jest teraz, to strata śrutu i gazu.

Kol. KWP - forum jest od zadawania pytań.
Ostatnio zmieniony 2009-01-31, 22:45 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 2 razy.
KWP

Kolego, poczytaj, poszukaj, na większość pytań znajdziesz odpowiedź. Ja wiem, że chciałoby się mieć najlepsze i najtańsze w jednym, ale się nie da. Albo tanie, albo dobre, jak we wszystkim. Pamiętaj, że karabinek z magazynkiem jest bardziej skomplikowany, niż bez niego, więc cena produktu rośnie...
KWP
barypod

wiem... wiem.. dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

barypod pisze:yyy.... ucieknie... to znaczy, że jak kupię nabój i nie będę go używał to i tak będzie CO2 się ulatniało?
Z naboju niezaładowanego gaz Ci nie ucieknie ale gdy go załadujesz do wiatrówki i nie wykorzystasz do końca zostawiając wiatrówkę na dzień lub dwa, to istnieje taka możliwość co się wiąże ze szczelnością zaworków.
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
glowak_71

Post autor: glowak_71 »

Karabinek ten jest zasilany z 12g. kapsuły CO2 i zgodnie z opisem, daje się z tego wystrzelić 60 śrutów. Wnioskować z tego można, że prędkość początkowa nie będzie, jak w opisie, 200 m/s, ale sporo mniej. Stawiam na 170 m/s góra. A zimą będzie 100 m/s. Te 60 puknięć z magazynkiem to 5 minut zabawy, więc raczej nie grozi zostawianie naboju w karabinku. Można też do zasilania karabinka stosować kapsuły 88 g., wymaga to zakupu przejściówki (ma ona zawór, więc daje możliwość wykręcenia kapsuły częściowo pełnej i wkręcenia ponownego np. następnego dnia).

Można również kupić paintballową butlę HP, mambę i zasilać karabinek sprężonym powietrzem. Ale nie licz na wzrost Vo bez przeróbek, bo ciśnienie wyjściowe na butli HP jest takie samo jak CO2. Jedyny zysk, to możliwość strzelania w niskich temperaturach.

Optymalnym dla Ciebie systemem zasilania byłby kartusz wielorazowego użytku + przejściówka + gaśnica do ładowania. Ale to wszystko razem warte jest więcej niż ten karabinek.

Poza tym, poczytaj ten opis: http://militaria.wp.pl/kat,27301,wid,86 ... omosc.html

Sprzęt dla dziecka, zasięg 15m., szyna montażowa do niczego.

Karabin rodzący frustrację.

Dobry, żeby się wyleczyć z CO2.
Instruktor strzelectwa sportowego, bojowego i dynamicznego, sędzia sportowy.