Zestaw do ładowan Pcp ???

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Rosa

Zestaw do ładowan Pcp ???

Post autor: Rosa »

Może ktoś mi powie jaki kupić zestaw do ładowania pcp ??? butla czy pompka ?? bo na allegro są różne rozwiązania tego problemu a koszty różni się znacznie ???
ile kosztuje nabicie butli itp to jest kierowane do posiadaczy pcp :)
BSA LoneStar 4,5 mm + Saco 42x7
SHARP-INNOVA1210 5.5mm tasco 50x3-9
Awatar użytkownika
Emhyrion

Re: Zestaw do ładowan Pcp ???

Post autor: Emhyrion »

Rosa pisze:Może ktoś mi powie jaki kupić zestaw do ładowania pcp ??? butla czy pompka ?? bo na allegro są różne rozwiązania tego problemu a koszty różni się znacznie ???
ile kosztuje nabicie butli itp to jest kierowane do posiadaczy pcp :)
1. Przede wszystkim ważnym jest, co to będzie za wiatrówka. Jedne ładuje się do 190 bar, a inne nawet do 250 bar. O ile napompowanie ręcznie S400 jest pewnym wyzwaniem, o tyle Mk4 pompować do 230 bar jakoś bym chyba nie miał ochoty

2. Zorientuj się, czy w Twojej okolicy jest jakieś centrum nurkowe lub remiza, gdzie naładują Ci butlę do 300 bar. Butle 200-barowe szybko się opróżniają, w dodatku z takiej nie naładujesz więcej jak 200 bar. A w przypadku kilku wiatrówek to mało...

Jeśli nie masz pod nosem centrum nurkowego, ale jest "niedaleko ale trochę dalej" a Ty masz samochód to bierz dużą butlę (5-8 litrów), która starczy Ci na kilkadziesiąt ładowań. W Warszawie nabicie butli 6-litrowej (dopełnienie z 190 bar do 300) kosztowało mnie trzy tygodnie temu 5 zł. Taka butla wystarcza mi (teoretycznie) na jakieś 35 ładowań a strzałów mam 160 z kartusza, czyli na jakieś 11 paczek śrutu :)

Super informacja dzięki wielkie, ale może jeszczemi odpowiesz jeśli chodzi o ten karabinek http://www.militaria.pl/bsa/wiatrowka_b ... uct_review jaka butla musi być ? Bo to coś na mój portfel:)
Awatar użytkownika
Emhyrion

Rosa pisze:Super informacja dzięki wielkie, ale może jeszczemi odpowiesz jeśli chodzi o ten karabinek http://www.militaria.pl/bsa/wiatrowka_b ... uct_review jaka butla musi być ? Bo to coś na mój portfel:)
Maksymalne ciśnienie w zbiorniku: 232bar

Czyli butla 200 bar będzie do niczego. Co prawda nadmuchasz, ale poniżej tego, co można i strzałów będzie dużo mniej. Przy okazji kartusz jest dość duży, więc 2-litrowa butla 300 bar też będzie się szybko kończyć (starczy pewnie na 6-7 ładowań). Polecam jakąś 6-litrową
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

6 litrowa butla w centrum nurkowym w Gdańsku kosztowała ostatnio 500PLN. Na iwebie kupiłem butlę z podstawką za 550PLN z zaworem Auera. Nabicie od zera do 330bar kosztowało 10PLN, w 10 minut była nabita. Ja do P70 używam złączkę z manometrem, karabinek ma połączenie typu quick i do naładowania wykręcam tylko manometr, kartusz zostaje w karabinku. Butla jest atestowana na ciśnienie 450bar, lądują zwykle na "ciepło" do 330bar. Na ciepło, czyli bez chłodzenia butli w wodzie w trakcie ładowania. Po ochłodzeniu butla ma około 300bar. Czyli bez dyskusji tylko butla 6l wchodzi w rachubę. Ciężkie bydlę, ale i tak na strzelanie wyruszam samochodem, czyli waga nie jest istotna. Niektórzy dodatkowo kupują 2l butlę jako przejściówkę do strzelań plenerowych.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Emhyrion

krzysztof pisze:Niektórzy dodatkowo kupują 2l butlę jako przejściówkę do strzelań plenerowych.
Nie tylko. Jak jeszcze miałem S400 to 2-litrowa starczała mi średnio na 14 ładowań, czyli jakieś 1300-1400 strzałów. W sezonie ładowałem raz na dwa tygodnie. Do Mk4 już się średnio nadawała, bo 230 bar w Daystate to już nie przelewki, 6 ładowań i sajonara... więc zależy do jakiej wiatrówki nam ta butla będzie potrzebna.
Natomiast jeśli tylko będzie możliwość nabicia do 300 bar (bo nie wszędzie jest), to warto brać butle 300 bar - koszt niewiele większy, masa ta sama, a ładowań o wiele więcej. Tyle tylko, że jeśli mamy wiatrówkę ładowaną do max 190 bar (S400) to trzeba uważać, a najlepiej, jak butla ma wolny zawór.

Co do pompek - gdzieś spotkałem się z informacją, że taka pompka daje mniej więcej 1 bar za każdym pompnięciem w przypadku większości kartuszy w typowym rozmiarze. Nie wiem ile w tym prawdy, ale w przypadku S400 to by się zgadzało, bo kolega miał pompkę i od 90 bar do 170 trzeba było 80 razy machnąć. Z czego ostatnie 20 to już spory wysiłek... Jeśli miałbym Mk4 dmuchnąć 160 razy przed strzelaniem to z pewnością bym się dwa razy wcześniej zastanowił, czy nie lepiej pograć w bierki...
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Ja płace za nabicie 6 litrowej butli 300 BAR w sklepie Nautica Poznań Puławskiego całe 5 zł. :D Robi to miła pani na poczekaniu, beż żadnych problemów.
guntuning.com
Rosa

Jak dla mnie rewelacja, :mrgreen: dziękuję za informacje.