Ciężka celna militarna wiatrówka

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

100na

Ciężka celna militarna wiatrówka

Post autor: 100na »

Witam serdecznie milosników strzelania
Niestety zakonczyla sie moja przygoda z wojskiem i nie bede mial juz mozliwosci
strzelania z broni palnej co bardzo lubiłem ,by nie stracic wprawionego oka i sprawic
sobie przyjemnosc postanowilem nabyc wiatrówke wczesniej strzelalem głownie z
Beryla, pm-wz84 ,pk, swd-m.Przegladałem forum ale nie znzalazlem odpowiedzi na wszystkie pytania
wiec pozwolilem sobie na stworzenie nowego postu.
A wiec chcialbyn nabyc wiatrówke która spelnialaby nastepujace wymagania w kolejnosci:
- dobra celnosc,dpbry zasieg
-bron ciezka masywna lubie jak bron "wazy" niedelikatna i nieskomplikowana
-bez tlumika iinnych bajerów zmniejszajacych odrzut lubie jak bron daje kopa (to mi chyba zostalo po strzelaniu z SWD)
- proste przyrzady celownicze muszka i szczerbinka ewentualnie przezierniki bez swiatlowodow i innych wynalazkow
-podatnosc na "tuning" czyli w miare latwe i znaczne podniesienie zasiegu i celnosci sprzetu
-dowolny sposób zasilania w gaz czy powietrze dowolny sposob ladowania
-militarny wyglad , podobaja mi sie wiatrowki ktore wygladaja jak bron raczej stronilbym od tych przypominajacych wiatrowki z strzelnicy kolo karuzeli
ale jestem w stanie dla wczesniejszych przymiotów isc na ustepstwa w tym zakresie :-)
- do wydania max 1000zł
z gory dziekuje za sugestie i posty i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 100na, łącznie zmieniany 2 razy.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Witam.
- do wydania max 1000zł
Nic z tego nie będzie w tym zakresie. Nawet zwiększając zasób do 3k PLN też nic z tego nie będzie.

1) wiatrówka to nie broń,
2) wiatrówka nie powinna przypominać typowej broni, m.in. dlatego, żeby się funkcjonariuszom nie pomyliła z bronią, oraz niektórym nabywcom zresztą także,
3) strzelanie z obecnych wiatrówek nie ma nic wspólnego z pykaniem z jakiegoś szajsu w lunaparku. Technologia poszła trochę do przodu, zresztą nie tylko ona;
4) strzelanie na 50 czy tam 100 m z wiatrówki wymaga dużych umiejętności i ogarnięcia. Przyczyny te same co w strzelaniu długodystansowym z palnej. Tym większych umiejętności i ogarnięcia, im mniej sprzęt kosztuje.

Typowe PCP nie mają takiego kopa o jaki Ci chodzi, kopiące sprężyny nie zadowolą celnością. Tak więc spełnienie wszystkich tych warunków jest niemożliwe, ale przy odpowiednim kompromisie, czemu nie. Tylko musisz zdecydować, na czym Ci najbardziej zależy z tego, co wymieniłeś.
---
edit
Co do linka poniżej - test opublikowany pod koniec 2002 r. Celność HW się pewnie od tamtej pory nie zmieniła, ale warto datę wziąć pod uwagę kontekstem terminologii i tego, że opisywał Fred - w Polsce powszechne był wtedy wiatrówki GL.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Przeglądnij ten temat
http://www.guns.com.pl/hw97k.html.
Obrazek
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

i poszukaj informacji o Gamo Hunter - zmieścisz się cenowo, wiatrówka sprężynowa - więc kopie. Stosunkowo do ceny - celna. Konstrukcja prosta, nie wiem tylko czy uda Ci się zdobyć wersję z normalnymi otwartymi. Zresztą najlepiej jak sam poczytasz, pooglądasz fotki itd.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
lunetas

Post autor: lunetas »

To wszystko co opisałeś nie da się na 100% w jednym sprzęcie pogodzić, tak jak koledzy radzą musisz zdecydować czy większa energia ( kop) czy celność. Wygląd z czasem możesz sam zmienić (osada, kolor oksydy lub odpowiednie malowanie). Czytaj forum szukań w necie i dopiero w tedy podejmij decyzję. Powodzenia.
yoda

Post autor: yoda »

Polecam Diana - 48 .
KWP

Post autor: KWP »

Polecam to, z czego strzelać mi było dane: Bajkał MP513M. Kop okrutny, przyrządy otwarte jak w kałachu, moc około 24J.
Pozdrawiam
KWP
PS. Aktualny właściciel tego potwora trafia w butelkę po cocacoli na 60m. Oczywiście ją tłucze :)
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

KWP pisze:około 24J.
No tylko wtedy trzeba rejestrować a to podnosi koszty.
KWP

Sam wiesz, jak to jest z tym rejestrowaniem wiatrówek w obiegu wtórnym. Ja mogę tego bajkała kupić za 350PLN. Oryginalnie te karabinki - czysto teoretycznie - były sprzedawane jako limitowe.
Pozdrawiam
KWP
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 20:27 przez KWP, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Wiem na pewno, że gdybym chciał mieć FAC'a bez rejestrowania, to na pewno nie pochwalił bym się tym na ogólnodostępnym forum.

Na szczęście bardzo mnie do FAC'ów nie ciągnie, odwykłem od kopniaków, a PCP nie chcę.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

KWP, tak oficjalnie i głośno bym nie wspominał na Twoim miejscu o nierejestrowaniu broni. Broni, bowiem wiatrówka powyżej 17J to już broń. Podpadasz pod kilka przepisów, ustaw i tym podobnych ograniczeń, nie mówiąc o naszym regulaminie. Może drobna korekta posta?
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
KWP

Krzysiu, nie twórzmy spiskowej teorii dziejów :) . Nie kupię tego "sowieta", bo lubię swoje plomby w zębach. A pewność mam, że wszystkie by wytrząsnął.
Pozdrawiam
KWP
Rosa

Post autor: Rosa »

Co do pcp na znanym serwisie aukcyjnym pojawiło się ogłoszenie ze można kupić zestaw do ładowania pcp za 499 a widziadłem w militaria.pl ze można już kupić BSA LoneStar 4,5 mm 1359.20 wiec można miec fajny karabinek za ~1900 z wysyłka co myśliciel o tym zestawie ? :P numer aukcji 535436995
BSA LoneStar 4,5 mm + Saco 42x7
SHARP-INNOVA1210 5.5mm tasco 50x3-9
yoda

Post autor: yoda »

Rosa pisze:Co do pcp na znanym serwisie aukcyjnym pojawiło się ogłoszenie ze można kupić zestaw do ładowania pcp za 499 a widziadłem w militaria.pl ze można już kupić BSA LoneStar 4,5 mm 1359.20 wiec można miec fajny karabinek za ~1900 z wysyłka co myśliciel o tym zestawie ? :P numer aukcji 535436995
Myślę , że nie spełnia wymagań Kol. 100na. :cry:

Inną , którą bym zaproponował jako kawał porządnego sprzętu to HW 90 ale tam chyba nie ma muchy.
Awatar użytkownika
radecek

Post autor: radecek »

Rosa pisze: numer aukcji 535436995
Jeżeli to nie je butla 300 barowa to nie warto.