Ciężka celna militarna wiatrówka
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Ciężka celna militarna wiatrówka
Witam serdecznie milosników strzelania
Niestety zakonczyla sie moja przygoda z wojskiem i nie bede mial juz mozliwosci
strzelania z broni palnej co bardzo lubiłem ,by nie stracic wprawionego oka i sprawic
sobie przyjemnosc postanowilem nabyc wiatrówke wczesniej strzelalem głownie z
Beryla, pm-wz84 ,pk, swd-m.Przegladałem forum ale nie znzalazlem odpowiedzi na wszystkie pytania
wiec pozwolilem sobie na stworzenie nowego postu.
A wiec chcialbyn nabyc wiatrówke która spelnialaby nastepujace wymagania w kolejnosci:
- dobra celnosc,dpbry zasieg
-bron ciezka masywna lubie jak bron "wazy" niedelikatna i nieskomplikowana
-bez tlumika iinnych bajerów zmniejszajacych odrzut lubie jak bron daje kopa (to mi chyba zostalo po strzelaniu z SWD)
- proste przyrzady celownicze muszka i szczerbinka ewentualnie przezierniki bez swiatlowodow i innych wynalazkow
-podatnosc na "tuning" czyli w miare latwe i znaczne podniesienie zasiegu i celnosci sprzetu
-dowolny sposób zasilania w gaz czy powietrze dowolny sposob ladowania
-militarny wyglad , podobaja mi sie wiatrowki ktore wygladaja jak bron raczej stronilbym od tych przypominajacych wiatrowki z strzelnicy kolo karuzeli
ale jestem w stanie dla wczesniejszych przymiotów isc na ustepstwa w tym zakresie :-)
- do wydania max 1000zł
z gory dziekuje za sugestie i posty i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi
Niestety zakonczyla sie moja przygoda z wojskiem i nie bede mial juz mozliwosci
strzelania z broni palnej co bardzo lubiłem ,by nie stracic wprawionego oka i sprawic
sobie przyjemnosc postanowilem nabyc wiatrówke wczesniej strzelalem głownie z
Beryla, pm-wz84 ,pk, swd-m.Przegladałem forum ale nie znzalazlem odpowiedzi na wszystkie pytania
wiec pozwolilem sobie na stworzenie nowego postu.
A wiec chcialbyn nabyc wiatrówke która spelnialaby nastepujace wymagania w kolejnosci:
- dobra celnosc,dpbry zasieg
-bron ciezka masywna lubie jak bron "wazy" niedelikatna i nieskomplikowana
-bez tlumika iinnych bajerów zmniejszajacych odrzut lubie jak bron daje kopa (to mi chyba zostalo po strzelaniu z SWD)
- proste przyrzady celownicze muszka i szczerbinka ewentualnie przezierniki bez swiatlowodow i innych wynalazkow
-podatnosc na "tuning" czyli w miare latwe i znaczne podniesienie zasiegu i celnosci sprzetu
-dowolny sposób zasilania w gaz czy powietrze dowolny sposob ladowania
-militarny wyglad , podobaja mi sie wiatrowki ktore wygladaja jak bron raczej stronilbym od tych przypominajacych wiatrowki z strzelnicy kolo karuzeli
ale jestem w stanie dla wczesniejszych przymiotów isc na ustepstwa w tym zakresie :-)
- do wydania max 1000zł
z gory dziekuje za sugestie i posty i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 100na, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Witam.
1) wiatrówka to nie broń,
2) wiatrówka nie powinna przypominać typowej broni, m.in. dlatego, żeby się funkcjonariuszom nie pomyliła z bronią, oraz niektórym nabywcom zresztą także,
3) strzelanie z obecnych wiatrówek nie ma nic wspólnego z pykaniem z jakiegoś szajsu w lunaparku. Technologia poszła trochę do przodu, zresztą nie tylko ona;
4) strzelanie na 50 czy tam 100 m z wiatrówki wymaga dużych umiejętności i ogarnięcia. Przyczyny te same co w strzelaniu długodystansowym z palnej. Tym większych umiejętności i ogarnięcia, im mniej sprzęt kosztuje.
Typowe PCP nie mają takiego kopa o jaki Ci chodzi, kopiące sprężyny nie zadowolą celnością. Tak więc spełnienie wszystkich tych warunków jest niemożliwe, ale przy odpowiednim kompromisie, czemu nie. Tylko musisz zdecydować, na czym Ci najbardziej zależy z tego, co wymieniłeś.
---
edit
Co do linka poniżej - test opublikowany pod koniec 2002 r. Celność HW się pewnie od tamtej pory nie zmieniła, ale warto datę wziąć pod uwagę kontekstem terminologii i tego, że opisywał Fred - w Polsce powszechne był wtedy wiatrówki GL.
Nic z tego nie będzie w tym zakresie. Nawet zwiększając zasób do 3k PLN też nic z tego nie będzie.- do wydania max 1000zł
1) wiatrówka to nie broń,
2) wiatrówka nie powinna przypominać typowej broni, m.in. dlatego, żeby się funkcjonariuszom nie pomyliła z bronią, oraz niektórym nabywcom zresztą także,
3) strzelanie z obecnych wiatrówek nie ma nic wspólnego z pykaniem z jakiegoś szajsu w lunaparku. Technologia poszła trochę do przodu, zresztą nie tylko ona;
4) strzelanie na 50 czy tam 100 m z wiatrówki wymaga dużych umiejętności i ogarnięcia. Przyczyny te same co w strzelaniu długodystansowym z palnej. Tym większych umiejętności i ogarnięcia, im mniej sprzęt kosztuje.
Typowe PCP nie mają takiego kopa o jaki Ci chodzi, kopiące sprężyny nie zadowolą celnością. Tak więc spełnienie wszystkich tych warunków jest niemożliwe, ale przy odpowiednim kompromisie, czemu nie. Tylko musisz zdecydować, na czym Ci najbardziej zależy z tego, co wymieniłeś.
---
edit
Co do linka poniżej - test opublikowany pod koniec 2002 r. Celność HW się pewnie od tamtej pory nie zmieniła, ale warto datę wziąć pod uwagę kontekstem terminologii i tego, że opisywał Fred - w Polsce powszechne był wtedy wiatrówki GL.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Ściepnik
i poszukaj informacji o Gamo Hunter - zmieścisz się cenowo, wiatrówka sprężynowa - więc kopie. Stosunkowo do ceny - celna. Konstrukcja prosta, nie wiem tylko czy uda Ci się zdobyć wersję z normalnymi otwartymi. Zresztą najlepiej jak sam poczytasz, pooglądasz fotki itd.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
To wszystko co opisałeś nie da się na 100% w jednym sprzęcie pogodzić, tak jak koledzy radzą musisz zdecydować czy większa energia ( kop) czy celność. Wygląd z czasem możesz sam zmienić (osada, kolor oksydy lub odpowiednie malowanie). Czytaj forum szukań w necie i dopiero w tedy podejmij decyzję. Powodzenia.
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-
- -#Kustosz
-
Co do pcp na znanym serwisie aukcyjnym pojawiło się ogłoszenie ze można kupić zestaw do ładowania pcp za 499 a widziadłem w militaria.pl ze można już kupić BSA LoneStar 4,5 mm 1359.20 wiec można miec fajny karabinek za ~1900 z wysyłka co myśliciel o tym zestawie ?
numer aukcji 535436995

BSA LoneStar 4,5 mm + Saco 42x7
SHARP-INNOVA1210 5.5mm tasco 50x3-9
SHARP-INNOVA1210 5.5mm tasco 50x3-9
-
Myślę , że nie spełnia wymagań Kol. 100na.Rosa pisze:Co do pcp na znanym serwisie aukcyjnym pojawiło się ogłoszenie ze można kupić zestaw do ładowania pcp za 499 a widziadłem w militaria.pl ze można już kupić BSA LoneStar 4,5 mm 1359.20 wiec można miec fajny karabinek za ~1900 z wysyłka co myśliciel o tym zestawie ?numer aukcji 535436995

Inną , którą bym zaproponował jako kawał porządnego sprzętu to HW 90 ale tam chyba nie ma muchy.
-