Opinie i sugestie - HW 90

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
mecenas842

Opinie i sugestie - HW 90

Post autor: mecenas842 »

Witam zacne grono strzeleckie tak jak napisałem w temacie proszę was o opinie i sugestie na temat HW 90 bo mam zamiar przesiąść sie z Harego na ten karabinek.
Jaki wybrać kaliber i jaką lupe posadzić Maximus poleca Vomza ponieważ szkło jest mocne i cena przystępna. Zależy mi na waszej wiedzy bo na II-im Zlocie chce już ją mieć w kuferku.

Dodałem nazwę wiatrówki do tematu, łatwiej się będzie orientować na przyszłość nowym użytkownikom.
- R.
Ostatnio zmieniony 2009-01-14, 19:55 przez mecenas842, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie BRAK
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Nooo, na taki temat to tylko Radek coś zaradzi :D
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Ja od nie dawna mam HW90 i siedzi na nim na 'dampie' pancerny klasyk Trofik 3-9x40.
Kaliber 5,5mm, ale tylko dlatego, że mam porządne 4,5mm.
Jeśli to ma być na początek Twój jedyny karabinek, to raczej 4,5mm.
Oprócz wyżej wymienionej lupki można bez strachu posadzić Legenda, tylko ma grubszy MilDot od Trofika, ale za to powiększenie x15, przydatne jeśli chcesz strzelać 70+ metrów.
Strzelałem na x9 na 65m i puszeczka mała sie wydaje, ale ja okularnik jestem, więc to może być subiektywne odczucie

Po za tym poczekaj na wypowiedź 'Radecka' on ma dwie 90-ki i można powiedzieć, że jest od nich ekspertem :mrgreen:
Wiem 'blupło' wazeliną :oops: , ale sam jestem ciekaw co napisze.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
mecenas842

Mam już na wyposażeniu Hatsana 100+PP 6x40MD o mocy 13J ale przestał spełniać moje oczekiwania. Nie chodzi mi o celność ale o moc i jakość wykonania dlatego zdecydowałem się na HW 90 z tego co mi wiadomo nie traci mocy tak jak sprężyna, i wykonany jest z niemiecką precyzją w końcu to HW, na PCP mnie jeszcze nie stać marzy mi się S400 jest cudowny jak woda z Lichenia z czasem go kupie bo co sie odwlecze to nie uciecze.
Obecnie BRAK
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

mecenas842 pisze:Mam już na wyposażeniu Hatsana 100+PP 6x40MD o mocy 13J ale przestał spełniać moje oczekiwania. Nie chodzi mi o celność ale o moc i jakość wykonania dlatego zdecydowałem się na HW 90 z tego co mi wiadomo nie traci mocy tak jak sprężyna, i wykonany jest z niemiecką precyzją w końcu to HW, ...
W sprężynie gazowej nie ma się co zużyć, a nawet przy niskich temperaturach zachowuje lepszą (dokładniejszą) sprawność niż inne konstrukcje.
Dowodzą tego eksperymenty kol. Witboja

http://orzel.org.pl/viewtopic.php?f=4&t ... &sk=t&sd=a
mecenas842 pisze:...na PCP mnie jeszcze nie stać marzy mi się S400 jest cudowny jak woda z Lichenia z czasem go kupie bo co sie odwlecze to nie uciecze.
Poczekaj do jakiegoś spotkania, zlotu, zawodów. Ktoś życzliwy użyczy swojego S400 postrzelasz, podumasz i podejmiesz decyzję.
Kolega KWP był zakupił, potem postrzelał z ProSporta, był sprzedał S400 i cieszy się obecnie PS-em :P

Uczę się strzelać od nowa 8-)
KWP

Post autor: KWP »

Miałem S400 i muszę przyznać, że jest to świetny karabinek za tą cenę. Naprawdę może się podobać, według mojej prywatnej opinii cholernie celny, śliczny, bezodrzutowy itp, itd... Teraz łyżka dziegciu do miodnego karabinka: Trzeba taszczyć butlę. 80-90 stabilnych strzałów z kartusza to naprawdę niewiele, jeżeli jest się na treningu, w plenerze czy chociażby w piwnicy :). Wydmuchanie powietrza poniżej krytycznej granicy 20-25 skutkuje rozszczelnieniem się karabinka i możliwością uszkodzenia uszczelek. Jak już się wstrzelałem, to trzeba było ładować kartusz... Karabinek lekki, niby to plus, ale... dzięki postrzelaniu z FWB300s oraz PS-a zauważyłem, że cięższe karabinki pozwalają mi uzyskać lepszą statykę. Strzelanie na 10m do tarczy dało mi do myślenia - S400 nie trafiam, FWB i PS - trafiam. Efekt prosty do przewidzenia: PCP ma nowego właściciela, ja nowego Pro-Sporta :mrgreen: :mrgreen: . I jeżeli nie będę przymierał głodem, to PS ma u mnie dożywocie :lol: .
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
mecenas842

I tu przyznaje koledze racje cięższy karabinek pewniej leży w rękach przy czym stabilność sie poprawia a co idzie w parze celność. Przy pierwszej okazji postrzelania z różnych dmuchawek zdecyduje co mi będzie bardziej odpowiadać, na razie jestem zakochany w S400 ale to tylko love, a miłość często bywa ślepa.
Teraz bardziej interesuje mnie opinia kolegów na temat tego na co jest mnie stać czyli
HW 90
Obecnie BRAK
Awatar użytkownika
radecek

Post autor: radecek »

Zalety HW90:
- dobre wykonanie
- wygodna konserwacja
- możliwość regulacji energii
- dobra celność i stabilność energii
- szybki i przyjemny w odczuciu strzał ( brak zgrzytów i brzdęków jak w sprężynie).
- nie jest potrzebny tuning
- trwała konstrukcja
- można pozostawiać naciągniętą sprężynę gas ram
- dostęp do części zamiennych
- duża skuteczność w niszczeniu celów w postaci wszelkich butelek na 100m ( powyżej jak się trafi ) :D

Wady:
- mały kąt pochylenia lufy
- słabe łączenie lufy w kostce ( przy wyślizgnięciu podczas napinania - wygina się )
- stosunkowo ciężki
- czasami śruby osady ocierają o dźwignię naciągu ( trzeba dawać podkładki)
- w osadzie powinna być wyżej baka policzkowa
- trzeba uważać na przycisk bezpiecznika w kabłąku, żeby nie był wciśnięty podczas strzału ( np. gdy kładzie się karabinek na podpórce ), ponieważ po naciśnięciu j. spustowego karabinek nie zadziała - dopiero po podniesieniu z podpórki może być oddany samoczynnie strzał.
Awatar użytkownika
mecenas842

Dziękuje koledze za czyste i przejrzyste wady i zalety karabinka.
Wyrok zapadł kupie HW 90 i chyba BT 3-9x40.
W razie jakich kolwiek problemów poproszę o poradę, jeszcze raz dziękuje za waszą wiedzę

pozdrawiam: Szymon.
Obecnie BRAK