Naprawa elementu z aluminium

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Naprawa elementu z aluminium

Post autor: bonzoo »

Heya!

Iżyk 53 którego niedawno dostałem, ma niestety ułamany kawałek kostki, niestety jest to element aluminiowy

Obrazek

Mam z tym dylemat, jak to można naprawić. Kolega dał mi ponoś super dwuskładnikowy klej epoksydowy do aluminium. Na allegro sprzedają spoiwo do "spawania" aluminium

http://www.allegro.pl/item478743072_alu ... ratis.html

zostaje jeszcze trzecia metoda spawanie spawarką do aluminium, z tym że w okolicy jeszcze nie znalazłem nikogo kto by miał do tego sprzęt i pytanie czy nie jest to za mały element?

I tu prośba do Was koledzy :mrgreen: może ktoś już coś takiego naprawiał? i może coś doradzić.

Osobiście najbardziej pasowałaby mi metoda przy użyciu tego spoiwa z allegro, jakoś najbardziej do mnie trafia. Miałem różne doświadczenia w klejeniu metali, co prawda nie aluminium, ale efekty raczej nie były zadowalające. :(

Zastanawia mnie jeszcze jak grubą można położyć w takim przypadku spoinę? Od wewnętrznej strony, od strony otworu na ośkę popychacza jest około 2-3mm luzu i można by nadlać tam spoinę celem wzmocnienia połączenia?

A może ktoś ma namiary na jakiś warsztat który robi takie rzeczy i mógłby mi to zanieś do zrobienia?

pozdrowionka!

P.S. Jest śnieg, strzelał ktoś już do kulek ze śniegu? Czaaaaad!!!! :mrgreen:
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Jest jeszcze jedna metoda, najprostsza. Napisz do Sławka Dębskiego z zapytaniem czy nie załatwił by Ci tej części. Może jak się ładnie uśmiechniesz to kto wie. :D
guntuning.com
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Nie widziałem jeszcze takich cieniutkich spoin lutowniczych po spawaniu w argonie.. Ten sposób wg mnie odpada. Ale to nie oznacza, że mam rację.
Pokusiłbym się wykonać próbę epoksydem z uwagi na cieniutką warstwę łączenia.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Duszogryz

Post autor: Duszogryz »

Ja bym proponował epoksyd, tj np. Epidian 5 z najprostszym utwardzaczem Z-1 (daje twardą żywicę). Jeśli chodzi o grubość, to starzy i mądrzy fachowcy mówią, że "klej wtedy trzyma, kiedy go nima", a wiec im cieńsza warstwa, tym spoina wytrzymalsza. Swojego czasu czytałem, że żywicą epoksydową ktoś kleił elementy mostu (i chyba to nie było Lego). Jednakże i tak najlepiej będzie wymienić na nowy element
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Myślę, że cztery miesiące temu iżyk został naprawiony.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

krzysztof pisze:Myślę, że cztery miesiące temu iżyk został naprawiony.
A owszem :mrgreen: Kostka została sklejona klejem do aluminium, (przynajmniej tak zapewnia producent) Nie wygląda to może super estetycznie ale będzie to pomalowane docelowo specjalną farba do aluminium :shock: (też tak zapewnia producent) Jakaś lekko żrąca baza.