Heya!
Iżyk 53 którego niedawno dostałem, ma niestety ułamany kawałek kostki, niestety jest to element aluminiowy
Mam z tym dylemat, jak to można naprawić. Kolega dał mi ponoś super dwuskładnikowy klej epoksydowy do aluminium. Na allegro sprzedają spoiwo do "spawania" aluminium
http://www.allegro.pl/item478743072_alu ... ratis.html
zostaje jeszcze trzecia metoda spawanie spawarką do aluminium, z tym że w okolicy jeszcze nie znalazłem nikogo kto by miał do tego sprzęt i pytanie czy nie jest to za mały element?
I tu prośba do Was koledzy może ktoś już coś takiego naprawiał? i może coś doradzić.
Osobiście najbardziej pasowałaby mi metoda przy użyciu tego spoiwa z allegro, jakoś najbardziej do mnie trafia. Miałem różne doświadczenia w klejeniu metali, co prawda nie aluminium, ale efekty raczej nie były zadowalające.
Zastanawia mnie jeszcze jak grubą można położyć w takim przypadku spoinę? Od wewnętrznej strony, od strony otworu na ośkę popychacza jest około 2-3mm luzu i można by nadlać tam spoinę celem wzmocnienia połączenia?
A może ktoś ma namiary na jakiś warsztat który robi takie rzeczy i mógłby mi to zanieś do zrobienia?
pozdrowionka!
P.S. Jest śnieg, strzelał ktoś już do kulek ze śniegu? Czaaaaad!!!!
Naprawa elementu z aluminium
Moderator: Hiszpan63
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- -#Złoty Dobromir
-
- -#Kustosz
-
Ja bym proponował epoksyd, tj np. Epidian 5 z najprostszym utwardzaczem Z-1 (daje twardą żywicę). Jeśli chodzi o grubość, to starzy i mądrzy fachowcy mówią, że "klej wtedy trzyma, kiedy go nima", a wiec im cieńsza warstwa, tym spoina wytrzymalsza. Swojego czasu czytałem, że żywicą epoksydową ktoś kleił elementy mostu (i chyba to nie było Lego). Jednakże i tak najlepiej będzie wymienić na nowy element
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- -#Kustosz
-
- -#Srebrny Dobromir
A owszem Kostka została sklejona klejem do aluminium, (przynajmniej tak zapewnia producent) Nie wygląda to może super estetycznie ale będzie to pomalowane docelowo specjalną farba do aluminium (też tak zapewnia producent) Jakaś lekko żrąca baza.krzysztof pisze:Myślę, że cztery miesiące temu iżyk został naprawiony.