Prośba o poradę Twinmaster czy IZH IŻ 46M

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

greeg82

Prośba o poradę Twinmaster czy IZH IŻ 46M

Post autor: greeg82 »

Piszę w dziale ogólnym ponieważ, temat dotyczy PCP i PCA. Mam mały dylemat chcę zakupić jakiś pistolecik do rekreacji, zawodowcem nie jestem. Co2 przerabiałem już posiadając CP88 i CP99. Chciałbym tym razem coś do strzelania tarczowego, moje typy to Twinmaster i IZH IŻ 46M, dwa różne modele inna kultura strzelania...trochę to i owo poczytałem. Są zwolennicy jednych jak i drugich ale nie znalazłem jakiegoś małego porównania tych modeli.
W mojej subiektywnej ocenie: Problem w tym że Twin jest droższy (pcp), a chcąc ewentualnych modyfikacji Combata na PCP taniej wychodzi wersja sport i nie posiadam butli więc kolejny wydatek. Chciałbym skończyć z zabawą z bombkami Co2 i zależnością od warunków klimatycznych. IŻ nie potrzebuje naboi, butli itp., można być niezależnym ale czy wart swojej ceny w porównaniu z twinem ? Mimo mieszanych odczuć ludzi, właścicieli jednak jest spora rzesza i to zadowolonych użytkowników. Będę wdzięczny za porady fachowców. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Zdecydowanie polecam Iża
guntuning.com
greeg82

daras pisze:Zdecydowanie polecam Iża
Dziękuję za opinię, a orientuje się Pan może gdzie można go dostać w dobrej cenie ?
Znalazłem tak na szybkiego dwa sklepy w jednym nowy Baikal IZH IŻ 46M kosztuje 1499 zł
Czy może jeszcze coś innego wybrać.... ?
HW97k(full tuning Hogan) + BF II 3-9x40 BP, Izh Iż 46m
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Wszyscy mówimy sobie tu po imieniu forma "pan" jakoś dziwnie brzmi :D szukaj używki albo zobacz to co ma Sławek, mimo że CO2 to przyzwoity pistolet celniejszy od Twinmastera i wcale nie drogi.
guntuning.com
greeg82

daras pisze:Wszyscy mówimy sobie tu po imieniu forma "pan" jakoś dziwnie brzmi :D szukaj używki albo zobacz to co ma Sławek, mimo że CO2 to przyzwoity pistolet celniejszy od Twinmastera i wcale nie drogi.
oki :) Ten Twinmaster sport taki zły ? Co do Tau 7 to jakoś do mnie nie przemawia... poza tym chciałbym się uwolnić o zależności od temperatury otoczenia w przypadku bombek Co2.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez greeg82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
asterix

Post autor: asterix »

ja wybrałbym Iża! :)
Troszkę sprzętu dmuchanego,troszkę dymiącego.
Awatar użytkownika
arturio111
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: arturio111 »

Nigdy nie strzelałem z iża...ale mam Twinmastera Top i nie do końca rozumiem co znaczy celniejszy :) Z Twinka nie mam najmniejszych problemów żeby trafić dokładnie tam gdzie celuję (no chyba że ja popełnię błąd). Nie wiem ile kosztuje iż ale pewnie to jest podstawa stwierdzenia że iż lepszy....tak sądzę. Mogę się mylić. Ja z zakupu jestem bardzo zadowolony i pewnie nie prędko się z nabytkiem rozstanę :)
stareńkie HW35 :) Gamoń PR-45, Walther CP88
greeg82

arturio111 pisze:Nigdy nie strzelałem z iża...ale mam Twinmastera Top i nie do końca rozumiem co znaczy celniejszy :) Z Twinka nie mam najmniejszych problemów żeby trafić dokładnie tam gdzie celuję (no chyba że ja popełnię błąd). Nie wiem ile kosztuje iż ale pewnie to jest podstawa stwierdzenia że iż lepszy....tak sądzę. Mogę się mylić. Ja z zakupu jestem bardzo zadowolony i pewnie nie prędko się z nabytkiem rozstanę :)
Według cennika znanych zapewne nam sklepów nowy Twinmaster Sport kosztuje 1690 zł (plus używana butla 6L/300 bar 450 zł z odpowiednim zaworem i przejściówką, legalizacja do 2012 - taką ofertę znalazłem, dzięki koledze z forum), a nowy Baikal IZH IŻ 46M
kosztuje 1499 zł. Więc nie licząc zestawu do ładowania różnica w cenie obydwu modeli to jedynie 191 zł :)
Awatar użytkownika
arturio111
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: arturio111 »

greeg82 pisze:Według cennika znanych zapewne nam sklepów nowy Twinmaster Sport kosztuje 1690 zł (plus używana butla 6L/300 bar 450 zł z odpowiednim zaworem i przejściówką, legalizacja do 2012 - taką ofertę znalazłem, dzięki koledze z forum), a nowy Baikal IZH IŻ 46M
kosztuje 1499 zł. Więc nie licząc zestawu do ładowania różnica w cenie obydwu modeli to jedynie 191 zł :)
Więc nie pozostaje nic innego niż poszukać wśród znajomych tego pistola i obmacać osobiście :)

P.S.
właśnie sobie poszukałem w sieci o tym iżyku. Wygląda fajnie i jeżeli z niego strzela się tak samo przyjemnie jak wygląda z tą prędkością którą podają w specyfikacji to bym się zastanowił co lepsze :) Ja mam Twinka bo kupiłem go w "pakiecie" z innym sprzętem. Wyszedł mnie stosunkowo tanio a iżyk to PCA co za tym idzie mniejsze koszty "utrzymania" :D Sam miałbym zagryzkę, a miałeś możliwość postrzelać z obu??
stareńkie HW35 :) Gamoń PR-45, Walther CP88
greeg82

arturio111 pisze: P.S.
właśnie sobie poszukałem w sieci o tym iżyku. Wygląda fajnie i jeżeli z niego strzela się tak samo przyjemnie jak wygląda z tą prędkością którą podają w specyfikacji to bym się zastanowił co lepsze :) Ja mam Twinka bo kupiłem go w "pakiecie" z innym sprzętem. Wyszedł mnie stosunkowo tanio a iżyk to PCA co za tym idzie mniejsze koszty "utrzymania" :D Sam miałbym zagryzkę, a miałeś możliwość postrzelać z obu??
w tym problem, że nie... nawet nie mogę w moim mieście w sklepie pooglądać :(

[ Dodano: 2008-10-17, 21:09 ]
Niestety z przyczyn rodzinnych zakup muszę odłozyć do następnego razu jak uzbieram pieniążki.... mała tragedia w rodzinie i bedzie potrzebne wsparcie finansowe.

Dziekuję za poświecenie mi czasu i pozdrawiam

Grzesiek
greeg82

Jednak szczęście się do mnie uśmiechnęło. Okazało się, że znajomy ojca miał na zbyciu iżyka 46m w fajnym stanie mało używany z braku czasu, pozbył się go w baardzo atrakcyjnej cenie :) i tak oto stałem się posiadaczem jednak Izh Iż 46m, a nie Twina. Pistolet bardzo fajny i celny, jedynie muszę poćwiczyć trochę aby rękę przyzwyczaić do jego wagi. Skoro kwestia pistoletu się rozwiązała w tak niespodziewany sposób, mogę zacząć zbierać na HW97k bo spodobało mi się strzelanie z optyką, nie potrzebuję otwartych.Raczej będę rozglądał się za używaną, sprawdzoną bo na Slavke tato ma chętkę więc bym mu ją sprezentował. :) Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocną dłoń w kwestii porad. Co do zdjęć postaram się coś pstyknąć w najbliższym czasie, a co do opisu to myślę, że lepiej będzie jak napisze jakiś raporcik po jakimś czasie użytkowania aby był on obiektywny bo na razie cieszę się nowym nabytkiem :) i moja opinia może być bardziej subiektywna.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 11:22 przez greeg82, łącznie zmieniany 1 raz.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Prosimy o opis i fotki! I gratuluję nabytku, jedenastek w tarczy życzę ;)