Konkurs im. mjra Koeniga
Moderatorzy: Hiszpan63, SlaweQ
-
Konkurs im. mjra Koeniga
Ok, pokrótce o co się rozchodzi. Obmyślam dwa wariaty (to nie błąd): jeden polegający na oddaniu jednego strzału, a drugi - trzech. Tyle że drugi jest nieco bardziej skomplikowany.
Chodzi o zestrzelenie płomyka. Ze względu na charakter oraz preferowane warunki oświetleniowe - najlepiej, żeby było lekko ciemnawo, trzeba zwrócić szczególną uwagę na zapewnienie sobie, innym i otoczeniu bezpieczeństwa. Ale tego chyba nie muszę pisać, nie posługujemy się zabawkami.
Wariant pierwszy zakłada strzelanie do płomyka świecy. Strzał jest niezaliczony, jeżeli trafimy obok, nad, albo w świecę.
Wariant drugi zakłada odpalenie trzech zapałek i zdejmowanie ich po kolei. Ten tryb jest bardziej skomplikowany, bo zapałki trzeba odpalić oraz dotrzeć do stanowiska, o przeładowaniu nie wspominając. Ale bonus jest taki, że trafienie jest zaliczane także wtedy, gdy trafimy w zapałkę , a nie tylko w płomień.
W sumie lepiej traktować to jako luźną propozycję na strzelanie niż propozycję do Ligi.
Chodzi o zestrzelenie płomyka. Ze względu na charakter oraz preferowane warunki oświetleniowe - najlepiej, żeby było lekko ciemnawo, trzeba zwrócić szczególną uwagę na zapewnienie sobie, innym i otoczeniu bezpieczeństwa. Ale tego chyba nie muszę pisać, nie posługujemy się zabawkami.
Wariant pierwszy zakłada strzelanie do płomyka świecy. Strzał jest niezaliczony, jeżeli trafimy obok, nad, albo w świecę.
Wariant drugi zakłada odpalenie trzech zapałek i zdejmowanie ich po kolei. Ten tryb jest bardziej skomplikowany, bo zapałki trzeba odpalić oraz dotrzeć do stanowiska, o przeładowaniu nie wspominając. Ale bonus jest taki, że trafienie jest zaliczane także wtedy, gdy trafimy w zapałkę , a nie tylko w płomień.
W sumie lepiej traktować to jako luźną propozycję na strzelanie niż propozycję do Ligi.
-
Re: Konkurs im. mjra Koeniga
Ja bym ten pomysł uatrakcynił:Rlyeh pisze:........................
wszystko ta samo tylko Z ZAMKNIĘTYMI OCZAMI

były kochane 9,był szmelc,był FWB 300,jest Baikal 512M i do tego dodam inne wyzwanie ...
-
-
Rlyeh , zamiast używac tych zapalek w etapie drugim wygodniej by bylo użyć , malych swieczek urodzinowych co sie dziecią w tort wklada , nie musisz biec do stanowiska zaraz po odpaleniu i maly podmuch wiatru tez tego nie zgasi, i ostatniaa rzecz o jakiej odleglosci mowimy ??? 

Hatsan mod.70
Lider44 TG SB
Walther CP99 Compact
Lider44 TG SB
Walther CP99 Compact
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
Na początku pomyślałem, żeby to do Ligi włączyć, ale właśnie rozbiło mi się o wyniki. Pozostało to jako strzelanie rekreacyjne. Z kolei prywatnie jeśli następny raz będę tak strzelał, pewnie zrobię jakiś film albo coś w tym stylu - to chyba zresztą jedyna sensowna forma prezentacji. Albo zdjęcia z długim czasem naświetlania, tylko że musiałoby być naprawdę ciemno.
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
Taka wersja okrojona:
[center][youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=cNoImBy-vgA[/youtube][/center]
Strzelałem z diopterem z odl. ok. 12 m, leżąca (nie chciałem świeczki zniszczyć). Każdy strzał leciał w płomień, i to był zasadniczy błąd. Trzeba było celować ciut wyżej podstawy płomienia, żeby oderwać ciut knota. Ale z 12 m przez diopter z insertem transparentnym widać tylko światełko w tunelu ;)
Aha, i to było pierwsze podejście do świeczki, od razu filmowane (ślady na obudowie komputera mogą sugerować co innego).
[center][youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=cNoImBy-vgA[/youtube][/center]
Strzelałem z diopterem z odl. ok. 12 m, leżąca (nie chciałem świeczki zniszczyć). Każdy strzał leciał w płomień, i to był zasadniczy błąd. Trzeba było celować ciut wyżej podstawy płomienia, żeby oderwać ciut knota. Ale z 12 m przez diopter z insertem transparentnym widać tylko światełko w tunelu ;)
Aha, i to było pierwsze podejście do świeczki, od razu filmowane (ślady na obudowie komputera mogą sugerować co innego).
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- Ściepnik
Trafił czy zgasił światło?
A czemu zgasiłeś światło? Nic nie było widać. Tylko ciemność 

Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40