Poszukiwanie tej jedynej-czyli o tym jaką wiatrówke zakupic

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

azymut

Poszukiwanie tej jedynej-czyli o tym jaką wiatrówke zakupic

Post autor: azymut »

Witam wszystkich serdecznie,
zacząłem być może kolejny noobski temat ale nie będzie to tematem rozważań w nim. Przepraszam jeśli jest to spam ale potrzebuje pomocy w doborze odpowiedniego karabinku. Więc do dzieła. Przedstawie moje poszukiwania.

Trafiłem na forum szukając dodatkowych informacji o UMAREX 850 AIRMAGNUM. Jako, że spodobał mi się klimat tu panujący postanowiłem sam dowiedzieć się czegoś więcej. Odrazu mówię, że póki co rozważałem wiatrówke z umarexa ale nie jest to mój ostateczny wybór.

Moje kryteria poszukiwania (gógle pomogło ale chce zapytać fachowców gdyż sam miałem styczność z bronią tylko 2 miesiące):

-cena w granicach 900-1700 zł
-najlepiej na CO2, bo z tego co słyszałem w tej cenie można kupić lepszą wiatrówkę niż np. PCP
-jak największa prędkość początkowa (póki co max jaki widziałem to niestety tylko 270-280 m/s)
-wiatrówka do 17 J (ale żeby pomimo tego nawiązywała do poprzedniego podpunktu :) )
-stylowy wygląd, coś własnie jak UMAREX 850 AIRMAGNUM

Jeśli mógłbym was prosić dodatkowo o linki byłbym zaszczycony.

Proszę was o doradzenie, mam nadzieję, że tutaj w końcu znajdę odpowiedź na swoje pytania.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Nie bardzo się orientuje w karabinkach na CO2, ale QB78 są dużo tańsze i podobno całkiem niezłe.
guntuning.com
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Witać,
najlepiej na CO2, bo z tego co słyszałem w tej cenie można kupić lepszą wiatrówkę niż np. PCP
Hym, trudno powiedzieć. Ale warto wspomnieć o niewątpliwym minusie CO2. Właściwości środka pędnego. Dla wiatrówek na dwutlenek okres eksploatacyjny być może już się skończył. Jest zimno, dwutlenek ma inne właściwości, strzelanie w taką pogodę jest nieekonomiczne.
-jak największa prędkość początkowa (póki co max jaki widziałem to niestety tylko 270-280 m/s)
No chciałbym ten maks zobaczyć. Możesz podać, gdzie coś takiego widziałeś?
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Witaj :)

Jak zauważyłeś na forum jest fajna atmosfera i z chęcią cos podpowiemy.
Jeśli chodzi o prędkości rzędu 270-280m/s, to w limicie 17J, może je osiągniesz na bardzo lekkim śrucie pistoletowym (0,45g i poniżej).
Jeśli chodzi o napęd CO2, to przekopując inne fora (sam nie dawno zanabyłem pistolet z napędem na CO2), spotkałem kilka razy sugestię, że powyżej 210-220m/s zaczyna się plucie śniegiem i jest to graniczna prędkość dla napędu CO2.
Może po tym stwierdzeniu odezwie się ktoś z innymi wiadomościami (doświadczeniami) :P

Kolega Daras podsunął propozycję QB78 (jest dużo tematów opisowych i o tuningu).
Ja ze mogę podsunąć inną starsza konstrukcję FWB C60.
Matchowy dziurkacz opisany przez A.Kliszewskiego na 'Dzikich'

http://dzikizachod.fieldtarget.net/view ... hlight=co2

Na eGunie zaś można takie znaleźć

http://www.egun.de/market/item.php?id=1926694
http://www.egun.de/market/item.php?id=1924137

Na sprawność napędu CO2 ma też wpływ temperatura otoczenia w miejscu gdzie strzelamy.
Widzę, że o tym wspomniał już Seweryn :lol:
Jak duży, mam nadzieję, że nie długo będę miał sam okazję opisać.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
azymut

Witam ponownie,

tak jak powiedziałem na wstępie jeśli chodzi o broń to jestem kompletnym noobem więc prosze się mnie nie czepiać jeśli chodzi o ścisłości pewnych zagadnień :)

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Byłbym wdzięczny za więcej linków, ale póki co jest bardzo fajnie.

Zapomniałem wspomnieć, że wiatrówka nie musi być koniecznie na CO2(nie uwzględniłem ostatnich zmian pogodowych spowodowanych następstwem pór roku :D). Chętnie obczaje wiatrówki w podanych wcześniej kryteriach(szczególnie cenowych) bazujące na innych systemach.

Czekam na następne propozycje i linki z nimi związane, tymczasem ide szperać dalej w internecie. ;)

ps: proszę o strony głównie polskojęzyczne(chodzi o dostawe na terenie Polski)

edit: jesli chodzi o : http://dzikizachod.fieldtarget.net/view ... hlight=co2
strzelałem z bardzo podobnej broni(albo tak mi sie wydaje) tylko, że w wersji naciąganej z prawej strony. Broń strzelała bardzo fajnie i komfortowo ale wolałbym jednak coś w wersji metallic ;)

Zależy mi na połączeniu ładnego wyglądu z celnością i komfortem strzelania.

edit 2: koniecznie musi być dołączona luneta (zapomniałem powiedzieć) (fajnie jakby był dołączony pokrowiec i gratisy :D)
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

azymut pisze:jeśli chodzi o broń
...to na ajłebie jest dział poświęcony broni :P
U nas jak na razie o broni nie ma nic, zajmujemy się głównie urządzeniami pneumatycznymi o energii nie przekraczającej 17 J.
azymut pisze:Czekam na następne propozycje
CO2
- FWB C 60
- FWB C 62
PCA do przeróbek
- LGM-2
- LG 200, 210
- FWB 603
- p70, 700
PCP...
duży wybór :D
azymut pisze:Zależy mi na połączeniu ładnego wyglądu z celnością i komfortem strzelania.
Ładny wygląd - kwestia indywidualna...
Celność i komfort...proteza matchowa ;)

pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Kazda sroczka swój ogon chwali, to może FWB 300 Uniwersal 13,2J? (winno być 11,2J)
Ostatnio zmieniony 2008-09-13, 22:50 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Cezar

krzysztof pisze:FWB 300 Uniwersal 13,2J?
Aż tyle ? A może 11,2 J ...bo już sam nie wiem...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

jasne że tak już poprawiam literówkę.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
Cezar

Bo jakby ktoś zrobił 13,2 J z taką samą kulturą pracy i wytrzymałością materiałową to ja bardzo chętnie :lol:
Abstrahując, ten Twój się mi bardzo podoba :D

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
Santafer

Post autor: Santafer »

azymut pisze:Witam ponownie,

.............................

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Byłbym wdzięczny za więcej linków, ale póki co jest bardzo fajnie.

Zapomniałem wspomnieć, że wiatrówka nie musi być koniecznie na CO2(nie uwzględniłem ostatnich zmian pogodowych spowodowanych następstwem pór roku :D). Chętnie obczaje wiatrówki w podanych wcześniej kryteriach(szczególnie cenowych) bazujące na innych systemach.

Czekam na następne propozycje i linki z nimi związane, tymczasem ide szperać dalej w internecie. ;)

ps: proszę o strony głównie polskojęzyczne(chodzi o dostawe na terenie Polski)

...........................

Zależy mi na połączeniu ładnego wyglądu z celnością i komfortem strzelania.

edit 2: koniecznie musi być dołączona luneta (zapomniałem powiedzieć) (fajnie jakby był dołączony pokrowiec i gratisy :D)
taaaaaaaaaaaaaaa
:/ nowy kolega jest wyjątkowo wymagajacy porady nadzwyczajnej :/
i jedynie słusznej -z linkami,cenami i całą wiedzą w jednym :mrgreen:
Matki Teresy tego forum GO AHEAD-niech sie koleś nie męczy
pzdro
były kochane 9,był szmelc,był FWB 300,jest Baikal 512M i do tego dodam inne wyzwanie ...
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

A co masz powiedzieć? Że nie? Strach się bać. Ale na poważnie 300-ka jest dobrym pomysłem na początek.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

JA radze nie pchać sie w sprężyny i co2 - to tylko strata czasu i pieniędzy

krystian
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Krystian, każdy sposób "napędu" wiatrówki na swoje wady i zalety. Nie ma jednego słusznego. Sprężyna, tak przez Ciebie sekowana, jest nadal w przedziale cenowym podanym przez Azymuta ,wiodącym systemem dla celności i wyglądu wiatrówki. Np AA PP w orzeszku, czy już wspomniane FWB
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
azymut

Witam,
na wstępie chciałem podziękować za cenną krytyke :).

Trochę się jeszcze sprecyzuje. Zależy mi na wyglądzie podobnym do M24 SWS. Ewentualnie jak SVD Dragunov. Tak tak wymagania estetyczne wysokie mam :D

Wciąż szukam tej jedynej w internecie. Najlepiej żeby miała moc na granicy własnie 17 J nie mniej i nie więcej. Nie szukam broni palnej jak wspomniał dagoo.
taaaaaaaaaaaaaaa
:/ nowy kolega jest wyjątkowo wymagajacy porady nadzwyczajnej :/
i jedynie słusznej -z linkami,cenami i całą wiedzą w jednym :mrgreen:
Matki Teresy tego forum GO AHEAD-niech sie koleś nie męczy
pzdro
Santafer nie powiem, że nie byłoby mi miło. Wiem też, że wiele od Was wymagam w tym temacie ale naprawdę sam sobie zbyt wiele nie pomogę gdyż nie znam się na wiatrówkach.

Krystian: skoro tak uważasz to chyba się zdecyduje na PCP, lub PCA, ale są trochę za drogie jak na początek.

Btw. Krzysztof: nie chce kupować 300setki tylko, że tak powiem coś mocniejszego łaczącego w sobie zaje*** design i moc :).

Pozdrawiam.