Coś się stało z Iżem?

Moderator: Hiszpan63

slayer17

Coś się stało z Iżem?

Post autor: slayer17 »

Witam szanowne grono wiatrówkowców.

Mam mały-duży problemik z Iżem 38. Mianowicie znalazłem go gdzieś na strychu, rozebrałem odczyściłem i śmigał bosko - na 25m spokojnie masakrował płytę CD.

Zabrałem go raz na sesję zmową i kaplica, niby kopie jak zwykle ale raz nie chciał wyrzucić śrutu, a potem zaczął słabo strzelać. Po strzelaniu jeszcze raz go rozebrałem, przeczyściłem i dalej kicha, jakoś strzela, ale bardzo słabiusieńko, w tekturowym pudle z dystansu 5m ma kłopoty ze zrobieniem dziury, a przedtem na wylot 4 warstwy przebijał.

I tu dylemacik, co to może być?

Aha, jeszcze jedno - czy jest jakiś sposób na luz między lufą a puszką z cylindrem?
Słyszałem o jakichś podkładkach ale nie wiem jak się za to zabrać.

Będę wdzięczny za pomoc, bo bardzo mi się ta bestyjka podoba i chcę go doprowadzić do dobrego stanu wizualnego (bardzo zniszczona kolba) ale najpierw mechanicznego.
Iżyk 38 Doprowadzam najpierw do używalności, potem do ideału :mrgreen:
maciyk

Post autor: maciyk »

stawiam na uszczelkę tłoka, może lufy też
h80 5,5mm+PP3-12x42AO
slavia 631
tx 200 mk3
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Pierwsza myśl to uszczelka lufy. Spróbuj dmuchnąć najlepiej dymkiem z papierosa, zobaczysz czy gdzieś puszcza dym. Jeśli wszystko jest OK to nie powinien nigdzie się dymek ulotnić. Skoro piszesz że masz luz na lufie to tym bardziej może tamtędy uciekać powietrze. Jeśli luz jest na zaczepie lufy to gdzieś na forum coś o tym było. Jeśli jest luz na śrubie to można zastosować podkładki zrobione ze stalowej taśmy(np: z miary stalowej).
AA EV2 + EB10x42
slayer17

Luz na lufie był i przed tym, jak zaczął słabo strzelać.

Iżek nie stracił nic na celności, może poszła uszczelka na tłoku? Założona jest skórzana.

Nic nie stracił na celności, a luz jest na zaczepie lufy, choć podkładka mogłaby coś pomóc, tylko nie wiem jak się za to zabrać.

I jeszcze jedno - czy jest jakiś sposób na tymczasowe zregenerowanie uszczelki skórzanej, czy tylko wymiana mnie upewni, że to było to?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Kometes sprzedaje uszczelki skórzane do Iża.
guntuning.com
slayer17

Czytam to forum i czytam. I już w końcu nie wiem - lepsza jest skórzana uszczelka czy plastikowa od Slavii ?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Na plastikowej od Slavki wyciągniesz większą energię śrutu, i na pewno przestanie wierzgać. Iże to są karabinki które nie mają kopa, więc skoro Twój ma twierdzę że uszczelka tłoka jest do niczego.
guntuning.com
slayer17

Chyba jednak kupię skórzaną. Mam sentyment do oryginałów :mrgreen:

Jak raz byłem z Tatą na strzelnicy to mój Iżyk miał większego lub porównywalnego kopa ze sztucerkiem kalibru 222 :D

I jeszcze ostatnie finalne pytanie. Czy mogę smarować uszczelkę tłoka olejkiem parafinowym? Bo mam go dość dużo z racji użytkowana różnych sprzętów mechanicznych (od rowerów po kostki rubika :mrgreen:) i się zastanawiam czy mogę. Na opakowaniu pisze, że odpowiada normie TWT109/98.

Na sprężynę i mechanizmy inny smar zakupię ;)
sherman

Post autor: sherman »

uważasz to za zaletę? tego kopniaka?
slayer17

Niebardzo, tak o podałem dla zobrazowania sytuacji :mrgreen:

[ Dodano: 2008-09-13, 00:28 ]
Wracając do sprawy smarów. Czy olejek parafinowy nadaje się do smarowania uszczelki tłoka?

Akurat takiego mam dużo :D
Maciek7

Post autor: Maciek7 »

Nie chcę rozpoczynać nowego tematu, więc sie dołączę. A mianowicie mam pytanie co do sprężyny do iża 38. Kupiłem nową uszczelkę i sprężynę, ale nowa sprężyna była o jakieś 1-1,5 cm krótsza. Wymieniłem starą sparciałą skórzaną uszczelkę i sprężynę. Na starej sprężynie wiatrówka z łatwością sie łamała (nie trzeba było nawet używać większej siły, bo wystarczyło lekko szarpnąć wiatrówką , a sama się łamała). Na nowej sprężynie trzeba już trochę sie pomęczyć z naciągnięciem, a przy wystrzale nawet mocno szarpie ( w porównaniu do poprzedniej gdzie szarpnięcia praktycznie nie było. Sprawdziłem ile kartek w książce przebije. I dziura była od 150-170, a butelek szklanych nawet nie ruszało. Więc wymieniłem samą sprężynę na starą i okazało się że naciaga sie tak samo lekko ale książke bierze na wylot 185 kartek, i szklane butelki tłucze jedna za drugą. Co może być nie tak z nową sprężyną? Może dla tego ze jest za krótka? Można ją jakoś przedłużyć albo jakąś podkładkę dać. Pozdrawiam
Iż 38 p
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Sama długość sprężyny za wiele nie mówi. Zmierz grubość drutu nowej i starej sprężyny, policz ilośći zwojów.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Możesz zmierzyć średnice drutu, podejrzewam że nowa jest z grubszego drutu dlatego się ciężko naciąga.
guntuning.com
Maciek7

Post autor: Maciek7 »

Grubości nie mierzyłem, ale widać gołym okiem że nowa jest grubsza. Jest jakaś możliwość zrobienia coś z tą sprężyną? Nie chcę aby aby była kupiona na marne
Iż 38 p
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Jedna kupiłeś na marne, jeśli podłożysz podkładki, to jeszcze trudniej będzie się napinać.
guntuning.com