Magazynek do AA S 200
Moderator: Hiszpan63
-
- -#Złoty Dobromir
Magazynek do AA S 200
Wczoraj zachciało mi się eksperymentować i zrobiłem magazynek grawitacyjny taki jak był opisany na airgunsbudu.
Niestety pomysł okazał się totalną porażką, śrut opadał po odciągnięciu popychacza główką na dół i się klinował. Dlatego stwierdziłem że zrobię magazynek bębenkowy. Do oryginału mu daleko, ale też nie chciałem podrabiać airarmsa tylko zrobić coś prostego. Wyglądem magazynka się nie sugerujcie bo jest zrobiony z teflonu który otrzymałem od kolegi Wonskiego i jest to tylko prototyp który jednak i o dziwo działa Oryginał będzie aluminiowy. Zmienił bym tylko mechanizm przesuwu bębenka bo to dźwigienka trochę nieporęczna jest. miała ją odbijać do góry sprężynka jenak długopisowa za słaba i nie odbija. Jak ktoś ma jakieś rady to proszę się podzielić ze mną. Teraz fotki:
Niestety pomysł okazał się totalną porażką, śrut opadał po odciągnięciu popychacza główką na dół i się klinował. Dlatego stwierdziłem że zrobię magazynek bębenkowy. Do oryginału mu daleko, ale też nie chciałem podrabiać airarmsa tylko zrobić coś prostego. Wyglądem magazynka się nie sugerujcie bo jest zrobiony z teflonu który otrzymałem od kolegi Wonskiego i jest to tylko prototyp który jednak i o dziwo działa Oryginał będzie aluminiowy. Zmienił bym tylko mechanizm przesuwu bębenka bo to dźwigienka trochę nieporęczna jest. miała ją odbijać do góry sprężynka jenak długopisowa za słaba i nie odbija. Jak ktoś ma jakieś rady to proszę się podzielić ze mną. Teraz fotki:
Ostatnio zmieniony 2008-12-17, 11:07 przez daras, łącznie zmieniany 1 raz.
guntuning.com
-
Jakiego śrutu używałeś? Masz jakieś fotki porażki? Chętnie bym obejrzał.daras pisze:Wczoraj zachciało mi się eksperymentować i zrobiłem magazynek grawitacyjny taki jak był opisany na airgunsbudu. Niestety pomysł okazał się totalną porażką, śrut opadał po odciągnięciu popychacza główką na dół i się klinował.
Może jak jest tak bardzo nieudany to sprawdzi się w komplecie z moją chińską QBietą
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
- -#Złoty Dobromir
Było cymbalistów wielu.
Jak wiadomo jest to moje trzecie podejście do zrobienia magazynka i jak powiadają do trzech razy sztuka, więc może tym razem się uda.
Projekt magazynka wykonałem w oparciu o dokładne fotki jakie wykonał Telli i za to mu bardzo dziękuję. Nigdy nie widziałem i nie miałem w ręku tego magazynku, więc trudność wykonania projektu miałem jeszcze większą. Jednak jak się okazało aż tak bardzo nie odbiegłem wymiarami bo bębenek mam tylko 1.5 mm większy od oryginału. Nie bardzo jeszcze wiedziałem jak działa mechanizm indeksacji, ale moje domysły po konsultacji z Tellim okazały się słuszne i jestem teraz pełen optymizmu.
No czas na kilka fotek:
Części składowe magazynka jak widać nie ma ich zbyt wiele.
Teraz zasada działania, przy wciśniętej dźwigni popychacza, dzwignię obrotu bębenka mamy w pozycji do przeładowania.
Po odciągnięciu rygielka dźwignia popychacza się cofa i uwalnia bębenek z bolca, w tym momencie sprężyna ściąga dźwignię i obraca bębenek o jeden cykl. Powinien być tam jeszcze bolec ograniczający opadanie dźwigni, ale zapomniałem umieścić na fotkach.
Widok ogólny sesja rozbierana
Projekt magazynka wykonałem w oparciu o dokładne fotki jakie wykonał Telli i za to mu bardzo dziękuję. Nigdy nie widziałem i nie miałem w ręku tego magazynku, więc trudność wykonania projektu miałem jeszcze większą. Jednak jak się okazało aż tak bardzo nie odbiegłem wymiarami bo bębenek mam tylko 1.5 mm większy od oryginału. Nie bardzo jeszcze wiedziałem jak działa mechanizm indeksacji, ale moje domysły po konsultacji z Tellim okazały się słuszne i jestem teraz pełen optymizmu.
No czas na kilka fotek:
Części składowe magazynka jak widać nie ma ich zbyt wiele.
Teraz zasada działania, przy wciśniętej dźwigni popychacza, dzwignię obrotu bębenka mamy w pozycji do przeładowania.
Po odciągnięciu rygielka dźwignia popychacza się cofa i uwalnia bębenek z bolca, w tym momencie sprężyna ściąga dźwignię i obraca bębenek o jeden cykl. Powinien być tam jeszcze bolec ograniczający opadanie dźwigni, ale zapomniałem umieścić na fotkach.
Widok ogólny sesja rozbierana
guntuning.com
-
Tam jeszcze przy dźwigni wewnętrznej jest taka blaszka, której tutaj nie widzę...
Widać ją natomiast tutaj: http://www.czeskie.thx.pl/viewtopic.php ... =magazynek
Wg, mnie - powoduje ona, iż dźwignia popychacza dociska ją mocniej u dołu, gdy jest potrzeba żeby przekręcić magazynek do przodu a słabiej u góry, żeby dźwignia mogła wrócić do dolnego położenia nie cofając magazynka z powrotem do tyłu.
Widać ją natomiast tutaj: http://www.czeskie.thx.pl/viewtopic.php ... =magazynek
Wg, mnie - powoduje ona, iż dźwignia popychacza dociska ją mocniej u dołu, gdy jest potrzeba żeby przekręcić magazynek do przodu a słabiej u góry, żeby dźwignia mogła wrócić do dolnego położenia nie cofając magazynka z powrotem do tyłu.
IPSC
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
-
- -#Złoty Dobromir
Racja Piotrze zapomniałem o Tobie, a to z Tobą przede wszystkim konsultowałem wszystko.
No i żeby nie było że znów coś zacząłem i nie skończyłem, to przedstawiam fotki już częściowo zrobionego magazynka.
Pozostała mi do zrobienia dźwigienka i mocowanie do systemu będę próbował zamocować to na te dwie pierwsze śrubki, bo mocowanie na szynie jest dość kiepskie.
No i żeby nie było że znów coś zacząłem i nie skończyłem, to przedstawiam fotki już częściowo zrobionego magazynka.
Pozostała mi do zrobienia dźwigienka i mocowanie do systemu będę próbował zamocować to na te dwie pierwsze śrubki, bo mocowanie na szynie jest dość kiepskie.
guntuning.com
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- -#Złoty Dobromir
-
- -#Srebrny Dobromir
-
-
- -#Srebrny Dobromir
owszemSzymon K pisze: Masz link do sklepu na wyspach?
http://www.rowanengineering.com/products1.htm
Z tego co widzę trzeba kupić magazynek z mocowaniem za £54.95 i ewentualnie zapasowe magazynki po £35.95 wysyłka do Polski kosztuje £5.65 zwróć uwagę, że występuje prawa i lewa wersja mocowania i magazynka. Na stronce też masz filmik jak to działa. Gdybyś zdecydował się zamawiać daj znać może się dołączę do zamówienia i podzielimy się kosztami wysyłki może się jeszcze ktoś dołączy?
[ Dodano: 2008-12-26, 20:06 ]
Wypatrzyłem właśnie, że trzeba zmierzyć wysokość mocowani bo są dwa rozmiary.....
Ostatnio zmieniony 2008-12-27, 13:47 przez bonzoo, łącznie zmieniany 1 raz.