co warto za 800pln?????

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

piotrekz1993

co warto za 800pln?????

Post autor: piotrekz1993 »

witam!!! :) jestem nowy na forum i od razu moje pierwsze pytanie skierowane do was.

Posiadam wiatrówkę slavia 630 kupiona jeszcze w czasach kiedy potrzebne było na nią zezwolenie wiatrówka jest przyjemna ale znudziło mi sie juz strzelanie z maksymalnie 20 metrów.

Na nowa wiatrówkę postanowiłem wydać 800 pln po głowie chodzi mi Crosman Sierra pro 4.5mm odpowiada mi energia kinetyczna , wygląd, ale nie wiem jak z celnością

Chce karabinek w podanej cenie (najlepiej z luneta) o parametrach podobnych do tego Crosmana i celności (czy ja wiem), 2cm na 50 metrach może sie chyba karabinek pomylić

Z góry dziękuję za rady i proszę o wyrozumiałość :D
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Witam Cię w naszych progach. W tej cenie dobrą opinią cieszy się hw30 tylko na optykę trzeba będzie troszku dołożyć. Ten karabinek na 50m nie pomyli się o więcej niż 2 cm pytnie tylko o ile ty się pomylisz :mrgreen:
Diablik + Waver v10 2-10x38
piotrekz1993

mówiąc ten karabinek miał pan na myśli podanego przeze mnie Crosmana czy hw30??
a ja chyba jednak wolałbym coś mocniejszego niż hw30 a niestety na mocniejsze hw mnie nie stac

p.s. podstawowa optykę juz jako tako mam luneta tasco 4x20
Ostatnio zmieniony 2008-07-12, 20:14 przez piotrekz1993, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Następna w szeregu jest trochę mocniejsza HW50S.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
maximus

Po pierwsze to mówimy sobie tutaj po imieniu tak że wal śmiało. Mówiłem o hw30. Każdy na początku jest zafascynowany mocą wiatrówki ale potem każdy, uwierz KAZDY zaczyna szukać celności a ta niestety nie idzie w parze z mocą. HW 30 z powodzeniem może strzelać na 50 m cena to 630 . 100 zł droższy jest model hw50 jest on silniejszy od hw30 a prędkość początkowa wg producenta wynosi do 250 m/s. Uwierz mi że każda z tych wiatrówek bije na głowę crosmana , poprostu dzieli je przepaść pod względem jakości wykonania i celności.
Awatar użytkownika
bastek_34_WALCZ

Post autor: bastek_34_WALCZ »

Być może ktoś z kolegów powie że jestem głupi, ale tak myśle uczciwie co zauważyłem, Crosman, oczywiście nie każdy model to niezła baza pod tunning, mówie tu raczej o subkarabinkach typu 2250B, jeśli przyglądnąć się amerykańskim kolegom, zresztą i polskim potrafią po wymianie lufy, tuningu (powiększeniu otworu w zaworze, wymiana lufy) zrobić całkiem fajną zabawkę) reszta crosmana, szczególnie ta długa, to już problem. Taki Cross 1077, lufa w osłonie idzie pod skosem, więc wymaga usztywnienia, czyli unieruchomienia, to jest głupota bo przewód lufy pójdzie łukiem, i nie pomoże tu nawet nawiercenie zbijaka i zalanie ołowiem jak niejedni radzą, no chyba że przy kiepskim śrucie będzie drutem wybijał zaklinowany śrut, bo magazynek jest na tyle nieszczelny że prędzej co wyjdzie tutaj niż lufą :) co do reszty cudów marki crosman wole nie próbować :)

Myśle że warto jeszcze coś dodać... Crosman posiłkuje się marką Banjamin (a to tylko podróby), to były bardzo mocne i porządne wiatrówki (również do myśliwskich celów) do których można było faktycznie dodać metke "pest control" bo w Cros. 1077 to już lekka przesada, no chyba że na myszki :)

Ps. jeszcze jedno musze sprawiedliwie dodać, cross1077 ma usterki ale nie wiem jak to zrobili ale z otwartych na 15-20 metrów moneta 20 groszy ma zawsze traf przy nowym CO, najlepsze wyniki są z kolimatora otwartego, jak srut słabnie to łatwo w puszke celnąć :) bo widać jak śrut leci :)
Osiąganie zwycięstwa w zwykły sposób nie stanowi szczytu osiągnięć. Sun Tzu
piotrekz1993

dzieki wielkie chyba przekonaliście mnie co do tych hw30 i hw50

ale z tej racji jeszcze pytanie do MAXIMUS-A czy mógłby mi może podac adres sklepu
lub czegos w tym stylu gdzie te karabinki kosztuja tyle co podałes????
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

To smutne, że ktoś znowu kupi hw... Będzie, jak na żółtym forum :/
Awatar użytkownika
maximus

http://www.akhobby.pl/szukaj.php?fraza=pneumatyczny
To link do sklepu.
Robert niestety w tej cenie nie ma nic lepszego ani nawet zblizonego do hw jeśli chodzi o celność i jakość wykonania. Mówie oczywiście o nowych egzemplażach.
Awatar użytkownika
green_thunder

Eee, to tylko tak trochę sarkazmu na dobranoc ;)

Swoją drogą, to mając do wydania na strzelbę osiem paczek można się trochę miotac, ja pewnie chciałbym kupic jakąś fajną używkę, już zrobioną. Każdy zaczynający chciałby dziewicę, gorzej, gdy oboje jak u Dżemu /Cegła/... :/
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Ja wiem co bym kupił i nie było by to HW, zresztą jak dobrze pójdzie to wkrótce się pochwalę. Niech każdy kupuje co najbardziej odpowiada. Trudno jest namawiać nowych Wiatrówkowiczów np. do Diany 75, FWB czy Walthera, bo to specyficzne karabinki i na pewno nie każdemu przypasują. HW mają tę zaletę, że są uniwersalne, sprawdzone i napisano o nich baaaaardzo dużo. Przy pierwszym zakupie to ważne, bo daje poczucie spokoju.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
green_thunder

Jasne, jasne... Ja tam swojego 97k sprzedałem bez specjalnych wzruszeń na korzyśc besy i jak na razie nie żałuję
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Jasne ja bym swojej trzysetki też na HW nie zamienił, ale nie znaczy, że polecił bym ją każdemu zaczynającemu Wiatrówkowiczowi. Jest ciężka, ma małą szmoc, nie czuć kopa i nie wygląda jak karabin; za to ma spust marzenie, jest o wiele celniejsza ode mnie i system jeździ na szynach, co sprawia mi jakąś trudną do opisania radochę. Inna rzecz, że jak zaczynałem strzelać, to pewnie by mi nie podpasowała. Trochę jak z Vivaldim i Prokofievem :P
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
green_thunder

No, to Wielcy byli :D . Besy też bym na początek nie polecił z uwagi na spust, ale ja lubię taki przypominający w działaniu broń palną.