sprężyna spłaszczona?

Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

sprężyna spłaszczona?

Post autor: bonzoo »

Na Aledrogo pojawiły się sprężynki ze zwojami spłaszczonymi, zastanawiam się czy taki "patent" coś daje poza "chłytem maketidowym" Może miał juz ktoś z tym do czynienia i może coś na ten temat powiedzieć.
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

\A nie z drutu o przekroju kwadratu ?

|Pozdrawiam
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

krystian pisze:\A nie z drutu o przekroju kwadratu ?
|Pozdrawiam
no może i tak

Obrazek

pytanie jak się to zachowuje? :roll:
virus

Post autor: virus »

biorąc pod uwagę fakt, że w materiale zawsze największe naprężenia są przy krawędziach miałbym wątpliwości co do żywotności :)
ale jako że nie miałem wiele do czynienia z teorią sprężyn pozostawiam wypowiedz mądrzejszym ode mnie :P
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
jozikvip

sprężyna spłaszczona

Post autor: jozikvip »

co do rewelacyjnej sprężyny spłaszczonej to wielkie G. Właśnie nabyłem to cudo i jak można było się spodziewać to BUBEL chyba że miałem pecha .Po jednym naciągnięciu skurczyła się z 28cm do 22 .Nie polecam
KWP

Post autor: KWP »

Podejrzewam, że nie kształt/przekrój drutu w Twojej sprężynie miał wpływ na jej skurczenie. Obstawiał bym na gówniany materiał, z którego została zrobiona. Dobra stal sprężysta nie powinna się odkształcić aż tak bardzo.
KWP
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Nie mogę się oprzeć skojarzeniu tego z pewnym tematem na Airguns.
http://www.airguns.pl/forum/viewtopic.php?t=736&start=0
Od postu Kurierexa.
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Najbardziej wytrzymały jest przekrój okrągły.
AA EV2 + EB10x42
muunek

Post autor: muunek »

Z tego co pamiętam, to kolega Aligator kiedyś posiadał sprężynę o prostokątnym przekroju(nie była to sprężyna tjuningowana jak ta w podanym linku..)
Te sprężyny są dostępne w UK jako OX.
Wydaje mi się,że są w ofercie Akhobby.

upss.. właśnie doczytałe, podany wontek do końca i jest to wszystko dopisane..

Co do spraw "politycznych" to sprężyna o przekroju prostokątnym o ściance X na pewno ma większe pole przekroju od sprężyny z drutu o przekroju okrągłym i średnicy X. Wynika to z matematyki...
Skoro więc prostokątna ma więcej mięsa, to powinna przewyższać klasyczną kuzynkę energetycznie.
newcomer

Post autor: newcomer »

muunek pisze: Co do spraw "politycznych" to sprężyna o przekroju prostokątnym o ściance X na pewno ma większe pole przekroju od sprężyny z drutu o przekroju okrągłym i średnicy X. Wynika to z matematyki...
Skoro więc prostokątna ma więcej mięsa, to powinna przewyższać klasyczną kuzynkę energetycznie.
"Święte słowa"
Miałem ostatnio okazję rozmawiać z producentem sprężyn przy okazji poszukiwania sprężyn do mojego FWB 300S.Rozmowa oczywiście zeszła na temat mocy.Gość powiedział że sprężyna o przekroju kwadratowym czy też prostokątnym nie ma sobie równych i bije konwencjonalne sprężyny nie tylko pod względem mocy, ale każdym innym, wytrzymałościowym, odkształcającym, CENOWYM itp. Ze względu na cenę materiału jak i małe zainteresowanie tymi sprężynami, również na cenę, po prostu nie opłaca mu się ich wytwarzać
WYKSZTAŁCENIE NIE PIWO, NIE MUSI BYĆ PEŁNE