Pistolet Diana Chaser.
Moderator: Hiszpan63
-
Pistolet Diana Chaser.
Kupiłem pistol jak w temacie. Do takiego sobie pykania. Chcę dokupić do niego jakiś niedrogi kolimator. Ponieważ zupełnie nie orientuję się w temacie mam zapytanie. Czy ten: https://www.balistas.pl/kolimator-crosman-red-dot-sight będzie odpowiedni?
Może inny w cenie powiedzmy do dwóch stów?
Edyta.
A takie cóś? https://allegro.pl/oferta/celownik-koli ... 9128130847
Nie potrzebuję nic wyczynowego tym bardziej, że pistol taki sobie. Nie jestem zresztą wybitnym strzelcem z krótkiej broni. Po prostu w piwnicy gdzie strzelam jest trochę ciemnawo.
Może inny w cenie powiedzmy do dwóch stów?
Edyta.
A takie cóś? https://allegro.pl/oferta/celownik-koli ... 9128130847
Nie potrzebuję nic wyczynowego tym bardziej, że pistol taki sobie. Nie jestem zresztą wybitnym strzelcem z krótkiej broni. Po prostu w piwnicy gdzie strzelam jest trochę ciemnawo.
Basista bluesowy, rockowy i jazzowy. Strzelec wiatrowy byle jaki.
-
- Ściepnik
Re: Pistolet Diana Chaser.
Z tym crosmanem daj sobie spokój a ten drugi jak na rekreację to ok .
ProSport , PP20
-
Cześć! Odświeżam temat, bo jestem ciekawy. Wybrałeś jakiś kolimator? I ewentualnie jak się sprawdza? Też chodzi mi coś po głowie raczej w niższej cenie i nie wiem, czy warto.
-
Sprawdza się bardzo dobrze. Co prawda wsadziłem go na Beemana B17, który z natury celny jest. Wrzucę później zdjęcie tarczy.
-
Tarcza strzelana z kolimatora za 150 zł. Kandar z linku.Odległość 10 metrów, pozycja siedzaca przy stoliku.
Ważne. Cel musi być dobrze oświetlony. Wtedy plamka kolimatora jest bardzo niewielka. Można precyzyjnie wędrować nią po tarczy. Tarczę oświetlam punktowo latarką z zoomem, zamocowaną do statywu. Strzelam w ciemnawej piwnicy.
Z tego strzelałem:
Ważne. Cel musi być dobrze oświetlony. Wtedy plamka kolimatora jest bardzo niewielka. Można precyzyjnie wędrować nią po tarczy. Tarczę oświetlam punktowo latarką z zoomem, zamocowaną do statywu. Strzelam w ciemnawej piwnicy.
Z tego strzelałem:
-
Miałem podobny kolimator (w zasadzie dwa) i miał on kilka wskaźników. Ja najczęściej używałem "+". Dosyć sympatyczna rzecz. Szczególnie, że wtedy kosztowały tylko 75-80zł za sztukę. Ale jeden założyłem na "sprężynę" i po pewnym czasie zaczął się "sypać"...
-
Tak. Ma kilka różnych wskaźników. Używam kropki z ustawieniem na 1 green. Wtedy przy dobrym oświetleniu jest maleńka. Jest na tyle dobry, że kupiłem drugi i wsadziłem go na Dianę Airbug zdejmując lunetę. Nie przewiduję kolimatora na sprężyny. Chociaż może kiedyś Tak więc mam Dianę Chaser z lupką i Dianę Airbug z tym kolimatorem.
-
Może kogoś zaciekawią obrazki, które zrobiłem gdy go sprzedawałem - Kandar 1x22x33A:
-
No wygląda to ciekawie. Ja właśnie myślałem o sprężynie... Ale może Browning nie zdemoluje tego kolimatora tak szybko. Trzeba wspomóc wzrok w słabym świetle, bo nawet malowanie szczerbinki nie pomogło. Też używam takiej małej latareczki na akumulator do naświetlania tarczy, dobry patent.
-
Może powinienem od razu to sprecyzować, ale nie zrobiłem fotek. Chodzi o to miejsce:
Między górną i dolną częścią kolimatora są podłożone dwie prostokątne podkładki. Jedna jest metalowa a druga z jakiegoś plastiku. Mają w środku otwór przez który przechodzi sprężynka ściągająca do siebie obie części. To co się psuje to ta plastikowa część. Najprostszy sposób naprawy to zrobienie nowej podkładki z bardziej elastycznego materiału. Tyle, że jeśli będzie za elastyczny, to kolimator może nie trzymać nastaw...
Natomiast gdyby to miało dobrze działać, to zamiast takiego "elastycznego przegubu" powinno w tym miejscu być zagłębienie z którym współpracowałaby tzw podkładka kulista.
Ale to taki pomysł dla tych, którym się nudzi i nie mają co robić...
Między górną i dolną częścią kolimatora są podłożone dwie prostokątne podkładki. Jedna jest metalowa a druga z jakiegoś plastiku. Mają w środku otwór przez który przechodzi sprężynka ściągająca do siebie obie części. To co się psuje to ta plastikowa część. Najprostszy sposób naprawy to zrobienie nowej podkładki z bardziej elastycznego materiału. Tyle, że jeśli będzie za elastyczny, to kolimator może nie trzymać nastaw...
Natomiast gdyby to miało dobrze działać, to zamiast takiego "elastycznego przegubu" powinno w tym miejscu być zagłębienie z którym współpracowałaby tzw podkładka kulista.
Ale to taki pomysł dla tych, którym się nudzi i nie mają co robić...
-
Aha, bo już się bałem, że drgania sprężyny mogą zaszkodzić jak słabym lunetom. A tak to pół biedy, można się bawić. Dzięki za pomysł.
A przy okazji, powiedzcie jaki ten Kandar ma montaż. Wejdzie na taką szynę 22 mm jak na zdjęciu? Chodzi mi konkretnie o te odstępy 2 cm na szynie, bo z reguły widziałem szyny o mniejszych odstępach. Tam na dole montażu jest jedna śruba przechodząca przez szynę?
A przy okazji, powiedzcie jaki ten Kandar ma montaż. Wejdzie na taką szynę 22 mm jak na zdjęciu? Chodzi mi konkretnie o te odstępy 2 cm na szynie, bo z reguły widziałem szyny o mniejszych odstępach. Tam na dole montażu jest jedna śruba przechodząca przez szynę?
-
Wydaje mi się, może coś źle zapamiętałem, ale pierwsza śruba jak widać na zdjęciu jest nisko i wchodzi w wycięcie. Druga jest wyżej i rozstaw nie powinien mieć żadnego znaczenia. Nie jestem tylko pewien, czy ta śruba daje solidne zabezpieczenie. Tzn. czy nie wchodzi w to wycięcie za płytko bo miałem jakieś problemy na tej przejściówce z 11mm:
No ale te przejściówki to prawdziwe g...
No ale te przejściówki to prawdziwe g...
-
Tego kolimatora nie sadzał bym na sprężynie. Karabinek PCA, CO2 i tym podobne. Kandar ma montaż 11 mm. Występuje też w wersji 22 mm.
Ostatnio zmieniony 2024-03-14, 09:54 przez And, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Teraz na HW70 mam taką Deltę:
Nie do końca polecam tę wersję, bo regulacja to koszmar. Szczególnie po pewnym czasie, gdy się za często coś przestawiało i później mocno dokręcało blokady. Ale to co dobre do spręzyny, to mała masa...
Nie do końca polecam tę wersję, bo regulacja to koszmar. Szczególnie po pewnym czasie, gdy się za często coś przestawiało i później mocno dokręcało blokady. Ale to co dobre do spręzyny, to mała masa...
-
Tarcza z Diany Airbug. Kolimator Kandar. Odległość 10 m. 10 strzałów. 10-20 strzał z jednego naboju CO2. Temperatura 15 stopni.
Takie same warunki. 20-30 strzał.
30-40 strzał.
Tak wygląda powtarzalność strzałów z Diany Airbug w temperaturze otoczenia 15 stopni. Strzały oddawane w odstępie około 1 minuty. Tarcza z początkowymi strzałami 1-10 gdzieś mi przepadła. Celowany środek tarczy. Moim zdaniem ten tani kolimator, którego użyłem, bardzo dobrze sprawdza się na pistoletach bez odrzutu.
Takie same warunki. 20-30 strzał.
30-40 strzał.
Tak wygląda powtarzalność strzałów z Diany Airbug w temperaturze otoczenia 15 stopni. Strzały oddawane w odstępie około 1 minuty. Tarcza z początkowymi strzałami 1-10 gdzieś mi przepadła. Celowany środek tarczy. Moim zdaniem ten tani kolimator, którego użyłem, bardzo dobrze sprawdza się na pistoletach bez odrzutu.