Jak to się robi w XXI wieku

Czyli co poprawiliśmy po fabryce

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Jak to się robi w XXI wieku

Post autor: daras »

Jak wiadomo zawsze robiłem osadki za pomocą wyrzynarki, hebelka, dłutka i tarnika profilowałem najdziwniejsze kształty. Łapki po takiej osadzie bolały i się człowiek napracował niemiłosiernie. Mamy jednak już XXI wiek i czas się było przesiąść na maszynę cyfrową. Z pracy fizycznej pozostało tylko szlifowanie, jednak doszła inna praca która pochłania mnóstwo czasu - projektowanie. No i od projektowania zacznę moja powieść w odcinkach. Będzie to łoże do wiatrówki AA S 200.
Projektowanie będzie się odbywać w programie CADCAM, nazwy nie będę wymieniał gdyż każdy ma swój upodobany, który lubi używać, zresztą nazwa programu jest mniej istotna najważniejsze są umiejętności programisty, których niestety mnie jeszcze dużo brakuje.

Odcinek I Projektowanie modelu.

Aby łoże pasowało do wiatrówki kształtem i proporcjami robię zdjęcie bmp. i skaluję do rzeczywistych kształtów

Obrazek

Obrysowuje kształt dla zachowania proporcji

Obrazek

Skanuje podstawe stopki, aby wyprofilować do niej kształt kolby
Obrazek

Tworze siatkowy kształt kolby

Obrazek

Po kolbie rysuje następne elementy czyli chwyt i osłonę systemu.

Obrazek

Po narysowaniu zbliżonych kształtów przychodzi czas na poprawianie tego czego nie udało się osiągnąć przy rysowaniu. Teraz będę wycinał otwór pod pod kciuk i otwory pod mocowanie systemu , załamie jeszcze ostre krawędzie tam gdzie powinny być łagodne. Na zdjęciu widać już odpowiednio wyprofilowany klocek który posłuży mi jako wyżynarka :D

Obrazek

Po odpowiedniej komendzie mam wycięcie które jednak dalej będę musiał uformować aby chwyt był jak najbardziej wygodny
Obrazek

Za pomocą różnych rodzaju klinów walców i sześcianów służących mi do profilowania powierzchni otrzymuje kształty coraz bardziej przypominające kształt osady. Na zdjęciu widać już wyprofilowany chwyt, otwór do mocowania systemu i regulacji energii
Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka poprawek jak wycięcie pod zamek i można przystąpić do kolejnego etapu.

Obrazek

Teraz już mogę przystąpić do przygotowania krzywych, które mi posłużą do ryflowania. Przy tej pracy posłużyłem się osadą od Prosporta, myślę że Firma AirArms nie poda mnie do sądu za plagiat gdyż ryflowanko będzie się ładnie prezentować na ich wiatrówce :D

Obrazek

No i gotowy wynik

Obrazek

Teraz trzeba tylko przykleić w odpowiednich miejscach

Obrazek

Obrazek

No i osada gotowa.
Obrazek

Jest to koniec pierwszego etapu, uzyskany w ten sposób model 3D posłuży do wyprodukowania osady. Na zdjęciu widać jeszcze ósemkę która będzie wycięta z aluminium i osadzona w innym miejscu jak pierwotnie. Dodam jeszcze że rysunek ten musi być bardzo dokładny i szczegółowy, nie można pominąć żadnego detalu gdyż niemożliwe jest już w etapie obróbki wrócić do zapomnianych elementów. Opis jest ogólnikowy, chciałem tylko trochę przybliżyć etap produkcji, nie zagłębiałem się w szczegóły, bo trwałoby to zbyt długo. Sam projekt osady zajmuje mi od 6 do 12 godzin w zależności od skomplikowania systemu. Jest to sporo czasu ale wiem że jak dojdę do pewnej wprawy zajmie mi to od 3 do 6 godzin.
W następnym odcinku opiszę generowanie ścieżek narzędzia.
guntuning.com
Awatar użytkownika
bastek_34_WALCZ

Post autor: bastek_34_WALCZ »

jestem pod wrażeniem, ale to już Ci mówiłem, no i tempo w którym opanowałeś oprogramowanie...
Osiąganie zwycięstwa w zwykły sposób nie stanowi szczytu osiągnięć. Sun Tzu
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Taa, napisał o walcach, i innych cudach i mam wierzyć, ze z tego wychodzi taka osada.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Swietny opis Darku. Naprawdę mnie to zaciekawiło i będe śledził ten temat.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Część II generowanie ścieżek narzędzia - czyli ksiądz swoje organista swoje

Więc przyszedł czas na generowanie ścieżek dla narzędzia. Program którym sie posługuje do tego nie bardzo jest posłuszny moim komendom. W zasadzie to wcale nie jest posłuszny dlatego muszę go oszukiwać, jak to robię opisze przy odpowiednim zdjęciu.

No to start. Pierwszą rzeczą którą trzeba ustawić jest rozmiar klocka, w zasadzie program sam nam to oblicza, jeśli się nie zgadzamy to poprawiamy wymiary.
Obrazek

Obrazek

Potem wybieramy narzędzie czyli frez wpisujemy średnicę długość całkowitą i roboczą.

Obrazek

Następnie zaznaczamy obszar który ma nam ten frez obrobić.

Obrazek

Po wprowadzeniu tych danych puszczamy sobie symulacje narzędzia.

Pierwsze przejście wycinanie kształtu obróbka zgrubna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugie przejście obróbka wykańczająca. Tutaj muszę dodać że musiałem oszukać program umieszczając wewnątrz modelu klocek zasłaniający połowę kształtu. Oszustwo jest konieczne gdyż program mimo że wpisuje w parametrach głębokość obróbki 30mm on chce obrabiać element do samego dołu.

Obrazek

Obrazek

Ta czerwona plamka to złe ustawienie narzędzia, które wchodzi za głęboko i nakrętką od mocowania frezu niszczy naszą pracę. Trzeba skorygować głębokość zagłębiania.

Obrazek

No i mamy obrobioną i gotową połowę kolby.

Obrazek

Czas teraz na grawerowanie ryflowania. zaznaczamy krzywe zmieniamy narzędzie i startujemy.
Najpierw rękojeść.

Obrazek

Następnie osłona systemu

Obrazek

Gdy już mamy oba ryflowania obracamy osadę o 180 stopni i postępujemy analogicznie od początku tylko że teraz frezujemy drugą stronę

Teraz gdy już mamy obrobione obie części ustawiamy osadę pionowo i wybieramy drewno pod system.
Najpierw zgrubnie. Na zdjęciu widzimy tak jak by frez obrabiał całą deskę od początku. Jednak jak już wiemy kształt osady mamy jednak program przy zmianie pozycji zawsze widzi materiał nieobrobiony.

Obrazek

Obrazek

Zostało się ostatnie przejście wykańczające.

Obrazek

Gdy widzimy że wszystko jest jak należy generujemy kroki, będzie tego kilkadziesiąt tysięcy, ja wkleję tylko urywek żeby było wiadomo jak to wygląda.

Obrazek

Jak widać jest to zwykły plik tekstowy, gdzie podane jest w 3 osiach położenie narzędzia.
Czas jaki zajmuje ta czynność to jakieś 2 godziny.

Następny odcinek to już fizyczna obróbka drewna na ploterze CNC
guntuning.com
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Z tego wynika, że ręcznie już dawno byłoby gotowe. :P
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Maruda pisze:Z tego wynika, że ręcznie już dawno byłoby gotowe. :P
Pewnie tak, ale jakość szczegółów byłaby inna, w/g mnie. Człowiek ręcznie nie jest w stanie zrobić tego tak dokładnie. Głównie chodzi mi o wycięcie pod system.
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Jedna osada ręcznie powstała by szybciej, ale 10 identycznych to chyba na maszynie wyjdzie szybciej niż ręcznie.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Jak się bardzo zawziąłem to ręcznie wyprofilowałem osadę łącznie z frezowaniem pod system w jeden dzień. Następny dzień szlifowanie i osada gotowa. Jednak aby zrobić dwie identyczne to graniczyło z cudem, teraz można powielać w nieskończoność. Urok tkwi w obserwowaniu pracy narzędzia to taka sama przyjemność jak strzelanie z repetierka.
guntuning.com
Awatar użytkownika
Maruda

Oj Darku, robisz się wygodnicki! :mrgreen:
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

Chłop se leży i samo mu rośnie! :lol: I bardzo dobrze! Tak trzymać!
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
Maruda

A gzie artyzm, gdzie indywidualne niepowtarzalne cechy?
To będą osady bez duszy. :(
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

Nie wspomniałeś jeszcze o braku ducha sportu Zdzichu :P
Ech ta metafizyka wiatrówkowa :lol:
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Zawsze pozostajęe wykończenie osady i wtedy można nadać troszkę tej duszy Zdzisławie. A dzięki maszynie więcej osób będzie mogło się cieszyć fajnyą osadą w swojej wiatrówce.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Część trzecia, czyli Dżepetto XXI wieku.

Przyszedł w końcu czas opuścić wirtulandię i przejść do konkretów.
Układam obrobioną na grubość deskę na maszynę i określam osie współrzędnych tzw zerowanie narzędzia w programie do sterowania maszyny. Będzie to nasza baza z której będzie startowała maszyna po każdorazowej zmianie narzędzia

Obrazek

Kiedy osie są już wyzerowane, można uruchomić maszynę. Najpierw obróbka zgrubna prędkość 800 mm/min.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie zgrubne przejście można zmienić narzędzie i zacząć obróbkę na gotowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedna strona obrobiona na gotowo, pozostaje więc naciąć grawer.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odwracamy obrobiony kawałek na druga stronę i ponownie zerujemy narzędzie. Znów obróbka zgrubna.

Obrazek

Wykańczająca
Obrazek

Obrazek

Oczywiście nie możemy zapomnieć o grawerowaniu drugiej strony.

Obrazek

Gdy mamy obie strony ustawiamy osadę w pionie i wycinamy pod system.

Obrazek

No to już ostatnie przejścia, finał już bliski. :D

Obrazek

Pierwsze przymiarki, :D system pasuje jak ulał.

Obrazek

Obrazek

Niestety chwyt jest zbyt wielki i baka za gruba, zdarza się niestety tu wychodzi brak wprawy w projektowaniu. Zatem będzie musiała być część czwarta, ale to już tylko drobiazgi takie poprawki.
guntuning.com