Wpływ temperatury na punkt trafienia w pistolecie na CO2
Moderator: Hiszpan63
-
Wpływ temperatury na punkt trafienia w pistolecie na CO2
Witam
Przeprowadziłem test mający pokazać jak zmienia się punkt trafienia w pistolecie na CO2 w zależności od temperatury.
Do testu użyłem pistoletu FWB C25, śrut H&N sport - skupienie śrutu widać na pierwszym zdjęciu. Odległość od tarczy 12m.
Pistolet nagrzany w temperaturze pokojowej zamontowałem w imadle na mojej strzelnicy na której była temperatura 5 stopni i w miarę ochładzania się pistoletu wykonywałem strzały.
Strzelałem serie po 5 strzałów przy temperaturze kartusza 20, 15, 10, i 5 stopni Celsjusza. ( z powodu ocieplenia klimatu mniej się nie dało )
Jak widać na zdjęciach każde 5 stopni mniej przesuwało punkt trafienia 4mm w dół.
Przeprowadziłem test mający pokazać jak zmienia się punkt trafienia w pistolecie na CO2 w zależności od temperatury.
Do testu użyłem pistoletu FWB C25, śrut H&N sport - skupienie śrutu widać na pierwszym zdjęciu. Odległość od tarczy 12m.
Pistolet nagrzany w temperaturze pokojowej zamontowałem w imadle na mojej strzelnicy na której była temperatura 5 stopni i w miarę ochładzania się pistoletu wykonywałem strzały.
Strzelałem serie po 5 strzałów przy temperaturze kartusza 20, 15, 10, i 5 stopni Celsjusza. ( z powodu ocieplenia klimatu mniej się nie dało )
Jak widać na zdjęciach każde 5 stopni mniej przesuwało punkt trafienia 4mm w dół.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bang bang
-
Re: Wpływ temperatury na punkt trafienia w pistolecie na CO2
Czyli 40tka nie do zrobienia
Ja miałem podobny problem z Tau 7 z butlą na zewnatrz podczas jesieni. Odpuściłem sobie CO2
Ja miałem podobny problem z Tau 7 z butlą na zewnatrz podczas jesieni. Odpuściłem sobie CO2
-
Tak z praktycznego punktu widzenia, ze zrobieniem 60 Pardinim K60 nie miałem problemu, ani też nie było go z Waltherem CPM-2. W Pardinim jest coś w stylu komory rozprężającej, Walthera już nie chciało mi się studiować, jednak na rzeczy może być położenie kartusza.
-
Tau 7 ma mały kartusz w rękojeści, ppn 60 to max z biedą 40 w stałych warunkach temperaturowych no i bez regulatora ciśnienia. W tak dużej różnicy temperatur 40tka niemożliwa.
-
W stałej temperaturze ciśnienie jest stałe. Wystarczy przed strzelaniem dać pistoletowi osiągnąć temperaturę otoczenia a punkt trafienia będzie stały
bang bang
-
- Ściepnik
To, że za każdym zbliżeniem do sprzętu trzeba zrobić poprawkę zerowania przyrządów traktuję jako niezbędną w tym przypadku "grę wstępną".
-
Brzmi zachęcająco ale zawsze jest jakieś ale. Każdy pistolet czy karabin ma swoją charakterystyczną prędkość wylotowa w znacznym stopniu decydującą o jego celności i powtarzalności strzału. Napęd CO2 tego nie gwarantuje ponieważ przy różnych temperaturach ma różne prędkości wylotowe. Wszystko sobie ładnie ustawisz zgrasz na maksa w temperaturze 22°C pojedziesz na zawody tam będzie 18C i cała zabawa w łeb bierze, później zwala się na stres Oczywiście trochę przesadziłem. Prawdą jednak jest że z tego tytułu tego rodzaju napęd nie jest zbyt lubiany poza ceną oczywiście
Dodano po 2 minutach 14 sekundach:
Gra wstępna jak kolega zauważył konieczna ale dużego efektu nie zapewni.
-
- Administrator
Ano, przesadziłeś. Różnica 4 stopni, to według Stek666 niecałe 4 mm różnicy. Tyle to można przeklikać po strzałach próbnych.
W sumie można by wyskalować pokrętło "pionowe" w stopniach celsjusza - tak, jak w FT skaluje się pokrętło paralaksy. :^)
Ale na serio: problem leży gdzie indziej - CO2 wypuszczany przez zawór, adiabatycznie schładza system. I to znacznie bardziej niż o te 4 stopnie. O ile w PCP zbiorniki są znacznie większe (mają więc większą pojemność cieplną, a więc i mniejsze schłodzenie po strzale), o tyle zbiornik FWB C25 duży nie jest. Bombiczka 12g w tanich wiatrówkach CO2 robi się po prostu zimna, a nawet potrafi się oszronić przy szybkim strzelaniu.
Problem jest również w sytuacji, gdy po wejściu w zimie na ciepłą strzelnicę zaczniemy strzelać zanim pędnik (również w PCP) się nagrzeje. Wpływ tego efektu na ś.p.t. jest zauważalny, dlatego staram się w zimie nie nabijać butli po treningu, tylko przed (zwiększenie ciśnienia w zbiorniku zwiększa jego temperaturę - przemiana izochoryczna).
No, ale miało być o CO2.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
Przeklikasz czy nie przeklikasz zmieni się Tobie prędkość wylotowa i tym bym się bardziej przejmował bo w innej temoeraturze zawsze jest ten problem. Poza tym wydaje mi się, że wystrzał zawsze coś tam schładza po każdym strzale, ciśnienie się wyrównuje, pytanie jak długo i czy zdąży to zrobić przed następnym strzałem. W szybkostrzelnych to jest problem w ppn masz dość dużą przerwę między i pewnie to wystarcza.
Dla mnie najgorszym zjawiskiem jest zmiana parametru V strzału. Jak siejesz po całej tarczy to co to za różnica czy klik w tą czy w tamtą
Dla mnie najgorszym zjawiskiem jest zmiana parametru V strzału. Jak siejesz po całej tarczy to co to za różnica czy klik w tą czy w tamtą
-
Leży na dysku od lat to pomyślałem że wrzucę, może ktoś kiedyś też się będzie zastanawiał jak ja kiedyś.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Materiał naukowy super ale bardziej obrazowa jest jest analiza kolegi stek666. Szkoda że nie zrobił przy tym wyników z chrono
-
Ja myślę, że jesteśmy w stanie go przekonać
-
No to jak zrobimy coś w tym kierunku kolego Stok666? Masz chrono lub możliwość wypożyczenia?
-
-
A jak za jakieś dwa tygodnie Tobie je podeślę?