W tym tygodniu będzie o wiatrówce PCA stworzonej w kooperacji Crosman/Łucznik87/Horyzont13/marboc
Energia w zależności od potrzeby do 10 J / 200 m/s. Nie wymaga zbytniego wysiłku ale jednak trzeba kilka razy pompnąć. Kpn 60 ciężko by było nie wysłać ale 300 razy pompnąć (lepiej już pompować PCP) ale za to lepsza od CO2, zawsze gotowa bez względu na miejsce i porę roku. A co najważniejsze strzał jest bardzo cichy i celny.
Do frywolnego strzelania idealny tym bardziej, że koszt materiałów to ok 350 zł. Chyba najtańsza w przełożeniu na celność
W zależności od ilości pompnięć i wagi śrutu maksymalna energia dochodzi do 10-11 J / max 15 pompnięć. Do strzelania na 10m wystarczaja 3-4 .pompnięcia.. Tłumik ma możliwość wysunięcia w zakresie ok 10 cm, kolba również. W podstawowej wersji jako pistolet był bardzo niepokorny, w tej formie nawet nieźle się go składa do strzału, osada (rękojeść i chwyt do pompowania) wykonane są z drewna naturalnie na wskroś zabarwionego. (mahoń padouk). Drewno zabezpieczone jest "olejowanym" szelakiem. W ten sposób wiatrówka zabezpieczona jest przed wszystkimi warunkami atmosferycznymi i brudem. Jedynie lufa wymaga przesmarowania od czasu do czasu olejem PKB
Lufa stworzona do śrutu Olimpijskiego QYS SportsGoods 4.5mm/0.53g. Lufa jest od Łucznika z 1974 roku ma zrobioną koronę i założony tłumik. W sumie lufa ma 500 mm. Na żadnej innej wiatrówce którą miałem dotychczas w ręce nie uzyskałem takuej powtarzalności śrutu dV 1 SV 0 !!!. Horyzont13 zrobił naprawdę świetną robotę. Ostatnie testy zrobione są na śrucie bardzo lekkim Meisterkugeln 4.5mm/0.450g i też nie jest najgorzej
Więcej historii i szczegółów jest na mojej stronie :
https://wiatrowkizbieracza.home.blog/cr ... n-classic/
attachment=0]Polish_20200118_141538313.jpg[/attachment]
Crosman 1377 Tuning *Laser*
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Crosman 1377 Tuning *Laser*
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.