Haenel 312 - blokowanie zamknięcia dźwigni naciągu
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
Haenel 312 - blokowanie zamknięcia dźwigni naciągu
Cześć,
dziś powstał na bemowskiej strzelnicy mały problem z moją 312-tką. Podczas normalnego naciągania coś delikatnie stuknęło w środku, sprężyna dała się napiąć, ale nie reaguje na próby oddania strzału ( spust porusza się normalnie), a dźwigni nie mogą zatrzasnąć ponieważ jedno z jej ramion opiera się na elementach, które zaznaczyłem w czerwonych kółkach. W lewym kółku jest to element chyba współpracujący ze sprężyną, a w prawym to blaszka, która chyba przesuwa się tył - przód.
Rafał-Ślubek, zauważył też brak tylnej śrubki regulacyjnej od mechanizmu spustu. Nie wiem, czy była ?
http://www.waffencenter-gotha.de/shop/E ... ::359.html
Jak bezpiecznie uwolnić sprężynę ?
Jakieś sugestie ?
Rozbierać czy serwis ?
Może to coś drobnego i sam naprawię ?
dziś powstał na bemowskiej strzelnicy mały problem z moją 312-tką. Podczas normalnego naciągania coś delikatnie stuknęło w środku, sprężyna dała się napiąć, ale nie reaguje na próby oddania strzału ( spust porusza się normalnie), a dźwigni nie mogą zatrzasnąć ponieważ jedno z jej ramion opiera się na elementach, które zaznaczyłem w czerwonych kółkach. W lewym kółku jest to element chyba współpracujący ze sprężyną, a w prawym to blaszka, która chyba przesuwa się tył - przód.
Rafał-Ślubek, zauważył też brak tylnej śrubki regulacyjnej od mechanizmu spustu. Nie wiem, czy była ?
http://www.waffencenter-gotha.de/shop/E ... ::359.html
Jak bezpiecznie uwolnić sprężynę ?
Jakieś sugestie ?
Rozbierać czy serwis ?
Może to coś drobnego i sam naprawię ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2017-04-02, 20:47 przez Tomasz_XX, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz
Gamo PR 45, Łucznik wz. 70, Haenel 312 "Chrom" , IŻ-61, Slavia 631 lux 77
-
-
- Ściepnik
Naciągnąłem mocniej i faktycznie ramię dało się przeciągnąć około 2 cm, ale niestety możliwość złożenia ramienia dalej jest blokowana przez wystający element ( w lewym kółku) i to bardzo mocno. Na siłę nie chcę na razie domknąć.
Tomasz
-
- Administrator
Dodam, że ta blokada powoduje niemożność naciśnięcia spustu. Po "dociągnięciu o 2 cm" spust się luzuje, można go nacisnąć (słuchać delikatny stuk), jednak strzał nie pada (podejrzewam, że ze względu właśnie na niedomkniętą dźwignię).
Tak jakby sprężyna o coś zahaczyła.
Rozwiązań siłowych (domknięcie dźwigni poprzez stanięcie na niej, naciśnięcie spustu młotkiem etc.) nie próbowaliśmy. :^)
Tak jakby sprężyna o coś zahaczyła.
Rozwiązań siłowych (domknięcie dźwigni poprzez stanięcie na niej, naciśnięcie spustu młotkiem etc.) nie próbowaliśmy. :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Naciągnąć do samego końca jednocześnie wciskając ten dzyndzel. To poluzuje dźwignię i pozwoli rozprężyć sprężynę . Uwaga , bo może przytrzasnąć łapę . Potem rozbiórka ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik