Mam prośbę - matematyk i fizyk ze mnie marny , a chciałbym tak mniej więcej poznać ile J ma mój Łucznik 188. Poniżej zamieszczam 2 wykresy: strzał z ok 2-3 metrów do kartoników w środku z folią aluminiową metr od siebie na środku dyktafon. Nie wiem jak mam to policzyć żeby wyszły J dodam, że śrut 0,63g
Cały szkopół w tym, że nie widać dwóch wyraźnych maksimów i skala czasowa jest za mało dokładna. Może użyj lepszego programu do nagrywania.
Samo obliczenie energii jest proste. Z wykresu wyznaczasz czas przelotu śrutu pomiędzy bramkami ( 1 m ). To jest droga, którą dzielisz przez czas przelotu odczytany z wykresu i wyrażony w sekundach. Energię kinetyczną obliczysz podnosząc tą prędkość do kwadratu, mnożąc ją przez masę śrutu wyrażoną w kilogramach ( 0,00063 kg ) i wynik dzieląc przez 2. To będą dżule.
Stanę troszkę dalej może wtedy będzie lepiej i dodam 2 nowe wykresy
6.3J troszkę się rozczarowałem mam nową sprężynę i 3 podkładki stalowe pod nią a fabrycznie było 7.5 uszczelka też nowa - teflon, ale nie jest sklepowa może przez nią hmm
zwiększ rozstaw tych folii do 2 a nawet 3 metrów. Ta metoda pomiarów nie daje dokładnego wyniku, możliwy rozrzut do 2J. Ale przy większym rozstawie będzie dłuższy czas, który można lepiej policzyć.
ale, ale wiem dlaczego nie ma 2 wyraźnych maksimów są 3 pierwsza to huk Łucznika - jest głośny. Co do zwiększenia do 3 metrów nie bardzo bo zmontowałem to deseczkami na stałe na 1metrowych listwach. Zrobię nowe strzały już wychodzę
edit
pierwsze 2 wykresy są jak strzelałem przez karton a trzeci jak strzelałem przez folie aluminiową co do tych 3 maksimów to nie wiem na 100% czy pierwsza jest hukiem wiatrówki ale co innego skoro są lekkie drgania szumów a huk jest jednak mocny.
Ostatnio zmieniony 2008-04-22, 19:35 przez wonski, łącznie zmieniany 2 razy.
Możesz na dyktafonie zwiększyć częstotliwość próbkowania ?
Mnie wyszło tak:
142.8571429 m/s 6.428571429 J
140.3508772 m/s 6.20498615 J
145.4545455 m/s 6.66446281 J
160 m/s 8.064 J
150.9433962 m/s 7.176931292 J
153.8461538 m/s 7.455621302 J
Ostatnio zmieniony 2008-04-22, 20:40 przez jarn, łącznie zmieniany 1 raz.
Można też strzelać do wiadra na 10m. Dyktafon ustawiony po środku. Po obliczeniu czasu lotu, trzeba tylko wyliczyć opóźnienie śrutu i wynik gotowy. Ale nie ma to jak chrono Radeckowe
jarn pisze:Można też strzelać do wiadra na 10m. Dyktafon ustawiony po środku. Po obliczeniu czasu lotu, trzeba tylko wyliczyć opóźnienie śrutu i wynik gotowy. Ale nie ma to jak chrono Radeckowe
Jak bym Ci jutro podesłał nagranie z takiej zabawy na 10 metrów to podał byś wynik ? zrobił bym tak z 5 prób bo na tej metodzie co dziś robiłem to duże różnice są.
równie dobrze można wyznaczyć energię za pomocą strzału w wahadło
montujemy wiszący worek o znanej masie, oraz element który zaznaczy nam maksymalne wychylenie, strzelamy w niego, odczytujemy wychylenie, a następnie ze wzoru wyliczamy energię potrzebną na wychylenie i tyle.
Podobno takie rozwiązania stosowało się kiedyś do pomiaru energii broni palnej