Swawolny pistolet tarczowy LOV21

Moderator: Hiszpan63

javiki
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: javiki »

Nie wiedziałem gdzie to zamieścić-to puszczę dalej w tym watku.
Strzelamy do kulochwytu z 6m. Kulochwyt wyłozyłem folią bąbelkową i koszulką bawełnianą. Efekt jest taki że połowa śrutów wygląda prawie jak z pudełka.
No i..chyba zrobie test zachowania takiego śrutu -czyli strzelę nim kolejny raz :)
Wykonałem pomiary - wysokość (a) , średnica główki (b) i średnica sukienki (c). przy średnicy główki i w nowych wybrałem najwiekszy wymiar jaki pokazało przy obracaniu śrutu, przy wystrzelonych podałem najmniejszy i największy wymiar sukienki.

Pudełko
Obrazek

śrut nowy
Obrazek

------ a-------b------c
1 ---5,19---4,39---4,51
2--- 5,20---4,41---4,52
3----5,25---4,44---4,60
4----5,24---4,42---4,56
5----5,15---4,43---4,58

śrut wystrzelony
Obrazek

------ a-------b---------c
1---5,20---4,39---4,42-4,48
2---5,22---4,40---4,45-4,48
3---5,15---4,44---4,45-4,48
4---5,21---4,44---4,44-4,48
5---5,19---4,41---4,46-4,48

Nie wiem czy strzelac Lovem czy C2100. Ale chyba LOV jako platforma testowa :)
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Wybrane posty wydzieliłem i powiem Wam że jestem trochę zdziwiony i trudno mi uwierzyć że robią to znane mi osoby.
guntuning.com
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Zosia Ciągle walczy z ustawieniem dłoni. Lov jest fajny ale dla jej dłoni duzy i ciężki. Musi trzymać 2 dłońmi.

Obrazek

Z 6m wszystkie strzały w tarczy-co prawda rozrzut nadal spory-ale jest coraz lepiej :)

Obrazek

Bardzo chce trenować. I strzela zawsze te 20 -30 razy do tarczy i drugie tyle do figurek. Ogólnie za każdym razem jedną bombiczkę wystrzeli :)
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Mając C11 mam dziwne wznoszenie toru lotu kuleczki pod koniec gazu. Myślałem że zaobserwuję jak to wygląda w LOVie -tzn czy przy końcówce gazu śrut opada czy tez jakoś dziwnie leci-ale tam się nie da. W pewnym momencie przestaje wystrzeliwać śrut-odskakuje popychacz i tyle. Trzeba odciągnąć skrzydełka do siebie-spuścić gaz i założyć nowy z nową nakrętką. A w sumie szkoda bo naprawdę sporo tego gazu jest. Strzelając wtedy na pusto z odległości 1m w ziemię jest bardzo duży podmuch powietrza robiący spory dołek w piasku. Ale śrutu strzelić się nie da. Gazu jest tyle że po 10 strzałach ( na początku nie doczytałem o odciąganiu skrzydełek do siebie) z odległości 1m sam gaz strąca figurkę muflona. W sumie trzeba oddac ok 30 strzałów zanim podmuchy stają się bardzo słabe. To na pewno jest dobre dla treningu-bo mamy dośc powtarzalną prędkośc śrutu (widziałem wykresy) -ale dla nas szybciej trzeba wymienić gaz :(
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Wiało dzisiaj niemiłosiernie. Poszliśmy i wróciliśmy -szkoda strzelać bez sensu.
Zosia ostatnio miała sporo zajęć-to wieczorem postrzelała na ..sucho. Celowała i strzelała-oczywiście bez gazu.
Za to ciekawostka-wystrzeliła całą paczkę śrutu już -tego co dostała z Lovem (ten śrut używa tylko ona -ja mam KTK i Browninga i resztki crosmana ). Szybko to idzie.
Sprawdziliśmy tez ilośc śrutów na bombce gazu. 60 normalnie później zaczynają się cuda-typu strzeli ale ..śrut pozostaje...Jednak do 70-72 dochodzi. Przy czym muflon na 60 spada od razu a później ..tak ledwo ledwo..Na 72 strzale nawet muflona nie ruszył -z 18 metrów. Na 6 bombiczek -67-72 strzały.
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Tak czytam o oszczędnościach, czytam, żeby śrut powtórnie użyć, żeby zamiast 60 równych strzałów oddać jeszcze ze 20 loteryjnych bo szkoda gazu. Tomku jedynym sensownym rozwiązaniem na oszczędzanie jest ładowanie z butli. Pisałeś, że bombiczki są na tyle tanie, że ich koszt jest nieistotny. Skoro nieistotny to nie ma co sępić 10 strzałów na zasadzie może jeszcze śrut z lufy wyleci. Jeśli jednak istotny to LOV jest pistoletem przewidzianym do ładowania z butli i wtedy koszt napędu jest naprawdę pomijalny.
javiki
Ściepnik
Ściepnik

To nie ta że oszczędności dla oszczędności. Dla mnie jak ktoś pracuje to koszt co2 jest niewielki. Ale inaczej jest jak ktoś nie pracuje. Poza tym mi się w lov podoba że ma swoje ustawienia. Nie mam chrona więc nie zrobię charakterystyki ale te są na necie i moim zdaniem są ładne. A więcej strzałów by się przydało do luźnego strzelania. Nie do tarczy :) srutu nie chce z oszczędności po raz kolejny strzelać a z ciekawości.
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Dobra teraz cos dla ludzi o mocnych nerwach. Proszę nie czytać -a jak już komentować to merytorycznie. Teksty że się zniszczy bo tak i już jakoś mnie nie wzruszają. Ołów to ołów stal to stal. A że się nie znam to mogę czasem zrobić próby po swojemu.
śrut KTK grzybek strzelany z 6m do tarczy-w kulochwycie włożona folia bąbelkowa i koszulka bawełniana.
śrut nowy wymiary jak poprzednio a-długość, b-średnica główki, c- średnica koszulki
------a-------b---------c-------
1---5,69---4,45---(4,65-4,69)
2---5,70---4,45---(4,62-4,69)
3---5,70---4,44---(4,60-4,68)

śrut strzelony 6 razy było 5 śrutów ale 2 po pierwszym strzeleniu mocno pogniecione-w śmieci pozostałe 3 strzelone 6 razy. Pogorszenia celności nie zauważyłem-ale mojej celności. Czyli w miarę trafiam ale nie jakoś źle. Są i 10 ale i 5 :) Strzelanie do tarczy z sylwetkami- poprawne.

------a-----------b--------------c-------
1---5,62---(4,40-4,47)---(4,43-4,46)
2---5,57---(4,40-4,47)---(4,43-4,46)
3---5,59---(4,40-4,45)---(4,36-4,44)

Koniec eksperymentu. Wniosków jakichś sensownych nie ma. Tyle że ... da się. Jest inny dźwięk strzału. Ale nic więcej powiedzieć nie umiem.

Wada LOVa 21-jest czarny. Położony na 15 min na słońcu nagrzał się tak że nie szło dotknąć. Pamiętać żeby Nie zostawiać go na słońcu.

No i oczywiście zdjęcie -śruty strzelone 6 razy

Obrazek
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

javiki pisze:Wada LOVa 21-jest czarny. Położony na 15 min na słońcu nagrzał się tak że nie szło dotknąć. Pamiętać żeby Nie zostawiać go na słońcu.
...nie chodzi o treść ogłoszenia, lecz o image pistoletu: http://olx.pl/oferta/wiatrowka-CID767-IDg7293.html
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Robercie -piekny :) Takiego jeszcze nigdy nie widziałem :)
I cena dobra.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Sprzedawca ma w nicku "Lakiernictwo", czy jakoś tak.
javiki
Ściepnik
Ściepnik

To pewnie wyjaśnia. Ciekawe czy po strzelaniu nie zacznie odchodzić ten lakier...
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Taki zdzisiowy temat. Rozmowa z kolegą. Czy QB78 albo inna długa wiatrówka na CO2 będzie dobra do silhouette.
No więc poszliśmy postrzelać.
Niestety mieliśmy pecha -na linii strzału były najpierw 3 zające-które nijak nie dały się wypłoszyć, potem jak już łaskawie sobie poszły -bo kicaniem bym tego nie nazwał- to usiadła gromada ptaków....Nawet kamienie rzucone w pobliże ich nie płoszyły.... A to za płotem-więc nie ma jak inaczej...

Ja Ustawiłem figurki na płocie i poszedłem na 40m. No i sytuacja-ja z moją celnością-40m -LOV z końcówką gazu. Z figurek widziałem tylko muflona....jako bardzo małą rozmazaną plamkę. 3 strzały -pudła. Za 4 coś spadło- podchodzimy a tam ..dzik i kurczak padły :) Ponieważ nie strzelam na wprost-tylko z ukosa - a figurki sa co 20cm tez pod kątem-żeby do linii strzału były na wprost-śrut tak strącił dzika że ten strącił jeszcze kurczaka :) Czyli siły starczy. Kolejne 3 strzały i fuksem strąciłem muflona :)
Czyli z 40m wiatrówką na CO2 daje się strącać figurki Silhouette wykonane z 4mm stali :)
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Dzisiaj z Szymonem- więc on C11 ja LOV -Zosia choruje w domu :(
Jak już był C11-sprawdziłem celność w moim wykonaniu. Strzelanie w takich samych warunkach-czyli jedna ręka, po każdym strzale ręka opuszczona.
C11
Obrazek

LOV i śrut JSB Match płaski
Obrazek

LoV i Crosman szpic
Obrazek

Strzelanie z C11 z jednej ręki do muflona na 18m-na 20 strzałów ani jedno trafienie. Oburącz udało sie 3 razy trafić...
Lov na 20 strzałów 8 strąceń.
To tyle porównania
Syn C11 katował figurki na 10m -regularne trafienia w muflona :)

Dzisiaj dzień testów 2 -otrzymałem w prezencie 2 pudełka śrutu :)
Dzień wielkiego zaskoczenia.

Obrazek

Na pierwszy ogień Oztay. Jakość z pudełka-no cóz szału nie ma. POgniecione, nierówne, raz ostre jak igła innym razem gładkie. Prostej sukienki to chyba żaden nie miał...
Tez 6m tylko inne tarcze -bo tamte mi się skończyły.

Obrazek

Jak widac zupełnie inne dziurki. Celnośc dla mnie Poprawna.

No to pora na KTK płaski.

Obrazek

TRAGEDIA. śrut nie chce wylatywac z lufy. 2 strzały na pusto dopiero 3 go wypychał-czasem już 2. Te 10 strzałów to było ok 30 strzałów oddanych... śrut wyjęty z kulochwytu i strzelony ponownie- leci bezproblemowo. Ale nowy z pudełka-prawie każdy na 2-3 strzały.

Pomiary tego KTK -jak poprzednio a,b,c

1--5,12--4,41--(4,64-4,69)
2--5,2---4,41--(4,53-4,63)
3--5,19--4,36--(4,57-4,61)
po strzale wym c
4,46
4,46
4,48
Jak widać NADKALIBER MAXYMALNY - LOV nie daje rady wypchnąć z lufy :(
Inna ciekawostka
Oztay- sukienka tak miękka że lekko ściskając suwmiarką ją zgniatam- KTK -nie jestem w stanie zgnieść...
No i jakośc strzelania do figurek.
Na 9m Oztay i JSB Match ( jako wzór) -identycznie.
12m tu już Oztay lekko odstaje -ale mozna wziac na błędy strzelca
15m -TRAGEDIA. JSB do Muflona -20 strzałów 20 trafień, Oztay 20 strzałów 5 trafień
Indyk - JSB 20 strzałów - 15trafień, Oztay 1 trafienie....
Ale to i tak lepiej niż KTK którego nie idzie wystrzelić.....
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Przyszedł do mnie zamówiony śrut KTK płaski- od byworda. Niestety taki sam jak ten co dostałem :(
Ale Byword-od razu stanął na wysokości zadania i przyjął reklamację.

Ostatni dzień szkoły. godz 14 po wszystkim Zosia chciała postrzelać-odradziłęm -bo 40 stopni w cieniu. Poczekała do 17... To nadal był błąd. Poszliśmy -strzelilismy może 30 śrutów-i do domu. MASAKRA.
O dziwo strzelała do tarczy - tarcza od ppn6 czarne pole od 8 -na 6m wszystko w czarnym...lepiej niż ja ...