Jak to jest z tym exactem?

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Strzelając dzisiaj ostatnią tarczę do ligi Kppn, przypomniało mi się, że mam paczkę Exact'a RS.
Postanowiłem sprawdzić jak będzie latać w lufie Twinka. Otwarłem puszkę i oczom moim ukazał się niesamowity widok. Kolega, dla którego też wziąłem jedną puszkę, mówił mi, że po jej otwarciu z wierzchu wybrał około 20 pogniecionych śrucin, to spodziewałem się, że może być coś nie tak ale nie AŻ TAK :shock: Zamiast strzelać zacząłem przebierać śrut. Odłożyłem 176 wadliwych sztuk. I wcale nie starałem się na siłę znaleźć "dziurę w całym" Powiem więcej, gdybym zastosował ostrzejsze kryterium, to spokojnie odłożyłbym jeszcze z 80 szt. Czyli pół paczki. No ale żebym nie był gołosłownym fotki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jestem rozczarowany. Za tą cenę oczekiwałem czegoś lepszego. A tu taka lipa. Jutro jak czas pozwoli strzelę jakieś tarcze. Dobrze, że jak na razie express wygląda ok.
Nie sądzę, aby uszkodził się w trakcie transportu. W tej samej paczce przyjechały paczki z express'em i śrut w nich jest ok. Ciekawostką jest też to, że ostatnio nabyłem tester Exacta i śruty z różnych przegródek były w różnym stanie. W jednej były pogniecione w innej ani jednej wadliwej sztuki. Czyli też nie wygląda to na uszkodzenia w transporcie.

Coś mi tu się nie podoba. Czyżby JSB przestał dbać o klienta?
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Oj, trzeba stare zapasy Schaka wykupić...
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Sławek niestety tak jest i chociaż wciąż jest to jeden z lepszych śrutów do naszych zastosowań to nie umywa już nie do tego śruty z przed dwóch lat.
Ostatnio zmieniony 2010-11-01, 20:09 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
niebieski

Post autor: niebieski »

bonzoo pisze: Coś mi tu się nie podoba. Czyżby JSB przestał dbać o klienta?
Gdzie Ty ten śrut kupujesz ? :shock:

Ja kupuję śrut bezpośrednio w Fabryczce w Bohuminie (Express, RS, Match diabolo) , przewożę go w samochodzie na siedzeniu, owinięty w miękki koc i jeszcze nigdy nie trafiłem na żaden uszkodzony śrut!

Specjalnie przed chwilą, aby się upewnić, otwarłem dwie z ostatnio kupionych paczek, dokładnie się im przyjrzałem i 100% śrucin jest w idealnym stanie.

Mówię tutaj o jakiś widocznych uszkodzeniach, pogięciach kielichów, a nie o kształcie śrutu, jego wadze, czyli o ostatnio opisywanych problemach. Ale problemy te dotyczą - jak na razie - Exacta diabolo.
.177 .36 .44 .45
Awatar użytkownika
Emhyrion

Post autor: Emhyrion »

bonzoo pisze:Jestem rozczarowany. Za tą cenę oczekiwałem czegoś lepszego.
E tam, widocznie Twin nie lubi tego śrutu i tyle :)
To normalne, w jednej lufie lata lepiej, w innej gorzej, właśnie po to się dobiera śrut do lufy.
U mnie RS robi fantastyczne skupienie, nawet lepsze niż dobrany Exact 4.50, nie wspominając o fabryczne tarczy testowej wystrzelanej na Expressie 4.52. Problem w tym, że jest lekki i na wietrze widać jak młynki w powietrzu kręci, staje się nieprzewidywalny. Ale do halowego strzelania jeszcze lepszego do mojego Steyra nie miałem.
Również kolega strzelający przez ten rok HFT3/4 bardzo sobie chwalił RS-a, więc reguły bym tu nie tworzył. Widocznie lufa poligonalna ma inne wymagania.

No i jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Ostatnio dotarły do mnie informacje o podrabianiu śrutu. Tak, tak, Chińczycy podrabiają także śrut. Jeszcze nie dotarłem do podróbek JSB, ale to nie znaczy że ich nie ma. Widziałem już H&N i ... UWAGA - Kovohute...
Śledztwo ( :) ) jest rozwojowe, sam jestem ciekaw, do jakich jeszcze dotrę informacji :)
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Gdzie Ty ten śrut kupujesz ?
Od dłuższego czasu w fabryce. Podłączam się do zamówienia zbiorowego u kolegi z beżowego. Zawsze śrut przyjeżdża w idealnym stanie. Ostatnio zamawiałem 6 paczek EXPRESS'a i 2 paczki RS. EXPRESS przyjechał w idealnym stanie a RS nie. Oznacza to, że nie uszkodził się podczas transportu. Tak samo było z testerem EXACTA. 4.53 i 4.52 miały pogięte kielichy a reszta ani jednej wadliwej sztuki. Też uważam, że uszkodzenia nie miały nic wspólnego z transportem. Do tej pory tylko raz, dawno temu, miałem puszkę 4.53 która wyglądała podobnie jak ta RS. Ale nie pamiętam z jakiego źródła. Dlatego śmiem twierdzić, że W TAKIM STANIE śrut opuścił fabrykę. I TO mi się nie podoba.

E tam, widocznie Twin nie lubi tego śrutu i tyle

Oj tego to ja jeszcze nie wiem. Pisałem w pierwszym poście, że nie strzelałem jeszcze z niego. Express lata bardzo fajnie w Twinku, ale jest za drogi, by go marnować na moje marne w pistolecie umiejętności :mrgreen: Na razie mam zapas H&N Glatt. Nie jest to śrut idealny ale za to tani.
Awatar użytkownika
niebieski

Post autor: niebieski »

bonzoo pisze:
Gdzie Ty ten śrut kupujesz ?
Od dłuższego czasu w fabryce. Podłączam się do zamówienia zbiorowego u kolegi z beżowego.
No to kupujesz w fabryce, czy z drugiej ręki? :D

Nie mam zamiaru bronić tutaj Firmy JSB, ale ja w ostatnim roku wystrzelałem 30 pudełek różnego rodzaju śrutu kupionego w Bohuminie i odebranego w magazynie fabryki i nie było ani jednej uszkodzonej śruciny.

Ale wszystko się może zdarzyć. Nawet to, że jakiejś zamyślonej holce w magazynie, śrut z ręki wypadnie. :D
.177 .36 .44 .45
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

Ja strzelam cały czas z Exact'a, jest zarąbisty. Świetnie latał 4,51 w QB36-2 której już nie mam a jeszcze lepiej ten sam lata w nowym moim HW 77. Ostatnio strzelałem z 4,52 jest super.
Pzdr
Daystate MK3 FT-R