Jak to jest z tym exactem?
Moderator: Hiszpan63
-
Kurde mogłem rzeczywiście telefonem fotkę trzasnąć nie pomyślałem. Kupie pudełko FTT 4,51 i walnę kilka tarczy tylko nie wiem kiedy bo pewnie następny weekend mi delegacja wypadnie.
Seweryn jestem właśnie na etapie załatwienia wstępów na strzelnice krytą w Poznaniu tam gdzie z palnej strzelają. Wtedy możemy potestować. Tylko mi osobiście nie chodzi o to który śrut jest lepszy. Chodzi mi o to że z mich obserwacji wynika że JSB exact kiedyś latał mi super, długo nie kupowałem bo miałem srtare zapasy które przywiózł dla mnie z Bochumina SAS. Jednak ten mi się skończył i zaczęłem strzelać z nowych parti w różnym kalibrze i jest dramat. Do 25 m jeszcze jest ok ale koło 40 siewnik. I nie wiem czy to przypakek że śrut z JSB spieprzył się mniej więcej w tym czasie kiedy pokazały się śruty Daysayte, AA,
Seweryn jestem właśnie na etapie załatwienia wstępów na strzelnice krytą w Poznaniu tam gdzie z palnej strzelają. Wtedy możemy potestować. Tylko mi osobiście nie chodzi o to który śrut jest lepszy. Chodzi mi o to że z mich obserwacji wynika że JSB exact kiedyś latał mi super, długo nie kupowałem bo miałem srtare zapasy które przywiózł dla mnie z Bochumina SAS. Jednak ten mi się skończył i zaczęłem strzelać z nowych parti w różnym kalibrze i jest dramat. Do 25 m jeszcze jest ok ale koło 40 siewnik. I nie wiem czy to przypakek że śrut z JSB spieprzył się mniej więcej w tym czasie kiedy pokazały się śruty Daysayte, AA,
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
- Administrator
-
- Ściepnik
Z odpowiedzi Jsb wynika , że pojęcia nie mają o jakichkolwiek wadach produkcyjnych , czy też materiałowych. Przedstawiciel poinformował , że ustosunkuje się do apelu dopiero po przesłaniu zdjęć , czytelnego numeru partii , podaniu dokładnych rozbieżności wagowych
Ogólnie z tekstu wynika , że robią wszystko jak najlepiej , a ja sie czepiam. Odpowiedzi udzielił przedstawiciel Pavel Kolebač
JSB Match Diabolo a.s.
tel/fax:+420/596 033 251
mobile: +420/605 513 555
e-mail: kolebac@schulzdiabolo.cz
www.schulzdiabolo.cz
Na koniec w nieco przyjaźniejszym tonie prosił o niezaprzestanie kontaktu i w miarę możliwości o przesłanie tych danych... No coż adres znany , Koledzy macie możliwości , zdjęcia , wagi to ... zawalcie ich mailami ...

JSB Match Diabolo a.s.
tel/fax:+420/596 033 251
mobile: +420/605 513 555
e-mail: kolebac@schulzdiabolo.cz
www.schulzdiabolo.cz
Na koniec w nieco przyjaźniejszym tonie prosił o niezaprzestanie kontaktu i w miarę możliwości o przesłanie tych danych... No coż adres znany , Koledzy macie możliwości , zdjęcia , wagi to ... zawalcie ich mailami ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Powiem brutalnie ale ja mam ich w d...e i nie mam zamiaru im nic udowadniać bo to ja płacę za ich produkt. Teraz to oni muszą mi udowodnić że jednak exact nie jest taki zły. Na iwebie kolega stn umieścił piękne zdjęcia śrutu po myciu w myjce ultra dzwiękowej i mówią one wszystko, polecam obejrzeć. Moim zdaniem (nie jestem VICE MISTRZEM POLSKI ani tym bardzie TRZECI W KLSYFIKACJ PFTA) JSB zachłysnęło si pozycją monopolisty na rynku i wykombinowali że ładne śruciki idą do pudełek Daystate i AA a te gorsze jako exact, i tak kupią, bo nie wierze w to że jeśli przestrzeliwują każdą partię w hali testowej ten knot im umknął. Nie mam zamiaru płacić po 30 zł za pudełko śrut który lata jak ktk za dychę tym bardziej że jak pokazała niedziela prawdopodobnie mam alternatywę w postaci H&N FTT. A jak komuś exact lata to też super.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
A cóż w takim razie daje Ci prawo twierdzić, że to śrut jest do kitu a nie strzelec d... ???maximus pisze:Moim zdaniem (nie jestem VICE MISTRZEM POLSKI ani tym bardzie TRZECI W KLSYFIKACJ PFTA)
Jest jeszcze jedna opcja, kolejna teoria spiskowa z którą się spotkałem - JSB przygotowuje grunt pod wejście na rynek ze śrutem extra selected. W opinii jednak kilku co bardziej doświadczonych kolegów jest to bzdurą, bowiem na markę dłuuugo się pracuje, ale bardzo łatwo stracić zaufanie, zaś odbudowanie pozycji po celowej bądź niezamierzonej wpadce to znów długotrwały proces...JSB zachłysnęło si pozycją monopolisty na rynku i wykombinowali że ładne śruciki idą do pudełek Daystate i AA a te gorsze jako exact,
No to zróbmy tak: Ja Ci dam trzy paczki tego badziewia JSB Exact w dowolnym kalibrze, jeśli strzelisz na 50 metrów lepsze skupienie śrutem za 10 zł niż ja tym badziewiem. Pozycja podparta, dopuszczamy bipody, koce, statywy, możesz nawet imadło przytargać jak chcesz... Rozegramy to przy okazji jakiś zawodów w przyszłym roku. Stoi?i tak kupią, bo nie wierze w to że jeśli przestrzeliwują każdą partię w hali testowej ten knot im umknął. Nie mam zamiaru płacić po 30 zł za pudełko śrut który lata jak ktk za dychę
Już tak zupełnie na marginesie - polecam na bezwietrzną pogodę śrut H&N Field Target Trophy Green. Świeci się jak psu jajka, ale skupienie robi jeszcze lepsze niż Exact RS. Ciekawym śrutem też jest Barakuda Power, ciężki ale celny. Jeśli komuś nie przeszkadza śrut miedziowany to jest to amunicja całkiem godna polecenia.tym bardziej że jak pokazała niedziela prawdopodobnie mam alternatywę w postaci H&N FTT. A jak komuś exact lata to też super.
Jeżeli energia ultradźwięków będzie za duża to spowodują uszkodzenie materiału.maximus pisze:... Na iwebie kolega stn umieścił piękne zdjęcia śrutu po myciu w myjce ultra dzwiękowej i mówią one wszystko, polecam obejrzeć..
Do mycia śrutu lepiej używać wyższych częstotliwości i mniejszych energii (myjka do 100W z regulacją mocy ).
-
- Ściepnik
Mały OT okołoexactowy
Na iwebie jest temat: Fajne fotki peletek
Są tam odsyłacze do zagranicznego forum wiatrowego, gdzie jeden z użytkowników napracował się,
zrobił dużo dobrych zdjęć śrucin i zamieścił je w sieci.
Mnie udało się wejść przez link ponizej:
http://www.crosman-air-pistol-owners-fo ... opic=637.0
Jest tego 10 stron, trochę trzeba poczekać na wczytanie.
Po zapoznaniu się z nimi, śmiem twierdzić, ze Exact jest jednym z lepiej wykonanych śrutów.
Podobną jakość mają niektóre gatunki H&N, FX i AA (ale te ostatnie powstają tam gdzie Exact).
Myślę, że nie ma co narzekać na jakość Exacta, tylko nim strzelać, raz gorzej, raz lepiej.

Na iwebie jest temat: Fajne fotki peletek
Są tam odsyłacze do zagranicznego forum wiatrowego, gdzie jeden z użytkowników napracował się,
zrobił dużo dobrych zdjęć śrucin i zamieścił je w sieci.
Mnie udało się wejść przez link ponizej:
http://www.crosman-air-pistol-owners-fo ... opic=637.0
Jest tego 10 stron, trochę trzeba poczekać na wczytanie.
Po zapoznaniu się z nimi, śmiem twierdzić, ze Exact jest jednym z lepiej wykonanych śrutów.
Podobną jakość mają niektóre gatunki H&N, FX i AA (ale te ostatnie powstają tam gdzie Exact).
Myślę, że nie ma co narzekać na jakość Exacta, tylko nim strzelać, raz gorzej, raz lepiej.
Uczę się strzelać od nowa

-
- Ściepnik
Sławku ; dwa dni temu i jedną stronę wcześniej wkleiłem bespośredni link do tych zdjęć ... nadal tam jest ...SlaweQ pisze:Mały OT okołoexactowy

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Nie chciałem zwracać uwagi na dubelSlaweQ pisze:No to walnąłem dubla

-
- Ściepnik
-
-
ale to chyba tylko wtedy, jak idealnie pionowo trafisz w lustro wody... ???radecek pisze:Jeżeli śrut dobry, to przy strzeleniu do beki z wodą - będzie miał symetrycznie odkształcony kielich. Będzie można również zaobserwować czy została zdeformowana krawędź kielicha w lufie.
Kąt kilkunastu stopni. Pionowo - nie, bo pochlapie sprzęt. W przypadku niejednorodności stopu - wystąpią odkształcenia kielicha.Emhyrion pisze:ale to chyba tylko wtedy, jak idealnie pionowo trafisz w lustro wody... ???radecek pisze:Jeżeli śrut dobry, to przy strzeleniu do beki z wodą - będzie miał symetrycznie odkształcony kielich. Będzie można również zaobserwować czy została zdeformowana krawędź kielicha w lufie.
Może sprawa wygląda tak - stary Exact latał lepiej bo był stary wysezonowany. Nowy jeszcze nie umie latać - bo jest za młody i musi poleżeć w magazynie.
W metalurgii odlewniczej sezonuje się materiał do dalszej obróbki.
Kolejne doświadczenie może być - z wygrzewaniem śrutu w określonej temperaturze i testy porównawcze na tarczy.
Jak jest na forum specjalista od metalurgii - to niech się wypowie.
-
- Ściepnik
Dotarły zdjęcia wyporzyczonych śrucików ;( Dzięki Sławek
(Quasi68) )

1). 4.51 2). 4.52 3). 4.53. Dosyć wyraźnie widać , że 4.52 ma taką wydłużoną szyjkę.
[ Dodano: 2010-10-21, 12:37 ]
I jeszcze tylko 4.52 ;

Może to właśnie te z szyjką latają "inaczej" ?? Nie wiem ... nie mnie osądzać (
)

1). 4.51 2). 4.52 3). 4.53. Dosyć wyraźnie widać , że 4.52 ma taką wydłużoną szyjkę.
[ Dodano: 2010-10-21, 12:37 ]
I jeszcze tylko 4.52 ;

Może to właśnie te z szyjką latają "inaczej" ?? Nie wiem ... nie mnie osądzać (