Pierwsza wiatrówka i dlaczego ten sprzęt ma mieszane opinie

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Re: Pierwsza wiatrówka i dlaczego ten sprzęt ma mieszane opi

Post autor: Kombat69 »

Starling pisze: Crosman Venom Dusk NP z lunetą 4x32 799PLN
Miałem to to w łapkach(Tyle że w drewnie), nawet przygotowałem sobie materiał zdjęciowy na PXD żeby poczynić krótki opis , z tego co pamiętam to raczej nic dobrego nie chciałem napisać...

W linku masz materiał foto, także pomiary na chrono.
Zasadniczo nie polecam, za tą kasę można celnie i powtarzalnie...

http://skskombat69.pxd.pl/album/50624/1 ... ston-45-mm

Pozdrawiam.

Za tą kaskę można mieć przykładowo :
Koszerne starsze Dianki od modelu 25 w górę + szkiełko.
Slavkę ze szkiełkiem (630/631), lub bez szkiełka (634)
Hatsana - modeli ho ho do wyboru.
Czy też jakieś HW (30,50) się trafiają w takich pieniążkach bez szkła.

Ot , tyle.
Pozdrawiam.
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

A o czym tu radzić ? Gazowe to ja ignoruję, to jak silikon w staniku :sciana:
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

...taaa
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Filo pisze:
Ślubek pisze: Oczywiście. Bo gdy sprężyna w wiatrówce pęknie, to się ją wymieni i już.
A co zrobię jak padnie tania gazówka ?
Też wymienisz, bo też nie będzie miała atestu. Tylko pewnie będzie to więcej kosztować, ze względu na bardziej skomplikowaną technologię produkcji. Ale kto bogatemu zabroni? :^)

Pozostaje więc tylko wątek powtarzalności sprężyn gazowych, o której pisał Przemek. Kiedyś chyba sobie kupię NP, dla samej przyjemności sprawdzenia, czy termodynamika faktycznie w nich nie działa... :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Ślubek pisze:Pozostaje więc tylko wątek powtarzalności sprężyn gazowych, o której pisał Przemek. Kiedyś chyba sobie kupię NP, dla samej przyjemności sprawdzenia, czy termodynamika faktycznie w nich nie działa... :^)
Słusznie zrobisz , bo i po co po próżnicy język strzępić . W wojsku się to nazywało "rozpoznanie walką" . Na szczęście , w przypadku sprężyny , ewentualne straty będą niewielkie . :D . Wpływ temperatury jest o wiele mniejszy niż w przypadku CO2 , co wynika z fizycznych właściwości obu gazów . Czego akurat Tobie przypominać nie trzeba . Nie tyle jestem fanem sprężyn gazowych , co bardziej przeciwnikiem potępiania w ciemno . Stałem się natomiast fanem tłoczków skórzanych . Wiecznych i mających wiele korzystnych cech w porównaniu z plastusiowymi . Przede wszystkim raz nasączone nigdy nie pracują na sucho i nie zgarniają filmu olejowego , jak to robią plastusie . Dlatego w moich sprężynówkach nie ma już chyba tłoczka plastikowego na sprężynie , chyba , że w najstarszych chinkach .
Starling

Post autor: Starling »

Cześć Wam:)

Dzięki za odpowiedzi...te na temat..
Jak zauważył mironTG, panowie zaczęli dysputy na temat tego kto ma większą szrężynę, zapominając, że nie o to pytałem;) Nie mierzcie mnie swoją miarą, proszę o pomoc w moim przypadku:)

Dzięki za kilka rad, wiem już, że na początek warto darować sobie lunetę kosztem lepszego sprzętu bazowego. Co do 11mm to pare osób sugerowało, że kielsko tam się optyka trzyma ale może to kwestia dokręcenia śróby. Kombat69 dzięki za opinię na temat sprzętu.

Z tego co czytam to sprężyna vs gaz to jak Canon vs Nikon, wiec studnia bez dna:)

Często też pojawiają się sugestie o Slavi 600+ lub HW 50+, jednak jako żółtodziób obawiam się używek...np. na Allu jest używka Slavia za 450PLN, miala powymieniany osprzet...dla mnie brzmi to wątpliwie, ale może tak nie jest?
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Jak zauważył mironTG, panowie zaczęli dysputy na temat tego kto ma większą szrężynę, zapominając, że nie o to pytałem;)
To się w SKS-e nazywa OTowaniem ( czyli odbiegnięciem od tematu ) . Będziesz się musiał przyzwyczaić . :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Starling pisze:Cześć Wam:)
Co do 11mm to pare osób sugerowało, że kielsko tam się optyka trzyma ale może to kwestia dokręcenia śróby.
Jeśli chodzi o fizyczne nie trzymanie się lunety na grzbiecie Karabinka, to winny jest raczej słaby montaż.
Jeżeli jednak słyszę opinie - "że kielsko tam się optyka trzyma" to po kilku latach w środowisku rozumiem, że karabinek ze względu na swoja charakterystykę (Odrzut i wszystkie siły działające podczas wystrzału) niszczy słabsze lunety podczas użytkowania.
Na naszym forum sporo jest na ten temat napisane, zachęcam do lektury.
Starling pisze:Cześć Wam:)
Często też pojawiają się sugestie o Slavi 600+ lub HW 50+, jednak jako żółtodziób obawiam się używek...np. na Allu jest używka Slavia za 450PLN, miala powymieniany osprzet...dla mnie brzmi to wątpliwie, ale może tak nie jest?

Ja oczywiście rozumiem Twoje obawy, jednak najczęściej karabinek używany to karabinek dopieszczony, albo chociaż po uczciwym przeglądzie zerowym.
Używkę polecam szukać na forum w dziale K/S (Giełda) . Niwelujesz ryzyko nacięcia się przy zakupie używki.
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Z tego co czytam to sprężyna vs gaz to jak Canon vs Nikon, wiec studnia bez dna:)
Już prędzej klasyczny vs cyfrowy choć to nie do końca trafne porównania.
Kombat69 pisze:jednak najczęściej karabinek używany to karabinek dopieszczony,
Śmiem wątpić w to "najczęściej", owszem na forach często właśnie można kupić używkę w stanie lepszym od nowego, ale też trafiają się różne kwiatki, natomiast kupując na serwisach aukcyjnych, cóż.... kupuje się kota w worku. Tyle że jeśli o mnie chodzi, to i tak karabinek nowy, czy używany na dzień dobry idzie do przeglądu.
Jeśli ktoś chce po prostu rozpakować i strzelać, to radziłbym kupić karabinek nowy po przeglądzie- na forum znane są dwa takie sklepy oferujące taki sprzęt, albo kupować używkę ze znanych, pewnych rąk.
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Kombat69 pisze:jednak najczęściej karabinek używany to karabinek dopieszczony,
Śmiem wątpić w to "najczęściej", owszem na forach często właśnie można kupić używkę w stanie lepszym od nowego, ale też trafiają się różne kwiatki, natomiast kupując na serwisach aukcyjnych, cóż.... kupuje się kota w worku. Tyle że jeśli o mnie chodzi, to i tak karabinek nowy, czy używany na dzień dobry idzie do przeglądu.
Jeśli ktoś chce po prostu rozpakować i strzelać, to radziłbym kupić karabinek nowy po przeglądzie- na forum znane są dwa takie sklepy oferujące taki sprzęt, albo kupować używkę ze znanych, pewnych rąk.[/quote]

Jeśli koniecznie nowy i po przeglądzie, to ja również polecam te dwa sklepy, a przy okazji wybór konkretnego modelu w danym budżecie staje się prostszy.
jednak najczęściej karabinek używany to karabinek dopieszczony, albo chociaż po uczciwym przeglądzie zerowym.
Używkę polecam szukać na forum w dziale K/S (Giełda) . Niwelujesz ryzyko nacięcia się przy zakupie używki.
Czytamy ze zrozumieniem i nie wycinamy z kontekstu , tak ;)

Pozdrawiam.
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
witeg
Ściepnik
Ściepnik

No właśnie tekst można było zrozumieć w różny sposób. :P Zdania nie były jednoznacznie połączone w ciąg przyczynowo skutkowy
jednak najczęściej karabinek używany to karabinek dopieszczony, albo chociaż po uczciwym przeglądzie zerowym.
Używkę polecam szukać na forum w dziale K/S (Giełda) .
Używkę polecam szukać na forum w dziale K/S (Giełda), najczęściej tam sprzedawany karabinek używany to karabinek dopieszczony, albo chociaż po uczciwym przeglądzie zerowym.

Widać różnicę? ;)
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

witeg pisze:
Widać różnicę? ;)
Oczywiście ;)

Grunt to żeby autor wątku poznał sens wypowiedzi.
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Starling

Dzięki,

Zobaczę co tam słychać na forumowej giełdzie. A o jakich 2 sklepach wspominacie? Śmiało na priv możecie napisać:)

Wspominacie również o przeglądach, czy to coś czego dokonuje się samemu, czy w serwisach? Mega-Laik-mode.:)
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Cekaus i Superwiatrówki.
Hm..... to może tak - jak cieknie, to baterię w łazience zmieniasz sam, czy dzwonisz po hydraulika?* Jeśli sam to prawdopodobnie dasz radę samemu (jak nie za pierwszym razem to za trzecim, ale zrobisz), jak dzwonisz to raczej do serwisu. Generalnie nie jest to jakoś szczególnie skomplikowane, ale raczej dla tych co wiedzą z której strony śrubokręt trzymać. No i przydaje się zdolność czytania, bo opisy rozbiórek, i poprawek poszczególnych wiatrówek są tylko trzeba chwilę poszukać, a potem przeczytać ze zrozumieniem.
* możesz wstawić cokolwiek - zmiana koła, skręcenie szafy, zamocowanie kołków, jak się coś zepsuje to od razu do śmieci, czy najpierw rozkręcić, zobaczyć może tylko kabelek się poluzował....
Starling

witeg pisze:Cekaus i Superwiatrówki.
No i przydaje się zdolność czytania, bo opisy rozbiórek, i poprawek poszczególnych wiatrówek są tylko trzeba chwilę poszukać, a potem przeczytać ze zrozumieniem.
Rozumi rozumi:) Dzięki!
Wydaje mi się to skomplikowane i póki co raczej myślę by mieć coś co dobrze działa i nie chcę manipulować. Czytam właśnie z wolna i widzę, że chyba każdy sprzęt można tu rozkręcić i skręcić i działa ponownie:)

Tak czy inaczej, odradzacie mi te trzy modele, które wymieniłem w pierwszym poście, zbyt nierównomierne itp. itd. ehh.. chyba faktycznie używka Slavi 600+ lub HW 50+ jak się znajdzie... no ale to czekać pozostaje..:/

Patrzyłem też na nówki w M.. sprężynowe i widzę też takie modele:

Gamo Hunter SE w opiniach chwalą sobie celność.