Jako że temat jest ogólny

, niekoniecznie dotyczący tylko się CR 20 dodam:
Że po tej udanej (mimo wszystko) przeróbce CR 20 na PCP chciałem wskoczyć na trochę wyższy poziom i pomyślałem o bardziej rasowych gunach na CO2 które zamienił bym na PCP (tak jak koledzy z Beżowego zamieniają PCA gł. Wathery na PCP).
Wydaje (ewidentnie "misiam"

) się że taka przeróbka była by nawet tańsza i prostsza (pozostawały by po takiej konwersji tylko skorupy kartuszy na CO2 a nie całe pompki PCA) niż droga którą wybrali koledzy konwertujący z PCA.
Udało mi się ustalić że większość karabinków wyczynowych (match) do CO2 było obliczonych na ciśnienie strzałowe 55-60 Bar CO2 czyli wystarczyło by wykonać kartusz na pow. z regulatorem i komorą tj. w karabinku oraz dobrać ciśnienie by wystarczyło do osiągnięcia zakresu ok 16 J.
Większość wysokiej jakości (dobre lufy i spusty ale niestety używanych) karabinków Match-owych na CO2 jest dostępna na rynku wtórny czasem mocno poniżej 2000 PLN na EGUN albo "KWOCE" przeciętna cena za np. FWB C60 lub Walther CG 90 w b.dobrym stanie 350-400 EUR (1400-1600 PLN).
Dorobienie dedykowanego kartusza (tj z korkiem od oryginalnej kapsuły na CO2) do połączenia z karabinkiem i regulatorem w środku to koszt ok 600 PLN u Komesa ale może Daras tez by się zgodził zrobić "coś takiego" i jednocześnie zastosował ceny Dumpingowe
Wychodzi że taki "heretyk" Niemiecko-Polski kosztował by ok 2000 PLN a jednocześnie był b.dobrym sprzętem do FT, ale to tylko moja teza, ponieważ zanim zrealizowałem kupno karabinka trafił mi się inny Match w dobrej cenie ale PCP.
P.S Jedyny problem na który trafiłem to odp. dobór karabinka do wspomnianej konwersji, bo np. Walther CG 90 musiał by mieć udziwniony montaż aby nie zahaczać o tą jego wielgachną klapę od portu ładowania.
Steyr Match 91 nie miał by problemu z montażem lupy ale za to ma wyjątkowo krótką lufę - kończy się tam gdzie łoże!!! coś ok 30 cm! (to co na jego zdj. to jej osłona

)
FWB 60-62 ponownie problem z montażem (ale już lepiej niż w CG 90) za to jest częstym gościem EGUN-a a jego ceny bardzo przystępne.
Najlepszy wydaje się Walther CGM ale niestety jest rzadkością
Ale może ktoś z was ma jakieś ciekawe uwagi lub pomysły do tej idei - chętnie z korzystam z rad.