PrzerobienieCO2 na PCP

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Japetus

Post autor: Japetus »

Hiszpan63 pisze:wiele tych karabinów miałeś po przeróbkach ??? ... dopóki to coś działa , jest dobrze . Ja miałem cztery na serwisie i żaden nie był podobny do poprzedniego :! ... jak się zrobiło , tak wypuściło .... Zwykła CZ-ka da więcej frajdy ze strzelania :P
Aaa to co innego, zwracam honor i cofam "misia" :lol: czyli po prostu trafiłem na udany egzemplarz w prawdzie rozbierałem ten karabinek "do rosołu" (poprzedni właściciel wprowadzony w błąd skleił prawie wszystkie śruby :x ) i nie zauważyłem aby było to arcydzieło sztuki inżynierskiej a wręcz przeciwnie, dziwiłem się ze tak dobrze to wszystko działa.

Ale nie zależnie od tego karabinek nie jest zły jak za taką cenę i tu popieram kolegę RobFra (jeśli trafimy na odp. egz.) jest wart tych złotówek które na niego wydajemy.

A co do CZ-ty to fakt jest zdumiewająco celna jak na karabinek bez Quick-fill-a, bez magazynka z plastikowym spustem i wajchą, z 40 strzałami z jednego załadunku z wykręcanym kartuszem (że o regulatorze nawet nie wspomnę :D) i osadą jak dla młodzika (miałem dwie [nie swoje] na torze obok).
A po doposażeniu okazuje się ze karabinek kosztuje również ponad 2000 PLN lepiej od razu wydać więcej i wziąć np. AA S-4XX, albo DIABŁA.
AA, BSA, FX i inne takie
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Japetus pisze: z 40 strzałami z jednego załadunku z wykręcanym kartuszem
Od dawna kartusz jest o większej pojemności , pozwalajacy na oddanie około 65 strzałów przy stabilnej prędkości 235 m/s . Osada też do mini nie należy , a na zawody magazynek nie potrzebny ... mówimy ciągle o wersji Hunter :idea:

... pragnę zauważyć , że wersja ta , dwukrotnie zdobyła "sreberko" na LR (benchrest ) w Rybniku ... w wersji Ultra ... :P ... bez regulatora , magazynka i quick-filla ... ;)

Natomiast cała reszta , zgodnie z zasadą .... "co się komu podoba" lub "co się trafi" ... :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Im dłużej strzelam i im więcej karabinków poznaje tym bardziej dochodzę do wniosku że w przypadku pcp jeśli trafimy na fajną lufę i powtarzalny nie zpaprany egzemplarz to dobry strzelać jest w stanie wygrać każde zawody niezależnie od marki
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

maximus pisze:... w przypadku pcp jeśli trafimy na fajną lufę...
No właśnie. ;)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
AdamWawa

Post autor: AdamWawa »

maximus pisze: ... dobry strzelec ...
No właśnie :mrgreen:
Zoraki HP 01, Sharp Tiger, IŻ 61 carbon design + M/S ...
---Przepraszam za swoje skandaliczne zachowanie na Bemowie i obiecuję, że to się więcej nie powtórzy.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

maximus pisze: powtarzalny nie zpaprany egzemplarz

No właśnie :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
maximus

Ale takie kwiatki zdarzają sie nawet w wiatróweczkach za 1600zł
Japetus

Jako że temat jest ogólny :P , niekoniecznie dotyczący tylko się CR 20 dodam:

Że po tej udanej (mimo wszystko) przeróbce CR 20 na PCP chciałem wskoczyć na trochę wyższy poziom i pomyślałem o bardziej rasowych gunach na CO2 które zamienił bym na PCP (tak jak koledzy z Beżowego zamieniają PCA gł. Wathery na PCP).

Wydaje (ewidentnie "misiam" ;)) się że taka przeróbka była by nawet tańsza i prostsza (pozostawały by po takiej konwersji tylko skorupy kartuszy na CO2 a nie całe pompki PCA) niż droga którą wybrali koledzy konwertujący z PCA.

Udało mi się ustalić że większość karabinków wyczynowych (match) do CO2 było obliczonych na ciśnienie strzałowe 55-60 Bar CO2 czyli wystarczyło by wykonać kartusz na pow. z regulatorem i komorą tj. w karabinku oraz dobrać ciśnienie by wystarczyło do osiągnięcia zakresu ok 16 J.

Większość wysokiej jakości (dobre lufy i spusty ale niestety używanych) karabinków Match-owych na CO2 jest dostępna na rynku wtórny czasem mocno poniżej 2000 PLN na EGUN albo "KWOCE" przeciętna cena za np. FWB C60 lub Walther CG 90 w b.dobrym stanie 350-400 EUR (1400-1600 PLN).

Dorobienie dedykowanego kartusza (tj z korkiem od oryginalnej kapsuły na CO2) do połączenia z karabinkiem i regulatorem w środku to koszt ok 600 PLN u Komesa ale może Daras tez by się zgodził zrobić "coś takiego" i jednocześnie zastosował ceny Dumpingowe :D

Wychodzi że taki "heretyk" Niemiecko-Polski kosztował by ok 2000 PLN a jednocześnie był b.dobrym sprzętem do FT, ale to tylko moja teza, ponieważ zanim zrealizowałem kupno karabinka trafił mi się inny Match w dobrej cenie ale PCP.

P.S Jedyny problem na który trafiłem to odp. dobór karabinka do wspomnianej konwersji, bo np. Walther CG 90 musiał by mieć udziwniony montaż aby nie zahaczać o tą jego wielgachną klapę od portu ładowania.
Steyr Match 91 nie miał by problemu z montażem lupy ale za to ma wyjątkowo krótką lufę - kończy się tam gdzie łoże!!! coś ok 30 cm! (to co na jego zdj. to jej osłona :( )
FWB 60-62 ponownie problem z montażem (ale już lepiej niż w CG 90) za to jest częstym gościem EGUN-a a jego ceny bardzo przystępne.
Najlepszy wydaje się Walther CGM ale niestety jest rzadkością :cry:

Ale może ktoś z was ma jakieś ciekawe uwagi lub pomysły do tej idei - chętnie z korzystam z rad.
AA, BSA, FX i inne takie
Awatar użytkownika
maximus

W Fwb Problemu z portem ładowania byś nie miał żadnego. Wystarczy klapke obciąć i podpiłować ale montaż wysoki. Tylko nie warto się w to bawić bo ja swoje FWB zrobione na cacy z dwoma aluminiowymi kartuszami z legalką , walizką i osadą z orzecha robioną dla mnie sprzedałem za 2800.
Japetus

Dzięki z radę.
Dokładnie to samo mi radzono, ciachnąć FWB-owi klapę w pół. i po sprawie, ale teraz wiem że i tak nie obędzie się bez wysokiego montażu.

Pamiętam tego twojego guna nawet miałem go przez chwilę w łapach (na parkingu przed PAJO :D ) cena była bardzo przystępna a gun zrobił na mnie wrażenie (nawet bardziej niż Walther którego też "przymierzałem") aż dziwiłem się ze chciałeś go puścić.

Niestety wtedy miałem jeszcze zbyt małe parcie na wyczyn w stosunku do możliwości mojego budżetu :/

Dlatego tez zainteresowałem się takimi oto dziwnymi przeróbkami, i coś czuję że nie prędko pozbędę się Hamerlaka CR 20 PCP i to mimo że mam już dla niego ostrą konkurencję ;)
AA, BSA, FX i inne takie
robfra

Post autor: robfra »

Niestey FWB C60 i Walther CG90 nie da się przerobić na PCP i tym bardziej na 16J. Przynajmniej nie tak łatwo bo do nich nie pasują oryginalne zestawy PCP od w/w producentów.

W FWB PCP 16J przerobionego z C60 (a jednak) klapkę mam uciętą i spiłowana na półksiężyc.
Przed przeróbką była to wersja RT - do Running Target.

Obrazek Obrazek

Szyna 11mm na osłonie lufy wystaje aż za obiektyw lunety. Dzięki krótkiej osłonie lufy wkręciłem separator do osłony lufy i na niego nakręcam tłumik. Zamykanie klapki oryginalne jak w wersji FWB P70 FT.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek