Nożyk z resora
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
Nóż świetny bardzo ładny tylko jaka jest jego grubość? Może by tak położyć oksydę czy pomalować(nie znam się na tym ale chodzi o coś co będzie czarne zapobiegnie rdzewieniu i nie będzie odpryskiwać). Wtedy po zaostrzeniu powstał by kilku milimetrowy błyszczący pasek. Drewienko zaokrąglił bym naturalnie bez żadnych fantazji. Ja szczerze mówiąc i tak w tych sprawach lubię klasykę, tak samo w broni.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
-
Marcin nie martw się że bedzie rdzewiał delikatnie. Damasty też rdzewieją a nikt tego nie oksyduje. Poza tym zawsze mnie ciekawiło skąd wziął się pogląd że oksyda zabezpiecza przed rdzewienie? Dziki nie używaj z miesiąc PKB na lufie swojej flinty a zobaczysz jak oksyda zabezpiecza.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
- Ściepnik
-
-
DZIKIslupsk, grubość to dobre 4mm, ale z założenia to miał być nóż na którym będzie można się uwiesić 
maximus, absolutnie nie martwi mnie rdzewienie, (profesjonalne noże do sushi muszą być wycierane do sucha po każdym użyciu, ale za to są piekielnie ostre),

maximus, absolutnie nie martwi mnie rdzewienie, (profesjonalne noże do sushi muszą być wycierane do sucha po każdym użyciu, ale za to są piekielnie ostre),
- teściowi ostatnio wyobliła się jedna tarcza od piły, więc może coś wychaczę na kolejny projektNelo pisze:tarcza z piły tarczowej

-
- Ściepnik
Cześć Marcin 
Fajny nożyk Ci wyszedł. Nie jestem specjalistą od materiałoznawstwa (egzamin ponad 20 lat temu:)), ale czasami w pracy robiliśmy podobne noże, przeważnie z jakiś brzeszczotów. Problem z szybkim tępieniem można usunąć hartując i odpuszczając go w oleju. Nagrzewasz ostrze do barwy wiśniowo-czerwonej i siup do puszki z olejem. Trzeba tylko pamiętać żeby nie przedobrzyć, ze wzrostem twardości wzrasta kruchośc materiału.
No i potem podczas ostrzenia też lepiej nie używać szlifierki. Nagrzewanie zmienia strukturę, tyle pamiętam jeszcze ze szkoły.
Powodzenia w dalszej pracy
Jarek

Fajny nożyk Ci wyszedł. Nie jestem specjalistą od materiałoznawstwa (egzamin ponad 20 lat temu:)), ale czasami w pracy robiliśmy podobne noże, przeważnie z jakiś brzeszczotów. Problem z szybkim tępieniem można usunąć hartując i odpuszczając go w oleju. Nagrzewasz ostrze do barwy wiśniowo-czerwonej i siup do puszki z olejem. Trzeba tylko pamiętać żeby nie przedobrzyć, ze wzrostem twardości wzrasta kruchośc materiału.
No i potem podczas ostrzenia też lepiej nie używać szlifierki. Nagrzewanie zmienia strukturę, tyle pamiętam jeszcze ze szkoły.
Powodzenia w dalszej pracy
Jarek
orzeszki....koniecznie 

-
Tak, tzw, hartowanie palone, czy jakoś tak. wsadzasz rozgrzany metal do oleju, wyciągasz, olej na metalu się błyskawicznie zapala, a ty dziada siup jeszcze raz w olej... i masz super wyhartowany kawał żelaztwa. Ale to już po wstępnym ostrzeniu i wybieraniu materiału pod ostrze.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
-
-
I wszystko jasne, do otwierania konserw, rozłupywania drewna, podważania kapsli pokrywek i wszystkiego co robi się na biwaku to resor jest idealny,bo nie do złamania czy wyszczerbienia. Lecz jak będziesz chciał zrobić nóż który będzie służył do krojenia mięsa, warzyw (zwłaszcza pomidorów) i do innych bardzo precyzyjnych cięć ,czyli klinga bardzo ostra przez długi czas (ale za to krucha) to stal narzędziowa czyli HSS i pokrewne. Nóż uniwersalny najlepiej jest zrobić tak: kupić nóż Gerlach (taki z czarną bakelitową rękojeścią) możliwie jak największy, obłupać rękojeść a samej klindze nadać odpowiedni kształt i oprawić po swojemu. W ten sposób mamy jedyny i niepowtarzalny (bo własny projekt) nóż z klingą z najlepszej stali dostępnej za niewielką kaskę. 

Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
-
-
-
HMM chyba czuje się zainspirowany, gdzieś mi się poniewierała złamana kosa od kosiarki, może jak znajdę też coś scudacze 
Fajna finka

Fajna finka

At 44 BP .177 & Leoś 4,5-14x50 SF
http://www.youtube.com/watch?v=K1t4pGxYG0o
http://www.youtube.com/watch?v=K1t4pGxYG0o
-