Problem z Crosmanem C11

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
tomcat

Post autor: tomcat »

Niezależnie od wyników naprawy pistoletu nie podgrzewaj już w ten sposób naboi CO2 bo może się to skończyć małym BUM :shock:

pozdrawiam
Marek
Marek

WRESZCIE Vz.47 :mrgreen:, FWB300S, Slavia631 i 634 ze szkłem,Iżyk 22,Łucznik wz.70, Beretta Elite, stado Crosmanów, LOV-2 o zasięgu rażenia 2 m :P
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Dobra , teraz spróbuj naoliwić , a jeszcze wypadałoby poczekać na naszego kolegę Nelo , zdaje się , że posiada to ustrojstwo i może więcej poradzi....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
fryc08

Post autor: fryc08 »

Obrazek
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Takie ułożenie kulek jest raczej wynikiem lekkiego luzu w prowadnicy magazynka, więc to chyba nie jest przyczyna.
Próbowałeś może strzelać kulkami pokrytymi miedzią? Można takie kupić.
I na miłość boską nie podgrzewaj tych kapsułek z CO2!
Zysk raczej niewielki (może kilka strzałów więcej) a jak Ci to wybuchnie w rękach to w najlepszym przypadku paskudnie Cię pokaleczy.
Przecinałem kiedyś pustą kapsułkę i powiem Ci że ścianki są grubsze niz bym sie spodziewał, więc i ewentualne odłamki będą konkretne.
A co do blokawania się kulek to faktycznie zaczekaj na Nelo. On ma C11.
Pozdrawiam
fryc08

No to cała nadzieja w Nelo. Dzięki za te rady z gazem być moze życie mi uratowaliście:). własnie spróbowałem naoliwić kulki i strzelic i nic. Efekt przy strzale taki jakby sie tam cos zatkalo. teraz rozkrecam pistolet lufe juz wyczyscilem teraz bede czyscil taki podajnik. Ach a propo to smaruje sie lufe czymś w środku jakims olejem?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

fryc08 pisze:Ach a propo to smaruje sie lufe czymś w środku jakims olejem?
Nie ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
tomcat

Re: Problem z Crosmanem C11

fryc08 pisze:odbezpieczyłem no i chce oddac strzal a tu nic drugi raz naciskam spust nadal nic
Po pierwsze primo pierwszy strzał z nowo załadowanego bombiczką Crosa oddaje się "na sucho" (ja to robię bez magazynka i kulek) żeby uzyskać odpowiednie ciśnienie gazu wewnątrz układu. Kolejne strzały można już oddawać BB-kami i lecą jak trzeba. Jeśli próbowaleś strzelać nie mając ciśnienia to pistolet pobrał BB-ki ale nie miał okazji ich wystrzelić z powodu braku ciśnienia.
A zauważyłeś po strzale z tym "nic" jakieś objawy wyrzucania przez pistolet gazu? Przy nowej bombiczce próbowałeś? Jakiej firmy BB-ków i bombiczek używasz ?
Spróbuj może strzelić kilka razy bez kulek (tylko zwróć uwagę że jakaś kulka mogła zostać gdzieś wewnątrz!!!) i zwróć uwagę czy za każdym razem jest prawidłowo podawana porcja gazu.
I ostatnie-być może głupie, za co przepraszam-pytanie: po załadowaniu kulek oczywiście wciskasz tę ostrogę na stopce magazynka?

pozdrawiam
Marek
Marek

WRESZCIE Vz.47 :mrgreen:, FWB300S, Slavia631 i 634 ze szkłem,Iżyk 22,Łucznik wz.70, Beretta Elite, stado Crosmanów, LOV-2 o zasięgu rażenia 2 m :P
fryc08

Re: Problem z Crosmanem C11

tomcat pisze:
fryc08 pisze:odbezpieczyłem no i chce oddac strzal a tu nic drugi raz naciskam spust nadal nic
Po pierwsze primo pierwszy strzał z nowo załadowanego bombiczką Crosa oddaje się "na sucho" (ja to robię bez magazynka i kulek) żeby uzyskać odpowiednie ciśnienie gazu wewnątrz układu. Kolejne strzały można już oddawać BB-kami i lecą jak trzeba. Jeśli próbowaleś strzelać nie mając ciśnienia to pistolet pobrał BB-ki ale nie miał okazji ich wystrzelić z powodu braku ciśnienia.
A zauważyłeś po strzale z tym "nic" jakieś objawy wyrzucania przez pistolet gazu? Przy nowej bombiczce próbowałeś? Jakiej firmy BB-ków i bombiczek używasz ?
Spróbuj może strzelić kilka razy bez kulek (tylko zwróć uwagę że jakaś kulka mogła zostać gdzieś wewnątrz!!!) i zwróć uwagę czy za każdym razem jest prawidłowo podawana porcja gazu.
I ostatnie-być może głupie, za co przepraszam-pytanie: po załadowaniu kulek oczywiście wciskasz tę ostrogę na stopce magazynka?
Czy zauważyłem wyrzut gazu hmm wiesz za pierwszym razem jak nacisnelem z magazynkiem to poczulem gaz ale slabiej niz na suchu czyli bez magazynku a jak nacisnelem drugi raz to juz wogole.
Tak probowąłem także przy nowym i ciagle to samo.
Firmy kulek nie znam bo mam pol naklejki zdartej z opakowania. A nabojów to nie wiem gdzie pisze nazwa firmy wiec napisze to co na nim pisze
" EMPTY 31g Full 42-43g
11.5g CO2 MOSA 2008
Batch NO.8 / 971223"
Robiłem też tak ze na poczatku jeden moze dwa strzaly na sucho samym gazem a pozniej kulkami i to samo sie dzialo.
Tego ostatniego pytanie nie rozumiem o jaka Ci ostrogę chodzi. Napisz dokladniej gdzie to jest itd.
Awatar użytkownika
tomcat

Na stopie magazynka na BB-ki jest przycisk który po załadowaniu BB-ków trzeba wcisnąć żeby zwolnić sprężynę której docisk powoduje podawanie kulek.
Ja na Twoim miejscu odżalowałbym jedną bombiczkę i postrzelal trochę "na sucho", tj.bez magazynka i kulek. Jeśli dobrze dokręcisz bombiczkę (wkręcasz,słyszysz syk gazu i lekko dociskasz żeby przestalo syczeć) powinieneś mieć ok.50-60 w miarę stabilnych strzałów. Na początku (od strzału nr 2) widać chmurę gazu z lufy.
Jeśli to sprawdzisz i stwierdzisz że jest OK to pozostaje jakieś mechaniczne uszkodzenie układu podającego BB-ki, lub też ich jakość (kiedyś miedziowany BB-k Crosmana utknął mi przy ładowaniu- słaba jakość kulki, widoczna gołym okiem), albo teżcoś z magazynkiem.

pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 11:44 przez tomcat, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek

fryc08

Obrazek

O to Ci chodzi co strzałka zaznaczyłem?
Wyczyściłem wszystko i nic
Awatar użytkownika
tomcat

Tak, to ze strzałką.

pozdrawiam
Marek
Marek

fryc08

o kurcze nigdy tego nie uzywalem. Czekaj od poczatku.
-oddac ze dwa strzaly na sucho
-naladowac magazynek
-włozyc go do pistoletu
-i cos wsadzic w ta dziurke w magazynku
-strzelic
tak?

[ Dodano: 2010-03-26, 12:26 ]
to nie tego wina raczej bo sprężynka dociska kulki tak jak na pierwszym zdjeciu ktore umiescilem. I nadal jak zaladuje ok 6kulek nacisne spust to tak jakby wszystko bylo ok tylko kulka nie wyleciala nacisne drugi raz to tak jakby gazu nie bylo wyciagne magazynek to jedna kulka wylatuje z komory gdzie sie wsadza magazynek a druga jest gdzies w pistolecie tylko pozniej jak strzele bez magazynku z ta kulka gdzies w pistolecie to nie za pierwszym razem wyleci tylko roznie za drugim trzecim.
Awatar użytkownika
tomcat

-ładujesz bombiczkę
-oddajesz "suchy" strzał-bez włożonego magazynka. Powinno lekko "pyknąć". Przy drugim strzale "na sucho" jest już głośniej a z lufy idzie gazowa chmurka CO2.I tak ma być przy każdym następnym strzale.
-ładujesz magazynek:ciągniesz za ten wystający występ w podłużnym otworze magazynka w kierunku dziurki ktora zaznaczyłeś strzałką aż do końca-aż sprężyna zahaczy i można będzie sypać BB-ki do magazynka.
W tej "dziurce" jest właśnie ten przycisk.
Gdy władowałeś 18 BB-ków do magazynka wciskasz ten przycisk, sprężyna magazynka "zaskakuje" tak że jeden ze śrutow widać z tej strony magazynka z której BB-ki będą się przeładowywaly w trakcie strzelania.
Ładujesz magazynek do Crosa i strzelasz.
Nic nie wsadzasz w tę dziurkę w magazynku-tylko wciskasz przycisk który się w niej pojawi po zakończeniu ładowania BB-ków.

Ufff... :-? Nie potrafię prościej tego wytłumaczyć, niestety...

pozdrawiam
Marek

[ Dodano: 2010-03-26, 12:42 ]
fryc08 pisze: to nie tego wina raczej bo sprężynka dociska kulki tak jak na pierwszym zdjeciu ktore umiescilem. I nadal jak zaladuje ok 6kulek nacisne spust to tak jakby wszystko bylo ok tylko kulka nie wyleciala nacisne drugi raz to tak jakby gazu nie bylo wyciagne magazynek to jedna kulka wylatuje z komory gdzie sie wsadza magazynek a druga jest gdzies w pistolecie tylko pozniej jak strzele bez magazynku z ta kulka gdzies w pistolecie to nie za pierwszym razem wyleci tylko roznie za drugim trzecim.
Muszę sie strasznie skupić żeby zrozumieć to co napisałeś :shock: . Użycie przecinków i kropek byłoby pomocne, jak sądzę...
Może odżałuj tę bombiczkę i sprawdź czy gaz jest podawany za każdym razem, tak jak pisałem wcześniej: strzały na sucho. Dalsza dyskusja wg mnie nie ma sensu dopóki nie określisz jednoznacznie: czy przy strzelaniu "na sucho" za każdym razem jest porcja gazu, czy jej nie ma... Pyknij 50 razy bez kulek i napisz jak jest.

I jeszcze jedno: te kulki to są stalowe kal.4,46 a nie ołowiane kal.4,50, mam nadzieję ???
Marek

Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Na zdjęciu wyglądaja na ołów :)
fryc08

4,5mm sa te kulki i ołowiane, bo są miekkie. Na sucho za kazdym razem leci gaz.