Pytanie o butlę i o nową wiatrówkę, i o wszystko...

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

barypod

Post autor: barypod »

tak, tak czytałem to... ale naprawdę tylko 15 m? to mało... ale mi bardzo zależy aby strzelać w każdej porze roku, czyli nie CO2. No to wybieram sprężynówkę dolną... hm..ale zaraz mnie strasznie kusi ten magazynek. 12 strzałów bez przeładowywania....

[ Dodano: 2009-02-01, 12:28 ]
aa i jedno jeszcze pytanie... czy łatwo się zakłada i zdejmuje lunetę?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

jeszcze pytanie... czy łatwo się zakłada i zdejmuje lunetę?
Samo zdejmowanie i zakładanie nie sprawia trudności, jednak przy zakładaniu będziesz musiał zerować lunetkę.
guntuning.com
mrk

Post autor: mrk »

Jeżeli chodzi o CO2 to mogę polecić QB 78. Jest bez magazynka ale mieści się w pułapie cenowym, który podałeś. Z magazynkiem niezły jest podobno (nie strzelałem) UMAREX 850 AIRMAGNUM, tylko za wersje wypasione (drewniana osada, adapter, tłumik) zapłacisz prawie tyle co za CZ 200 :/
Co do pozostawiania karabinka "pod ciśnieniem" to w instrukcji QB 78 jest napisane żeby tego nie robić. Mamy zimę, ale ja strzelałem już kilka razy z qb, nie liczyłem strzałów i pewnie w lecie przy większych temperaturach będzie lepiej, ale nie jest tak, że w zimie nie można strzelać :)
barypod

ale te strzały w zimie dobrze wychodzą?

daras, jestem zielony w tych sprawach, możesz mi wytłumaczyć co to znaczy zerowań lunetę?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

To znaczy że musisz wyznaczyć punkt celowania, chodzi o to abyś strzelał w to miejsce w które mierzysz.
guntuning.com
barypod

i to jest trudne?
mrk

barypod pisze:ale te strzały w zimie dobrze wychodzą?
Tarczę śrut da radę przebić ;)
barypod pisze:i to jest trudne?
Jeżeli nie ma żadnych niespodzianek to nie bardzo. Ja zrobiłem to tak:
1. montaż
- przykręciłem montaż i lunetę lekko (tak abym palcami mógł śruby na montażu poluzować)
- ustawiłem krzyż pionowo (patrząc przez lunetę na pionowy obiekt, może to być róg budynku, słup...)
- ustawiłem odległość lunety od oka
- dokręcenie montażu
2. zerowanie:
- stabilna pozycja (z podpórką oczywiście), zapamiętać chwyt (aby był powtarzalny) i pierwsza seria do tarczy (ja robiłem serie po 5 strzałów)
- na tarczy widzisz przestrzeliny i odpowiednio regulujesz wieżyczkami (chyba tak to się nazywa)
- kolejna seria i regulacja - i tak do skutku.

ps. Ja ustawiłem lunetę jak opisałem, być może popełniłem jakieś błędy więc proszę bardziej doświadczonych kolegów o ewentualne uwagi (nie mam doświadczenia w zerowaniu lunet, ale z ustawienia swojej jestem zadowolony).
Rosa

Post autor: Rosa »

Mirek ja tak ustawiam sztucer :) wyciągam zamek i patrze po lufie mozna tak ustawic zeby trafic na 100m w tarcze 30cm x 30cm
BSA LoneStar 4,5 mm + Saco 42x7
SHARP-INNOVA1210 5.5mm tasco 50x3-9
barypod

a ile zajmuje zdjęcie oraz założenie luneta wraz z tym zerowaniem, konfigurowaniem?

Czyli co mi polecacie: sprężynówkę czy CO2? (podczas strzelania w każdej porze roku)

[ Dodano: 2009-02-01, 23:33 ]
znalazłem takie dwie http://www.militaria.pl/norconia_german ... ml?cat=559 (ten drugi zestaw) oraz http://www.militaria.pl/magnum/wiatrowk ... ml?cat=559 1 albo 2 zestaw(nie jestem zdecydowany). Którą polecacie mi wybrać?

[ Dodano: 2009-02-01, 23:43 ]
aaa... to jest śrut diabolo? http://www.militaria.pl/napier/srut_nap ... _p2473.xml
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

a ile zajmuje zdjęcie oraz założenie luneta wraz z tym zerowaniem, konfigurowaniem?
Lunety. Jak jesteś sprytny to 3 minuty, jak nie jesteś, no to trochę dłużej; jeśli do tego masz lipny sprzęt - możesz ustawiać to cały dzień (po każdych paru strzałach), a efektu jak nie było, tak nie będzie.

Żadna z tych wiatrówek się nie nadaje. Sklep zresztą też.
Tak, ten śrut to diabolo, ale zacznij od czegoś tańszego. Zapoznaj się z tym tematem klik.

Ja optowałbym za sprężyną. Hatsan (zależy jakiego trafisz), Slavia (zazwyczaj porządnie wykonana), coś innego zaraz ktoś dopisze. Iże, Łuczniki... wiatrówka i luneta nie sprawią, że zaczniesz trafiać, tego się mimo wszystko trzeba nauczyć.
barypod

nie nadają się wiatrówki? naprawdę? sklep też? no to w takim razie daj przykład, jeśli możesz, kilku wiatrówek oraz sklepu.
mrk

barypod pisze:nie nadają się wiatrówki? naprawdę? sklep też? no to w takim razie daj przykład, jeśli możesz, kilku wiatrówek oraz sklepu.
Do jakiej kwoty? Jeżeli tak jak wcześniej wspomniałes - 250 zł, to będzie ciężko. I na co się zdecydowałeś - CO2 czy sprężyna.
W zasadzie sprężyny podał ci Seweryn (Hatsan, Slavia). Jak poszukasz używanych to może trafisz okazję (sporo tego jest na rynku).
barypod

podali? gdzie?
zdecydowałem się na sprężynę. I nie chce używanej.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Trzy posty wyżej?
mrk

barypod pisze:hmn... a czy są wiatrówki sprężynowe z magazynkiem (cena:do 250zł)
Tutaj wspominałeś. Skoro chcesz sprężynę, napisz jeszcze do jakiej kwoty i czy łamaną, czy z dolnym naciągiem.