Wiatrówka 4.5mm na dystans 50 metrów.
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Re: Wiatrówka 4.5mm na dystans 50 metrów.
Celność na 50m wystarczy mi taka jak na tarczy w moim pierwszym poście, w sensie skupienia strzałów. Jeżeli hatsanem tak się da to mi wystarczy.
Ta wiatrówka powyżej też ładna wizualnie, ale wygląd to tylko dodatek:)
Lunetę już sobie upatrzyłem - Valiant Lynx 6-24x50 MilDot SF IR. Nie kierowałem się tak dużym powiększeniem, po prostu lepsze i droższe lunety nie miały w zestawie montażu na 11mm, zawsze jakiś koszt w dół.
Ta wiatrówka powyżej też ładna wizualnie, ale wygląd to tylko dodatek:)
Lunetę już sobie upatrzyłem - Valiant Lynx 6-24x50 MilDot SF IR. Nie kierowałem się tak dużym powiększeniem, po prostu lepsze i droższe lunety nie miały w zestawie montażu na 11mm, zawsze jakiś koszt w dół.
-
Będziesz miał takie.
-
Ok, takie skupienie mi w zupełności wystarczy, przy poprawnym ustawieniu lunety praktycznie wszystkie strzały byłyby w czarne pole, nie muszę wycinać jednej dziurki na środku tarczy:)
Z miłą chęcią wkleję tutaj swoje próbne tarczki jak już kupię sprzęt - może to być ciekawe porównanie dla początkujących, czy lepiej kupić dobrą lunetę i gorszą wiatrówkę czy na odwrót, wszystko w podobnym budżecie. Swoją drogą to wcale nie czuję tego dobrego wykonania HW50s - średnio co 100 strzałów kolba się odkręca i trzeba skręcać dolną śrubę. Podobają mi się przyrządy celownicze - metalowe, w hatsanie wyglądają na plastik.
Boli mnie tylko to, że zamiast H95 Vortex będę miał H55 Vortex, wysłałem zapytanie do jednego ze sklepów i spodziewają się dostawy H95 4.5mm dopiero w czerwcu...
Z miłą chęcią wkleję tutaj swoje próbne tarczki jak już kupię sprzęt - może to być ciekawe porównanie dla początkujących, czy lepiej kupić dobrą lunetę i gorszą wiatrówkę czy na odwrót, wszystko w podobnym budżecie. Swoją drogą to wcale nie czuję tego dobrego wykonania HW50s - średnio co 100 strzałów kolba się odkręca i trzeba skręcać dolną śrubę. Podobają mi się przyrządy celownicze - metalowe, w hatsanie wyglądają na plastik.
Boli mnie tylko to, że zamiast H95 Vortex będę miał H55 Vortex, wysłałem zapytanie do jednego ze sklepów i spodziewają się dostawy H95 4.5mm dopiero w czerwcu...
-
A musisz mieć wersję z Vortex-em? Sprężyny gazowe to nie są same zalety. Normalna sprężyna, jeśli ma dobre prowadzenie i się ułoży, jest lepsza od gazowej. Chociażby z tego powodu, że nie zmienia energii jak się nagrzeje od szybkiego strzelania, czy od leżenia na "słońcu"...
-
Nie muszę, cały czas się biję z myślą vortex czy nie. Z jednej strony boję się większej awaryjności vortexa, z drugiej strony powinien lepiej chodzić niż sprężyna bez przeglądu zerowego...Vortex ma 2 lata gwarancji, sprężyna 1 rok...nie mam pojęcia sam, mętlik w głowie.
Zastanawiam się też, czy ten Valiant wytrzyma vortexowego "kopa", może jednak zmniejszyć powiększenie i kupić Hawke Vantage 4-12x40 + montaż jednoczęściowy.
Zastanawiam się też, czy ten Valiant wytrzyma vortexowego "kopa", może jednak zmniejszyć powiększenie i kupić Hawke Vantage 4-12x40 + montaż jednoczęściowy.
-
Znam jeden przypadek, że wiatrówkowy Hawke Airmax 4-12x40 (droższy od odpowiednika Vantage) "rozleciał" się po kilku strzałach na HW50. Na szczęście sprzedawca uwzględnił reklamację.
A takiego Hatsan-a z gazówką chyba się jednak da kupić: https://www.artbron.pl/4171,wiatrowka-k ... kal-4-5-mm trzeba by się tylko upewnić co to za sklep.
A takiego Hatsan-a z gazówką chyba się jednak da kupić: https://www.artbron.pl/4171,wiatrowka-k ... kal-4-5-mm trzeba by się tylko upewnić co to za sklep.
-
Od kiedy zamówiłem QB78 w podejrzanym sklepie (w nazwie jest "tłumik") wolę trzymać się sprawdzonych sklepów, zwłaszcza że na allegro artbron ma aż 3 różne konta, nie twierdzę że to zły sklep, wolę jednak zamówić gdzie indziej.
Daję sobie jeszcze 1-2 dni na wybór, chciałbym postrzelać w ten weekend. Wiem, że Hawk będzie lepszej jakości, ale ten Valiant ma większe powiększenie. Przy x9 na 50m było dla mnie trochę mało, x12 pewnie dużej różnicy nie zrobi. 24 krotne powiększenie może być ciekawe, jeżeli będę w stanie cokolwiek ucelować.
Daję sobie jeszcze 1-2 dni na wybór, chciałbym postrzelać w ten weekend. Wiem, że Hawk będzie lepszej jakości, ale ten Valiant ma większe powiększenie. Przy x9 na 50m było dla mnie trochę mało, x12 pewnie dużej różnicy nie zrobi. 24 krotne powiększenie może być ciekawe, jeżeli będę w stanie cokolwiek ucelować.
-
Jak myślisz o celowaniu z ręki, to 24x to może rzeczywiście być trochę dużo. Ale przecież nie musisz tego powiększenia używać do strzelania, a tylko do popatrzenia gdzie trafiłeś...
Co do wielu kont na Allegro, to sam Hatsan też ma tam 2 konta, więc może jednak z niego zrezygnuj ?
Co do wielu kont na Allegro, to sam Hatsan też ma tam 2 konta, więc może jednak z niego zrezygnuj ?
-
Strzelam z pozycji siedzącej, na stole leży poduszka, na poduszce moja ręka a na niej luźno wiatrówka.
Z tym sklepem pewnie przesadziłem, ale w innym mam już rozpoczęty mailing i sporo się dowiedziałem. Chyba wezmę tańszą wersję H55 bez vortexa + przegląd zerowy za 50 zł.
Z tym sklepem pewnie przesadziłem, ale w innym mam już rozpoczęty mailing i sporo się dowiedziałem. Chyba wezmę tańszą wersję H55 bez vortexa + przegląd zerowy za 50 zł.
-
Kiedyś kupiłem w tym sklepie kilka drobiazgów i jakieś magazynki. Było tanio, tylko że za pierwszym razem przysłali mi nie ten kaliber... Teraz to sobie przypomniałem! Ale dla mnie to nie był problem i nie odsyłałem ich, tylko je sprzedałem na OLX. Poza tym, wszystko było w porządku. Obsługa nie była zła, tylko chyba trochę przepracowana
-
Poszedłem za Twoją radą, zadzwoniłem do tego sklepu i mają H95 na stanie:)
-
Szczerze to będąc na Twoim miejscu poczekał bym, trochę dozbierał i kupił do porządku sprzęt... a póki co ćwiczył z wiatrówką taty.
Masz 1600... być może odzyskasz jeszcze 600... a jeszcze może się uda coś dozbierać.
Jak wcześniej koledzy pisali w okolicy 1000zł kupisz Vortex Crossfire II 6-18X44 z montażem... masz szkło z fajnym powiększeniem na te 50m i dożywotnią gwarancją...
Za 1650zł kupisz walthera LGU.
Wiem że całość to 1000zł więcej niż zakładałeś, ale masz solidny sprzęt na lata, który na co dzień wykorzystywany jest z powodzeniem w zawodach.
A jak by wypaliło z tą odzyskaną kasą to nie bolało by tak bardzo.
Nie sugeruj się też tym że tato wydał tyle to ja nie chcę więcej... Jak już strzelałeś i wiesz że chcesz rozwijać to hobby to najlepiej zainwestuj w najlepszy sprzęt na jaki cię stać.
A w pojedynkach z tatą zawsze możecie posztrzelać po serii z każdego karabinka
Pośpiech nigdy nie jest dobrym doradcą... w żadnych zakupach.
Masz 1600... być może odzyskasz jeszcze 600... a jeszcze może się uda coś dozbierać.
Jak wcześniej koledzy pisali w okolicy 1000zł kupisz Vortex Crossfire II 6-18X44 z montażem... masz szkło z fajnym powiększeniem na te 50m i dożywotnią gwarancją...
Za 1650zł kupisz walthera LGU.
Wiem że całość to 1000zł więcej niż zakładałeś, ale masz solidny sprzęt na lata, który na co dzień wykorzystywany jest z powodzeniem w zawodach.
A jak by wypaliło z tą odzyskaną kasą to nie bolało by tak bardzo.
Nie sugeruj się też tym że tato wydał tyle to ja nie chcę więcej... Jak już strzelałeś i wiesz że chcesz rozwijać to hobby to najlepiej zainwestuj w najlepszy sprzęt na jaki cię stać.
A w pojedynkach z tatą zawsze możecie posztrzelać po serii z każdego karabinka
Pośpiech nigdy nie jest dobrym doradcą... w żadnych zakupach.
-
Mam ponad 30 lat i inne hobby i wydatki, mógłbym kupić sprzęt i za 3.5k ale szkoda mi kasy. Wydatek poniżej 2000zł jeszcze jest akceptowalny, dlatego myślę o hatsanie i dobrej lunecie. Wiem, że tutaj każdy poleca sprzęt najwyższych lotów ale te hatsany nie są chyba takie złe. Nigdy w żadnych zawodach nie wystąpie więc mi high endy nie potrzebne;) Byle trafiać w czarne pole tarczy 14x14 na 50m.
-
No chyba nie do końca "najwyższej" - nikt nie polecił Ci tego:
STEYR LG 110 HIGH POWER
(bo przecież napisałeś ile chcesz wydać)
STEYR LG 110 HIGH POWER
(bo przecież napisałeś ile chcesz wydać)
-
Dziękuję Wam wszystkim za poświęcony czas, zamówiłem H95 Vortex, wieczorem jeszcze pomyślę nad lunetą.
Jak tylko otrzymam sprzęt i go okiełznam to wkleję swoje wyniki (wiadomo, nowicjusz ze mnie ale może komuś to pomoże).
Jak tylko otrzymam sprzęt i go okiełznam to wkleję swoje wyniki (wiadomo, nowicjusz ze mnie ale może komuś to pomoże).
Ostatnio zmieniony 2020-04-27, 17:44 przez tybysh, łącznie zmieniany 1 raz.