Problem ze śrutem
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Problem ze śrutem
Witam mam mały problem ze srutem, mianowicie zakupiłem śrut diabolo ktk 4,5 i bardzo ciężko wchodzi w lufe a po strzale śrut zostaje nie wystrzelony ale jeśli wepchne śrut troszkę w lufe to wystrzeli normalnie . Dodam że inny śrut typu crosman strzelał za każdym razem, czyżby sprężyna lub uszczelka tłoka juz nie miała siły wypchnąc śrut?
Wiatrówka Air master 400 klasycznie łamana
Wiatrówka Air master 400 klasycznie łamana
-
- Ściepnik
A to dziwne, gdyż właśnie Crosman (ten w szarym kartonie) jest lekko nadkalibrowy, nie KTK. U mnie wchodzi ciaśniej niż Exact 4.52!
Zrób fotkę portu ładowania i pokaż jak to wygląda.
Zrób fotkę portu ładowania i pokaż jak to wygląda.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
- Ściepnik
Przy łamanej nie ma za bardzo różnych sposobów ładowania śrutu, wkładasz śrut aż koniec kielicha licuje się z portem ładowania. Nie widzę innej możliwości. Ja za bardzo nie rozumiem tego:
Na pewno jest klasycznie łamana ?
. Jak nie wepchniesz do końca , to przy zamknięciu śrut zostanie zniszczony.ale jeśli wepchne śrut troszkę w lufe to wystrzeli normalnie
Na pewno jest klasycznie łamana ?
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
-
-
- Ściepnik
-
Nie zrozumieliście kolegi...
Ja podobną sytuację miałem, kiedy praktycznie nie było już sprężyny w Łuczniku... po włożeniu do portu i oddaniu strzału, śrut zostawał na miejscu; natomiast kiedy popchnąłem go patyczkiem o jakieś 5 cm w lufę - przy strzale wylatywał.
Po prostu przy przepychaniu kielich się lekko dostosowuje do gwintu i co za tym idzie - zgniata. Jest to istotne przy śrucie lekko nadkalibrowym....
Reasumując: co najmniej sprężyna do wymiany....

Ja podobną sytuację miałem, kiedy praktycznie nie było już sprężyny w Łuczniku... po włożeniu do portu i oddaniu strzału, śrut zostawał na miejscu; natomiast kiedy popchnąłem go patyczkiem o jakieś 5 cm w lufę - przy strzale wylatywał.
Po prostu przy przepychaniu kielich się lekko dostosowuje do gwintu i co za tym idzie - zgniata. Jest to istotne przy śrucie lekko nadkalibrowym....
Reasumując: co najmniej sprężyna do wymiany....

Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Jak wygląda energia wylotowa? Bo jak padła sprężyna, czy uszczelka tak, że nie ma siły wypchnąć śrutu, to będzie pewnie z 1J, od 15J łatwo nawet na oko odróżnić.
Oprócz przyczyn wyżej wymienionych, jest jeszcze możliwość jeśli Crosmanem naprawdę Air Master strzela normalnie (czyt. energia jak fabryka przewidziała), to może być felerna partia KTK, który mistrzem powtarzalności chyba nigdy nie był.
Oprócz przyczyn wyżej wymienionych, jest jeszcze możliwość jeśli Crosmanem naprawdę Air Master strzela normalnie (czyt. energia jak fabryka przewidziała), to może być felerna partia KTK, który mistrzem powtarzalności chyba nigdy nie był.
-
Port ładowania miał ostre krawędzie i zrobiłem fazke,ale mimo tego problem jest ten sam,winna sprężyna (kończy żywot )koleszka strzelał z bmk 19 i u niego śrut elegancko latał.Teraz skupiam się na tuningu mojego karabinka,myślę że po tym będzie okforestkorsze pisze:Możesz zrobić dobre, wyraźne zdjęcie portu ładowania ? Może rzeczywiście masz tam ostre krawędzie i wystarczy delikatna korona portu.