Co to jest paralaksa?
Moderator: Hiszpan63
-
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
NIE PANOWIE w błędzie jesteście. Przynajmniej niektórzy z Was.
Błąd paralaksy najprościej opisać tak. Jeśli macie paralaksę dobrze ustawioną i przesuwacie delikatnie głowę w prawo lub lewo patrząc w tym samym czasie przez lunetkę nie zmienia wam się punkt celowania. Patrzycie pod różnym kątem przez lunetę a punkt celowania jest stały. To jest paralaksa. Sorry ale nie wiem jak to fachowo opisać. Irak napisał dobrze
Regulacja ostrości (AO) to nie regulacja paralaksy. To dwie różne sprawy
Błąd paralaksy najprościej opisać tak. Jeśli macie paralaksę dobrze ustawioną i przesuwacie delikatnie głowę w prawo lub lewo patrząc w tym samym czasie przez lunetkę nie zmienia wam się punkt celowania. Patrzycie pod różnym kątem przez lunetę a punkt celowania jest stały. To jest paralaksa. Sorry ale nie wiem jak to fachowo opisać. Irak napisał dobrze
Regulacja ostrości (AO) to nie regulacja paralaksy. To dwie różne sprawy
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
IŻ-38
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
-
- -#Kustosz
-
Czyli ja mogę powiedzieć, że w swoim PSOP też mam regulacje paralaksy Ale z waszych rozważań wynika że to nic innego jak regulacja ostrości. I tak właśnie wprowadza się ludzi w błąd.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
-
-
-
To jeszcze żeby bardziej zaciemnić, może ja zaprezentuję swoją wersję co to ta magiczna paralaksa jest.
Można to bardzo łatwo zaobserwować kładąc karabin na stabilnej podpórce i zerknąć przez szkło subtelnie poruszając głową.
Dlatego tak istotne jest powtarzalne składanie się do strzału w dyscyplinie HFT. Tu nie można nic zmieniać w optyce na torze, a dystanse są z goła różne - od 8 do 41m.
Regulacja ostrości idzie w parze z regulacją paralaksy - czyli mówiąc krótko obraz (cel) i krzyż w jednym planie. Jeśli ustawimy cel np. na 20m i paralaksę ustawimy również na 20m, to przy zmianie położenia oka względem osi lunety błędu paralaksy nie zaobserwujemy Jeżeli natomiast przy paralaksie ustawionej na np. 20m oglądamy cel (obraz) na np. 50m i poruszymy delikatnie głową przy patrzeniu przez lunetę, to będzie można zaobserwować delikatne "poruszanie sie" krzyża na celu - zmienia się POA (Point of Aim) - punkt celowania, mimo, że lunetą nie porusza się.daras pisze:Co by to nie było regulacja paralaksy w lunetach to nic innego jak regulacja ostrości widzenia i nie cudujmy, bo nic nowego nie wymyślimy. Marcinowi napewno chodziło o tą regulacje paralaksy w lunecie więc odpowiedź na to już ma. Nazwanie tej regulacji ostrości regulacja paralaksy moim zdaniem jest błędne.
Można to bardzo łatwo zaobserwować kładąc karabin na stabilnej podpórce i zerknąć przez szkło subtelnie poruszając głową.
Niestety siatka w pierwszym planie nie ma absolutnie nic wspólnego z niwelowaniem błędu paralaksy. To jedynie odmierzanie zawsze tych samych kątów (mil) niezależnie od powiększenia zoom. Krzyż w celownikach z FFA zakrywa dokładnie tę samą powierzchnię bez różnicy, czy jest ustawione na x4 czy x20. Mówiąc oględnie siatka mildot "kurczy" się i zwęża jak zmniejszamy zoom i powiększa "rozciąga" jak zoom zwiększamy.Irak pisze:Paralaksa, zejście oka z osi optycznej. Niektóre lupy mają ją zniwelowaną (siatki w pierwszym planie).
Każda lupa obarczona jest błędem paralaksy jeśli celujemy na różne dystanse przy jednej nastawie (lepsze konstrukcje mają błąd mniejszy inne większy), niezależnie czy jest AO czy go nie ma. AO zmieniamy jednocześnie dwie rzeczy - regulujemy dystans ostrego widzenia i jednocześnie w środku tego "ostrego widzenia" mamy niejako "środek paralaksy" - czyli punk gdzie błąd paralaksy nie występuje.dagoo pisze:A bez tego też da się trafiać, wiele jest lupek bez AO.
Bez wiedzy o tym również
Dlatego tak istotne jest powtarzalne składanie się do strzału w dyscyplinie HFT. Tu nie można nic zmieniać w optyce na torze, a dystanse są z goła różne - od 8 do 41m.
Nie jest to dokładnie to samo, ale jak już pisałem wcześniej, jedno idzie w parze z drugim.daras pisze:No pieknię nam to Romek namalował, więc logiczne jest że takiej regulacji lunety nie mają, a to co się nazywa regulacją paralaksy jest faktycznie regulacja ostrości.
Dwie gasrurki i dwa szkiełka.