Point Precision

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...wydaje mi się, że na 50 m będziesz miał "mleko", używałem PP 3-9x40, 12x42...generalnie są OK, ale ten dystans przy 32...mało światła jakby...
indrzyj

Post autor: indrzyj »

green_thunder pisze:...wydaje mi się, że na 50 m będziesz miał "mleko", używałem PP 3-9x40, 12x42...generalnie są OK, ale ten dystans przy 32...mało światła jakby...
to rozumiem że lepszym rozwiązaniem będzie coś z większym ,,okiem''?
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Tanie lupki generalnie mają "mleczny" obraz na max powiększeniu, dla tego właśnie warto kupić coś z większym powiększeniem.
Dobrym wyborem jest PP3-12x42AO. Tak do x9 może i 10 będzie obraz ok.
No i AO się przyda.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
green_thunder

Ostatnio używana 3-12x40 AO MD PP też nie była ciekawa na 50 m :/
młotek

Post autor: młotek »

Na swoim Hatsanie 95 od początku mam PP 3-9x40 AO.

Po roku padła przy próbie przestawienia ostrości na inną odległość.
Wymieniono w ramach gwarancji i jak dotąd jest OK (jednak na wszelki wypadek już nic nie ruszam).

Niestety, przy celowaniu na 50m grubość linii na siatce to kilka mm siewnika na celu.
Co prawda w przypadku mojego sprzętu, taka precyzja i tak jest nierealna, jednak przyjemniej by się celowało gdyby było x12.

Żadnego mleka nie zauważyłem.
Jedyne co mnie zdziwiło to ogromne pogorszenie jakości obrazu przy założonych okularach.
Pomimo wady wzroku staram się więc strzelać bez okularów.
Co cię nie zabije to cię wzmocni
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

młotek pisze:
Żadnego mleka nie zauważyłem.
.
A miałeś jakiś inny celownik ale tak z trochę wyższej półki? W tanich lupach jest mleko ale nie ma tragedii da się skutecznie strzelać i trafiać. PP to niezły wybór jak na tą cenę
Diablik + Waver v10 2-10x38
młotek

Żadnego cudeńka z wyższej półki nigdy w łapkach nie miałem. :cry:
Mam jednak znajomego zapalonego myśliwego, który na firmową optykę wywalił już kilkadziesiąt tysi (ciągle zmienia na takie które wreszcie mają być ideolo).
Jak wynika z jego doświadczeń - drogo wcale nie musi równać się perfekcyjnie.

Co do obrazu jaki widzę przez swojego PP.
Jeśli celuję bez okularów, to kryształ. Obraz idealnie ostry i o kontraście nie gorszym niż oryginał (trochę się bawię fotografią, więc zwracam uwagę na takie rzeczy).
Jeśli z okularami, to trochę rozmazany i o minimalnie słabszym kontraście (raz, że przy celowaniu okulary trochę mi parują, a dwa, że mam zwykłe szkła bez antyrefleksu).

Być może efekt mleka mają tańsze lupki o większej średnicy soczewki (jaśniejsze).
W tym jednak modelu nie mam się do czego doczepić.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Ja kiedyś tez uważałem że w tanich lupkach nie ma mleka a na torze wszystko przez nie widać. Niestety życie , zawody i jakieś tam zdobyte doświadczenie pokazało co znaczy niezła optyka i ile od niej zależy.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
green_thunder

To "mleko" nie jest takie gęste, jak zsiadłe :lol: , jednak trochę na +50 przeszkadza.
Ja też strzelam w okularach, zakładam wtedy do bliży i reguluję ostrość krzyża przy oku, jest wtedy jak u ludzi o dobrym wzroku, bo jeśli ktoś weżmie karabin ode mnie, to nie musi nic regulować. Bez okularów też strzelałem, jednak wolę ze szkłami.
młotek

No przecież chyba za nic większej kasy nie wołają.
Skoro ludzie od tak dawna kupują, to znaczy że im kitu nie wciskają.
Gdybym chciał poważnie potraktować strzelanie z wiatrówki (startować w poważnych zawodach - regularnie i dużo ćwiczyć), to z pewnością szybko doszedłbym do wniosku, że trzeba sobie sprawić coś lepszego (i to cały zestaw).
Do przyjemnej zabawy wystarczy to co jest.
Gdybym tylko do zabawy zmieniał sprzęt na droższy, to byłbym jak przysłowiowy daltonista, który kupuje sobie telewizor kolorowy (kiedy ten dowcip powstał to większość tv była czarno-biała).
Wspomniany znajomy myśliwy zaczynał od lupki za 1,5tyś a obecnie za 18 (to jego chyba 4 lupka) i ciągle żałuje, że sprzedał pierwszą.
On jednak strzela w bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych, a często nawet nocą.

A tak na marginesie, miał ktoś w łapkach Galatiana?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

młotek pisze: miał ktoś w łapkach Galatiana?
... miał :/ ... jak by kosztował trzy razy mniej , to bym się zastanowił ... :lol:
młotek pisze:Gdybym tylko do zabawy zmieniał sprzęt na droższy, to byłbym jak przysłowiowy daltonista,
Ja dla zabawy zmieniam sprzęt na droższy , by dla zabawy wyżyłować wyniki i mieć gwarancję , że spudłowanie , to moja wina .Dla zabawy tuninguję sprzęt dokładnie z tego samego powodu . Skoro kapsle robią się zbyt wielkie , to znaczy , że trzeba zmniejszyć cel , zmniejszyć powiększenie (przy bardzo dobrych parametrach widoczności) i strzelać dalej czerpiąc frajdę z trafiania . A przy okazji nie popsuć sobie doskonałego wzroku (póki co) :P

Znam sprzęty z dolnej półki i te znacząco lepsze . Do zabawy faktycznie wystarczają te tańsze , ale na dłuższą metę niestety nie są zdrowe dla oczu .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Hiszpan63 pisze:
młotek pisze: miał ktoś w łapkach Galatiana?
... miał :/ ... jak by kosztował trzy razy mniej , to bym się zastanowił ... :lol:
młotek pisze:
O to, to... :P
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
młotek

No to mamy pełną zgodność.

Wiem już, że absolutnie nigdy, z żadnego sprzętu, nie będę w stanie na 40m trafiać lepiej niż w monetę 10gr.
W moim przypadku jest to dogmat.
Z miotły nigdy nie zrobi się F-16 (nawet takiej latającej miotły).
To się chyba nazywa pokora.

Trochę tak jak ze wspomnianym Galatianem.
Sprzęt wygląda bajerancko, tylko co z tego.....
Każdy z Was wie, że nie ma sensu pakować za niego takiej kasy.

Dlatego obecnie ważniejsze jest dla mnie opanowanie sztuki w miarę celnego trafiania już za pierwszym strzałem.
Do tego wystarczy mi to co mam.
No chyba, że wcześniej się wyłopocze......
młotek

Hiszpan63 pisze:Do zabawy faktycznie wystarczają te tańsze , ale na dłuższą metę niestety nie są zdrowe dla oczu .
Mógłbyś rozwinąć ten temat?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

młotek pisze:Mógłbyś rozwinąć ten temat?
... ale co mam rozwinąć ?? :shock: ... mam tłumaczyć , że droższa, markowa optyka ma lepsze szkła , powłoki , precyzyjniejsza mechanikę ??? To jest opisane na wielu forach z możliwością czytania przez wiele tygodni . Jak mam Tobie tą kwestię wytłumaczyć skoro
młotek pisze:Żadnego cudeńka z wyższej półki nigdy w łapkach nie miałem.
... więc to jak z gadaniem z daltonistą o kolorach ... lub o tuningu z właścicielem pudełkowca . Nie trzeba jeździć na zawody , by chcieć bardzo precyzyjnie trafiać .

Do pstrykania rekreacyjnego , bez zacięcia na wyniki PP spokojnie wystarczy . Niestety po latach wpływ kiepskiej jakości szkieł daje się odczuć . Coś jakby kupić okulary takie same jak ma sąsiad , bo je serdecznie zachwalał . Niska cena = niska jakość lub też jakość adekwatna do ceny . Pomiędzy niskobudżetowymi lupkami też trafiają się perełki w swojej klasyfikacji np. PP bo jest wytrzymała i tania , ale np Barska też wytrzyma , a na x7 więcej widać szczegółów niż w PP na x12 . Czyli ma lepszej jakości optykę i kosztuje 200 zł . I tak można w kółko o każdej ...

A do tego kupując używaną , można wyłapać dobry celownik w bardzo dobrej cenie . Takich okazji w ostatnich miesiącach było kilkadziesiąt (60-70) Roczne DOT-y za 500-650 nie są tu wyjątkiem ... :mrgreen: ... że o innych celownikach wysokiej klasy za jeszcze mniejsze pieniądze nie wspomnę ... :lol:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)