Ostatnio też się trochę zaczytywałem w tym temacie i wyczytałem, że oryginalny tłumik od HW lepiej spełnia swoje zadanie (głównie patrząc na opad, bo wyciszenie podobne), niż ten od S400. Zasadniczo był najbardziej polecanym tłumikiem do S400 (po dokręceniu adapterka) Być może to prawda, być może nie, ale skoro będziesz miał na końcu lufy gwint 1/2 UNF, ten pierwszy chyba będzie wart analizy - a przynajmniej zapoznania się z tematem
Te tłumiki z alledrogo to wielkie g... . Tym bardziej od tego sprzedawcy (uszczelkę zepto można w palcach wywinąć na drugą stronę....).
Najlepiej wypada tłumik z Konceptusa. Najtańszy i najlżejszy. Powieś 160g na końcu lufy to poczujesz różnicę. To nie tylko waga tłumika, ale oddalenie jego ciężaru od chwytu.
Robiąc tłumik na swoje potrzeby kierowałbym się masą tłumika. Jeśli nie do łamanej wiatrówki to z alu (najlepszy do pistoletu). Jeśli do karabinka to można go dociążyć korkiem z mosiądzu.
Pamiętaj, żeby zamontować tłumik to musisz zdemontować muszkę i jak będziesz celować? Lupa na kościach?
Witam.Ja bym polecał od Jerzego z Konceptusa z Dąbrowy Górniczej byłem tam osobiście i dorabiał mi parę sztuk do moich zabaweczek.Wykonanie pierwsza klasa i skuteczność również.W porównaniu do tłumików z Alle....bo taki też miałem to mistrzostwo świata.
Z tego co pamiętam robi tłumiki z wielu materiałów stalowe,aluminiowe i ultra lekkie chyba z carbonu.Możesz zamówić u niego dowolny rozmiar i długość itd.A oksydowanie tłumika bajeczka. Lepiej dołożyć parę groszy i czerpać radość z produktu wysokiej jakości.
Ostatnio zmieniony 2013-02-21, 11:37 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
pala30 pisze:Witam.Ja bym polecał od Jerzego z Konceptusa z Dąbrowy Górniczej Lepiej dołożyć parę groszy i czerpać radość z produktu wysokiej jakości.
Zgadza się. Co prawda nie miałem z Konceptusa, lecz parę nietypowych robionych przez Wojtana (nie woytana) z beżowego. Mistrzostwo! Na Merlynie siedzi cudeńko na zamówienie, z gwintem męskim 1/2 UNF - 120g...
Jak widać można zrobić tłumik z muszką, lekki, montowany na trzy imbusy ukryte pod płaszczem tłumika, muszkę można wykręcić, tłumik zdjąć zastępując go maskującą nakrętką.