Witajcie,
Zbieram się do wymiany stopki na coś regulowanego. I tu powstaje pytanie na co? Bisley, Morgan ABS, Morgan Premium, stopka od kolegi merkury31 z beżowego? A może macie jakieś swoje propozycje, o których nie wspomniałem?
Możliwości regulacyjne ww. stopek znam, więc od Was chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o wygodzie użytkowania, trwałości, miękkości gumy, problemowości wstępnej obróbki...
A może użytkowaliście więcej, niż jedną ze wspomnianych i będziecie je w stanie porównać?
Wiem, że podobny temat był już na beżowym, jednak jest dość krótki i ciężko się z niego czegoś konkretnego dowiedzieć.
Z góry dzięki za informacje i sugestie!
Regulowana stopka do S400
Moderator: Hiszpan63
-
Regulowana stopka do S400
AA S400F + DOT 4-16x42AO MD, Sig Sauer SP 2022
-
- Ściepnik
Morgan dzięki swej względnej miękkości najbardziej mi leżał.
Jeśli chodzi o AAS400 to wersja Premium była fajna jak miałeś z przodu dodatki w postaci bipodu, tłumika.
Przy samym karabinku psuła wyważenie tegoż, robiąc je takie neutralne (dla mnie nijakie).
Zał. nr 3
Do gołej 400-ki idealny był Morgan ABS
Zał. nr 1
Zał. nr 2
Bisley jest twardy i najmniej schludnie wykonany
Tak czy siak, każdą podstawkę stopki trzeba doszlifować do kolby
Fotosik znów nie trybi
Jeśli chodzi o AAS400 to wersja Premium była fajna jak miałeś z przodu dodatki w postaci bipodu, tłumika.
Przy samym karabinku psuła wyważenie tegoż, robiąc je takie neutralne (dla mnie nijakie).
Zał. nr 3
Do gołej 400-ki idealny był Morgan ABS
Zał. nr 1
Zał. nr 2
Bisley jest twardy i najmniej schludnie wykonany
Tak czy siak, każdą podstawkę stopki trzeba doszlifować do kolby
Fotosik znów nie trybi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uczę się strzelać od nowa
-
-
- Ściepnik
Z nowym, doszlifowanym na wymiar i do tego na PCP nic nie powinno się dziać.maximus pisze:Tylko morgan plastikowy ma jedną wadę, otóż część przykręcana do osady lubi pękać. Ja dziś zamówił bym u merkurego.
Na sprężynie, a i owszem, bo sam kiedyś miałem orzechowego TX-a,
któremu poprzedni właściciel sprawił Morgana ABS i tam podstawka długo nie pożyła.
Ze stopką od kol. Merkurego organoleptycznie jeszcze się nie spotkałem, także nie będę 'misiał'.
Aczkolwiek zdjęcia z ofert przedstawiają kawał dobrej roboty.
Tylko trzeba zwrócić uwagę na to co pisałem w pierwszym poście, odnośnie wyważenie karabinka.
Ciężka stopka zmienia ten parametr diametralnie, zwłaszcza przy lekkim było nie było S400-a.
Uczę się strzelać od nowa
-
- Ściepnik
... na HW97 KT ...SlaweQ pisze:Ze stopką od kol. Merkurego organoleptycznie jeszcze się nie spotkałem, także nie będę 'misiał'.
Aczkolwiek zdjęcia z ofert przedstawiają kawał dobrej roboty.
W ostatnią niedzielę mogłeś Michale pooglądać , bo wszak Konrad był ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
-
- Ściepnik
-
-
-
Dziękuję Wszystkim za opinie i rady, niemniej nie przestawajcie! Cały czas czekam na więcej mądrości
@Sławek - Dzięki za obszerną fotorelację i własne przemyślenia!
@Marek - wygląda solidnie. Jaki zakres regulacji? "Mientka" odpowiednio?
@Przemek - jak bym w niedzielę wiedział, że mi fundusz reprezentacyjny pozwoli na zmianę czegokolwiek, to pewnie bym pomacał A tak Panie, klops Niemniej straty wielkiej nie ma, bo Konrad chyba co niedzielę bywa... A przynajmniej raz na 2 tygodnie się pojawia. Tak mi pamięć podpowiada
@Wszyscy - Jestem świadom konieczności obróbki. Z tym nie powinno być problemu. Niemniej, jeśli wiecie, że któraś ze stopek ma pasujący rozstaw wkrętów do oryginalnej w S400, to dajcie znać Oczywiście nie mam tu na myśli custom-ów, typu Leszek, czy merkury71 - zakładam, że w przypadku wysłania im oryginalnej gumy odpowiednio obrobią i nawiercą nową stopkę...
@Sławek - Dzięki za obszerną fotorelację i własne przemyślenia!
@Marek - wygląda solidnie. Jaki zakres regulacji? "Mientka" odpowiednio?
@Przemek - jak bym w niedzielę wiedział, że mi fundusz reprezentacyjny pozwoli na zmianę czegokolwiek, to pewnie bym pomacał A tak Panie, klops Niemniej straty wielkiej nie ma, bo Konrad chyba co niedzielę bywa... A przynajmniej raz na 2 tygodnie się pojawia. Tak mi pamięć podpowiada
@Wszyscy - Jestem świadom konieczności obróbki. Z tym nie powinno być problemu. Niemniej, jeśli wiecie, że któraś ze stopek ma pasujący rozstaw wkrętów do oryginalnej w S400, to dajcie znać Oczywiście nie mam tu na myśli custom-ów, typu Leszek, czy merkury71 - zakładam, że w przypadku wysłania im oryginalnej gumy odpowiednio obrobią i nawiercą nową stopkę...
AA S400F + DOT 4-16x42AO MD, Sig Sauer SP 2022
-
Kwestię zakresu regulacji można z Leszkiem ( Mercurym ) spokojnie sobie obgadać i dopasować pod własne preferencje. Z tego co się orientuję ( i sam taką mam ) robi stopki z twardej gumy - mi to nie przeszkadza a co więcej chyba nawet "ja wolę" . Jeśli byś się zdecydował to masz 2 wyjścia - wysłać oryginalną gumę ( co obniży w jakimś stopniu koszta ) lub zdecydować się na komplet od Lecha i sprzedać oryginalną ( co obniży w jakimś stopniu koszta )