PrzerobienieCO2 na PCP

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Witek

PrzerobienieCO2 na PCP

Post autor: Witek »

Witam!
Przeglądając niniejsze forum trafiłem na wątek dotyczący testów celności Hämmerli CR20.
To CR20 ponoć było przerabiane na PCP.
1. Czy taka przeróbka jest opłacalna cenowo w porównaniu do zakupu H. AR20?
2. Czy istnieją wielorazowe kartusze CO2 do CR20?
3. Jak wypad porównanie celności Slavia Hunter vs CR/AR20?
Pozdrawiam
Witek
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Witek pisze:1. Czy taka przeróbka jest opłacalna cenowo w porównaniu do zakupu H. AR20?
... nie jest . Nie masz gwarancji , że uda Ci się zestroić i poprawić karabinek na tyle , by mieć zadowalające wyniki względem włożonych kosztów i czasu .
Witek pisze:2. Czy istnieją wielorazowe kartusze CO2 do CR20?
... jak zakupisz przerobioną butlę 88g na wielorazowe ładowanie , to będziesz miał .
Witek pisze:3. Jak wypad porównanie celności Slavia Hunter vs CR/AR20?
... rozumiem , że masz na myśli CZ200 HUNTER ?? Cz-ka wygrywa ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Absolutnie się nie opłaca. Poluj w K/S na beżowym na AA S-400, LOGUN SOLO, etc...
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Witek

Post autor: Witek »

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Witek
miki

Post autor: miki »

U mnie kupisz kartusze (nie przerabiane kapsuły jednorazowe!) z zaworem do ładowania CO2 bez wykręcania kartusza z karabinka, albo z dwoma zaworami - takich możesz wziąć w kieszeń kilka, idąc w teren, a do ładowania nie musisz ich mrozić.
Japetus

Jak najbardziej warto - ale....

Post autor: Japetus »

Cortez pisze:Absolutnie się nie opłaca. Poluj w K/S na beżowym na AA S-400, LOGUN SOLO, etc...
Absolutnie! to ja się z tym nie zgadzam! Powiedz Cortez mi kolego ile przerobiłeś CR20 na PCP?
Ja przerobiłem jednego (służy mi do dziś), wiec może zacznę od kosztów:
1. używany CR20 (tak jak używane AA, FX, LOGUN itp) kosztował mnie 1500 PLN z kupiony pod koniec 2011r (chyba listopad, na Alledrogo) brak kosztów przesyłki (odbiór w Poznaniu ;-)
2. Kartusz od Hatsana z korkiem-zaworem dostosowanym do połączenia jak kapsuły 88g na CO2 w środku karusza regulator + komora strzałowa.
Wykonane przez Komesa z beżowego cena 600 + koszt przesyłki ok 15 PLN
3. Wkręcenie kartusza do CR20 brak kosztów ;)
4. Radość ze super precyzyjnych strzałów, patrz: nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=4738
oddawanych w zimie BEZCENNA! :mrgreen:
Czyli razem koszty wyniosły mnie 2115 PLN mam za to PCP z pełnymi regulacjami i spustu (prawie) i kolby i to wszytko przypieczętowane machową lufą prosto od Lothara-Walthera.
Gdybyś chciał kupić nowego CR20 nie było by tak różowo, ALE i tak taniej niż myśliwskie szczuro-ubijacze AA FX i inne i znacznie taniej niż Wather, Steyr, FWB choć to nie do końca może z nimi rywalizować.
AA, BSA, FX i inne takie
robfra

Post autor: robfra »

Ja przerobiłem drugiego, a w zasadzie pierwszy CR20S na PCP
Koszty podobne tylko wstawiony regulator zasilany kartuszami od FWB.

Najprościej przerobić wstawiając regulator od Umarex 1250 Dominator z niewielką przeróbką + kartusz Walthera - mam. Ktoś zainteresowany?
Japetus

Bym zapomniał. :P
Kolego Witek ma dla ciebie dwie ładowalne kapsuły całkowicie za free (jeśli odbierzesz je na terenie Poznania) razem z pestką do połączenia z butlą (kontakt PW)

Gdybyś się jednak zdecydował (i nie słuchał podszeptów "misiaczy" :roll: ) osobiście radził bym posłuchać kolegi RobFra: jego droga jest prostsza i tańsza niż moja.

Wynika to z tego że chciałem od początku mieć możliwość bez problemowej konwersji z CO2 na PCP i odwrotnie tylko poprzez przekręcenie albo kapsuły 88g albo kartusza.

Lecz ta ta droga okazała się bez sensu, w prawdzie w lecie miałem możliwość strzelania z CO2 i oszczędzać wiaterek, to jednak konieczność ustawiania od nowa celownika przy każdej istotnej zmianie temp. oraz mniejsze osiągi niż na pow. (CO2 227 m/s przy 23C a na PCP 247m/s nie zależnie od temp. na zwykłym exact 16,8J) zdecydowałem że dokonam z pomocą Komesa konwersji całkowitej na PCP (bez powrotu do CO2).

Przy okazji pozbędę się dużej (czyt. długiej) komory strzałowej i przybędzie więcej miejsca na kartusz obecnie 57 cm i wzrośnie liczba strzałów (sporo powyżej 100).
AA, BSA, FX i inne takie
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Wszystko kwestia gustu. Strzelałem z Hamerlaka którego przerabiał Robert a który obecnie jest w posiadaniu Patryka. Powiem tyle. Jeśli ktoś ma ciśnienie na protezę to hamerlak jak najbardziej ok, jeśli ktoś lubi ciężki sprzęt 2-0 dla hamerlaka. Celność jak najbardziej ok. Osada tak naprawdę nic gorsza niż steyer, spust ok. Jedna rzecz TRAGICZNA to naciąg zbijaka. Jeśli to zaakceptujesz to zyskasz dobrą protezę do hft jak i ft pod warunkiem że zestroisz tak jak Robert. A co do S400 czy logunów to bardzo poprawne karabinki ale jest ich mnóstwo, zwłaszcza s400 a ja lubię się wyróżnić. Mimo to jak najbardziej warte uwagi.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Cortez

maximus pisze:Wszystko kwestia gustu. Jedna rzecz TRAGICZNA to naciąg zbijaka...
To miałem na myśli, pisząc o CR/AR ;) Strzelałem z karabinka Igiego i doznałem szoku!!! Połamałem pazury, żeby to przeładować.

P.S. Masę sprzętu pomijam, bo jest ciężki - jak dla mnie, to tylko bipod...
Japetus

maximus pisze:Jeśli ktoś ma ciśnienie na protezę to hamerlak jak najbardziej ok,.........
Dokładnie! To dobry karabinek na początek przygody z FT lub ogólnie z wyczynowcami, ALE tylko na początek.

Nigdy nie będzie wstanie rywalizować ze Steyr-mi, Watther-mi, FWB-im i nawet chyba nie ma takich ambicji.
Natomiast jest to dobry wstęp do świata wyczynu (tak jak kiedyś Twinmaster był dobrym wstępem do wyczynu dla pistoleciarzy - szczególnie kiedy kosztował mocno poniżej 1000 PLN :D ) np. dla osób nie dysponujących odp. budżetem albo wolących trochę pokombinować ze swoim sprzętem.

P.S Naciąg jest faktycznie koszmarny i w dodatku nie wiele (czyt. nic) można z tym zrobić, a z masą jest jeszcze weselej, u mnie doszła do 11 kg z całym oprzyrządowaniem (dwójnóg, szyna pod celownik, lupa do FT, stalowa komora strzałowa+kartusz i ciężarki w kolbie) jest co dźwigać ;)
AA, BSA, FX i inne takie
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Witek pisze: Czy taka przeróbka jest opłacalna cenowo w porównaniu do zakupu H. AR20?
Japetus pisze:Czyli razem koszty wyniosły mnie 2115 PLN
... a zatem zgodnie z zapytaniem Witka , taka przeróbka finansowo nie ma sensu :idea: ... za kwotę około 2000 zł chwilę temu , sprzedane zostało oryginalne PCP Hamerlaka :! ... bez zabawy w przerabianie i dopasowywanie oraz ponowne strojenie karabinka . Bez straty czasu i niewiadomych kosztów końcowych . Faktycznie taka procedura skierowana być może tylko do świadomych dłubaczy :idea:

... pomijając kwestię serwisu , każde używane PCP za około 1500-1800 zł. da te same możliwości strzeleckie. No może z wyłączeniem Hatsana ....
Japetus pisze:(i nie słuchał podszeptów "misiaczy"
... wiele tych karabinów miałeś po przeróbkach ??? ... dopóki to coś działa , jest dobrze . Ja miałem cztery na serwisie i żaden nie był podobny do poprzedniego :! ... jak się zrobiło , tak wypuściło .... Zwykła CZ-ka da więcej frajdy ze strzelania :P
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
robfra

Post autor: robfra »

Hiszpan63 pisze: ... pomijając kwestię serwisu , każde używane PCP za około 1500-1800 zł. da te same możliwości strzeleckie. No może z wyłączeniem Hatsana ....
Przemek, niestety w tych cenach nie kupisz PCP z regulatorem i takim spustem i taaaką lufą. I osadzie FT.

Ta AR20 co poszła za 2kPLN to od wilka z wiadomych przyczyn (wyjazd).

Przeróbki? To zależy kto je robi bo też miałem takie sprzęty co się komuś wydawało, że będzie tjunerem jak zajrzał do wątku o przeróbkach. A w środku.... dramat.
Ale przerobiony sprzęt przez "świadomego dłubacza" daję taką samą pewność jak fabryczny. Tylko, że nikt z nas nie robi na CNC. No może 1 :roll:

Liczy się zawsze kasa. Albo się kupuje nowy i ma się nadzieję, że się nic nie spierniczy i nie trzeba będzie do serwisu... jak z S400....
Albo się kupuje używany, z regulatorem i po poprawkach - dopieszczony. Każdemu się radzi, aby tak zrobił z zakupem sprężyny wiec dlaczego nie z zakupem PCP? ... od świadomego dłubacza!

CZ da frajdę. Na początku przede wszystkim za mniejszą ilość wydanych talarów. Potem człowiek widzi, że zaczyna w niej brakować regulatora, lepszego spustu (mechanizmów), regulowanej baki. Mimo bardzo dobrej lufy i systemu trzeba zrobić krok wyżej i AR/CR 20 jest tutaj bdb rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

... zaraz , zaraz ... :roll: Ja nie neguję zasadności posiadania AR .. to dobry karabinek , bardzo celny , ma spory potencjał :! ... wiem , strzelałem , serwisowałem :idea:

Temat jest o opłacalności zakupu , przeróbek i późniejszego użytkowania ...
Przeróbki? To zależy kto je robi
Ale przerobiony sprzęt przez "świadomego dłubacza" daję taką samą pewność jak fabryczny.
... dokładnie tak , ale znając życie , jeśli nie trafi na właściwego fachowca , to skończy z pustym portfelem i wielką kupą z lufą LW ... :P
Liczy się zawsze kasa.
CZ da frajdę. Na początku przede wszystkim za mniejszą ilość wydanych talarów.
... i tylko to miałem na myśli :idea: Kupując karabin , chce się z niego natychmiast strzelać , pomijam zakupy "świadomych dłubaczy" ... :D
Awatar użytkownika
Cortez

Zgadza się... Poza tym "świadomi dłubacze" często nie liczą się z kasą, bo w "dłubactwie" zwykle zanika zdrowy rozsądek. :mrgreen: A co do samego CR/AR...cóż - rzecz gustu. ;)