1st Gun, zainwestować?

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

an0nim

1st Gun, zainwestować?

Post autor: an0nim »

Witam. Jako, że jestem nowy chciałbym się serdecznie przywitać. A z drugiej strony aby się nie rozpisywać przejdę do sedna. Mam takie pytanie; zaczynam ze strzelectwem, kilka razy strzelałem z wiatrówki (najtańsza) i przyznam, że całkiem dobrze mi poszło. Chciałbym sobie sprawić taką i dlatego sprowadziło mnie na to forum. Czy zakupić "najtańsza" czy lepiej dołożyć drugie tyle i kupić jakąś w miarę (bo wiadomo są jeszcze lepsze)? Strzelać mam zamiar na każde dystanse.
Oto moje typy:
http://allegro.pl/mocna-wiatrowka-b3-tg ... 98202.html

http://allegro.pl/wiatrowka-hatsan-90-s ... 86758.html

Proszę o wyrozumiałość oraz przepraszam, jeżeli coś zrobiłem nie tak :) pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Cześć :D .... witamy się tu ... http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18 ...

Karabinek za 130 zł jest do bani :! ... nie postrzelasz , nawkurzasz się i zniechęcisz :/

Hatsan owszem , na początek jest niezły . Warunek jednak , że zrobisz mu porządny przegląd zerowy . Wszelkie informacje znajdziesz na forum .

Skoro zaczynasz przygodę z tym hobby , to warto poczytać co/nieco o karabinkach sprężynowych , sugerując się zakładanym budżetem i przeznaczeniem .

Uprzedzę późniejsze pytanie .... cokolwiek byś nie kupił , czeka Cię wykonanie przeglądu zerowego , tuningu i czarów marów . W każdej , bez względu na koszt . Chyba , że zdecydujesz się na "gotowca" lub używkę po tuningu.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Witam. Z kupnem karabinka jest odwrotnie, niż z łapaniem pcheł - nie należy się spieszyć, zwłaszcza przy ograniczonym budżecie. ;) Ogólna zasada jest taka, że zawsze warto dołożyć do sprzętu, który przyniesie nam frajdę ze strzelania - a nie stres. Na paru forach strzeleckich można okazyjnie kupić dopieszczone używki od kolegów. Jak będziesz miał coś na oku - wstaw linka, a my Ci podpowiemy co to warte.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pala30 »

Z linków podanych przez siebie to Hatsan bije na głowę to coś za 130 złotych.
Hatsanek to dobry karabinek na początek.
Ja bym jednak polecał 55 sas qt,jest szansa że trafisz na egzemplarz który nie będzie potrzebował natychmiastowej interwencji w system.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Wejdź na beżowe forum, jest kilka Slavii i jeśli będziesz cierpliwy HW 30 też się znajdzie. Zbieraj co miesiąc 50PLN, a za chwilę kupisz wiatrówkę , która na początek spełni Twoje wszystkie oczekiwania. Nie KUPUJ NIC PONIŻEJ 400 PLN, a najlepiej nabyJ wiatrówkę z drugiej ręki, od stałego użytkownika jednego z for wiatrówkowych.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
an0nim

Można wywnioskować z moich postow ze jestem totalnym dzieciakiem . Tak wiec przepraszam.. (mam 20lat) a mimo wszystko pod choinke zebralem troche pieniedzy i w przeciagu 2dni zamierzam kupić już napewno . Mam po tacie pewna cechę , a mianowicie zawsze muszę mieć wszystko doplanowane na ostatni guzik, tak wiec przed zakupem jeszcze chcialbym ukraść wam chwile.. Możliwe że to totalna głupota , ale czy zgadzacie sie ze mna, 4.5 i 5.5 to nica taka?
Obrazek
Obrazek
63m oraz 32m.

Myślę ze moj wybor padnie na hatsan 90 stg quatro (4.5-5.5), dzisiaj strzelalem z designed germany (140zl na internecie), srutem 4.5 i z mniej wiecej 15m przebilo puszke od konserwy a nie przebilo plastikowego opakowania po plynie. kusi mnie 5.5 moca, a 4.5 zasiegiem. tak jak wspominalem jestem laikiem i strzelac bede na rozne dystanse, tak wiec co polecicie ostatecznie?

... resztę popraw sam , bo ja zwątpiłem ... :evil:
Ostatnio zmieniony 2012-12-25, 11:20 przez an0nim, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

an0nim pisze:mozna wywnioskowac z moich postow ze jestem totalnym dzieciakiem tak wiec przepraszam.. (mam 20lat)
... zatem umiesz czytać , a rejestrując się zaakceptowałeś regulamin :! ... zatem pisz po polsku , z zachowaniem zasad polskiej pisowni :!

Upominam jedyny raz , a potem zaczynam nagradzać .. :evil:

W kwestii zakupu : ... w limicie 17J zasadny i najbardziej uniwersalny jest kaliber 4,5mm. porównywanie Hatsana z Norconia jest niemiarodajne .Hatsan będzie miał około 16J , a Norconia ma pewnie max. 12 J , o ile nie 10 :P Przy pudełkowym Hatsanie czeka Cię sporo pracy , a i też nie tak od razu postrzelasz celnie na większe dystanse . Alternatywą dla Hatsana 90 będzie Crosman Vantage w drewienku . Poprawiać trzeba , ale wykonaniem i kulturą pracy po poprawkach niestety przewyższa Hatsana 90. Nawet regulowany spust niewiele tu ratuje .
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
Hiszpan63 pisze:Upominam jedyny raz

Jak dobrze, że są Święta :) Wtedy nawet ja mówię ludzkim glosem ;) i nie krytykuję :D
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
an0nim

Przepraszam, czytając swoją wypowiedź mogę dojść do wniosku, że nie warto pisać w pośpiechu i was rozumiem. "w limicie 17J", wiem o nim, wiem że wszystko inne jest niedostępne bez zezwolenia, jednak gdybym chciał kupić coś "mocniejszego" to czy dostałbym do 500 złotych? O pozwolenie się nie martwcie, ponieważ niedługo dostanę je na szkółce policyjnej ;) . A do poprzedniego mojego dylematu wracając oraz waszych wypowiedzi, Crosman Remington Vantage będzie lepszym wyborem niż Hatsan 90 STG SAS QT? Cenowo wygląda to tak: 290zł-358zł. W przyszłości na pewno będę chciał założyć "tuningowy" zestaw do mojej broni, tak więc pod tym względem, który jest bardziej podatniejszy na takie działania?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

an0nim pisze:"w limicie 17J", wiem o nim, wiem że wszystko inne jest niedostępne bez zezwolenia,
Wszystko jest dostępne dla osób pełnoletnich , natomiast wymagana jest niemal natychmiastowa rejestracja broni pneumatycznej ... :P
an0nim pisze:O pozwolenie się nie martwcie, ponieważ niedługo dostanę je na szkółce policyjnej
Na szkółce policyjnej , to dostaniesz wycisk , a nie pozwolenie ... :lol: :lol:
an0nim pisze: Crosman Remington Vantage będzie lepszym wyborem niż Hatsan 90 STG SAS QT?
Taniej i przyjemniej wyjdzie Crosman . Z kolei do Hatsana łatwiej zdobyć zestaw tuningowy od ręki pasujący .
an0nim pisze:W przyszłości na pewno będę chciał założyć "tuningowy" zestaw do mojej broni, tak więc pod tym względem, który jest bardziej podatniejszy na takie działania?
Tyle , że co takiego chcesz osiągnąć poprzez tuning ... ?? W zasadzie obydwa karabiny trzeba osłabić , by przyzwoicie strzelały . Jeżeli maja byc FAC-owe , to nie bardzo widzę tu wielkiego pola do popisu pod względem kultury czy celności . O wyłącznym korzystaniu na strzelnicy ne wspomnę .

Tak na marginesie : ... bez względu kim byś nie był , musisz przejść takie same badania i rejestracje jak każdy , by zarejestrować broń pneumatyczną . Kwestia "mundurowości" nie ma tu nic do rzeczy .... sporo czytania przed Tobą ... Obrazek .... Obrazek ...
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Źle piszesz; przy posiadaniu FACa (powyżej 17J) nie ma pozwoleń, tylko jest obowiązek rejestracji (w ciągu 5 dni od daty nabycia). Żeby zarejestrować musisz mieć badania lekarskie (kosztują ok. 400zł) i wyciąg o niekaralności (też cos się płaci za to).
Pozwolenie które uzyskasz w szkółce policyjnej nie ma nic wspólnego z rejestracją broni pneumatycznej (ważna jest tutaj terminologia: broń pneumatyczna to jest ta powyżej 17J).
Jesteś w szkółce, więc najlepiej dowiedz się u źródła jak to wygląda. Na pewno nie jest tak, że skończysz szkółkę i automatycznie będziesz miał pozwolenia na wszystko co strzela. Poczytaj przepisy, popytaj w szkółce.....
Jeśli kupisz wiatrówkę limitową, to i tak samodzielnie nie masz prawa robić z niej FACa, jedynie rusznikarz. Lepiej kupić już gotowego FACa, zarejestrować, a potem strzelać tylko na strzelnicach. A tego z budżetem 500zł nie osiągniesz.....
Przemyśl to wszystko, zaręczam ci, że 17J w zupełności wystarcza do dobrej zabawy :)

Edit: Widzę, że Przemek juz mnie ubiegł :)
orzeszki....koniecznie :)
an0nim

Tak więc cofam tenże pomysł, przy pojęciu "tuning" miałem na myśli poprawić zasięg oraz moc (zapewne chodzi o to samo), tak więc Crosman czy Hatsan? Ostatnie zdanie i do zamknięcia! :>
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

an0nim pisze:Ostatnie zdanie i do zamknięcia!
... nic nie kupuj :> ... za prędki jesteś i za nerwowy ... :P
Awatar użytkownika
Shelter_kc

Post autor: Shelter_kc »

Hiszpan63 pisze:
an0nim pisze:Ostatnie zdanie i do zamknięcia!
... nic nie kupuj :> ... za prędki jesteś i za nerwowy ... :P
Od razu za nerwowy :mrgreen:
Rock&roll to nie rurki z kremem
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Ale jako pierwszy karabin to bierki byłyby najlepsze. ;)