Jak wyciszyć slavie ?

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

-piotrek-

Jak wyciszyć slavie ?

Post autor: -piotrek- »

Witajcie!

Jestem posiadaczem 1,5 rocznej slavki, kupiłem ją nie dawno. Muszę wymienić prowadnicę sprężyny gdyż jest krótka... Zależy mi na wyciszeniu karabinku. Co jeszcze zrobić ?
Awatar użytkownika
Apetizer

Post autor: Apetizer »

Musisz ja jeszcze przesmarować. Jeśli zależy Ci na ciszy to możesz pomyśleć o tłumiku ( kolega kiedyś miał taki na slavi i faktycznie była tylko ciut głośniejsza od PCP). Generalnie jednak tańszym rozwiązaniem będą ........... nauszniki ochronne do nabycia np w castoramieObrazek
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
-piotrek-

Tłumika nie chcę, wiem że się da inaczej...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

-piotrek- pisze:estem posiadaczem 1,5 rocznej slavki,
... wysil się trochę i chociaż podaj model tego karabinka :/ ... mam latać po wszystkich forach i szukać gdzie jeszcze temat założyłeś ???

Wyciszenie sprężynówki , to przede wszystkim dopracowanie systemu . Tu jest główna przyczyna wszelkich "hałasów". Dobrze spasowana prowadnica , pierścień prowadzący na tłoku (bo jak się domyślam , mówimy o S634 :P ) dobra uszczelka tłoka , zastosowanie prawidłowej ilości smarów w odpowiednich miejscach , ustabilizuje i wytłumi pracę systemu . Na upartego , chociaż nie jestem zwolennikiem , można zastosować osłonę "pet" ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
-piotrek-

Tak chodzi o 634... wysilić się wysiliłem i przeczytałem już większość for, jednak ile ludzi tyle opinii. Nawet na temat samego smarowania różnie piszą i są rozbieżności.
Dlaczego jesteś przeciwny pet ?
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

:-) No właśnie ja też ciekaw jestem.
Ja nie stosuję bo :
- nie chce mi się robić
- jest szansa, że dodatkowa część się rozleci i narozrabia w środku
- jak się nie przedobrzy ze smarowaniem, to diesla nie ma, czyli osłona przeciwsmarowa to takie .... zamiatanie pod dywan(?)
Awatar użytkownika
Apetizer

Post autor: Apetizer »

Wiele lat temu pojechałem dużym fiatem do mechanika. Żale mu się że tylni most strasznie huczy i skrzynia wyje , pytam się czy można by coś z tym zrobić. Odpowiedział: Tak - podkręcić głośniej radio. Może to dobry sposób i w przypadku slavi- wszak MP3 można kupić za tzw . grosze.
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
-piotrek-

Tylko że ja słyszałem już przerobioną cichą slavie... :)
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Ja też - prosto od Hogana z ucinką i tłumikiem... ;) Nawet z niej strzelałem i powiem, że miodzio jak na Slavkę. Zwłaszcza spust.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

- jak się nie przedobrzy ze smarowaniem, to diesla nie ma, czyli osłona przeciwsmarowa to takie .... zamiatanie pod dywan(?)
... i tyle ... ;)
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
-piotrek-

czyli osłona pet nie wyciszy nic...
smarować będę z umiarem a nawet jakbym troszkę przesadził to dymek mi nie przeszkadza
dzięki
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Tylko że dymek nie bierze sie z niczego. Jak był dymek to była i mała albo duża eksplozja a jak była eksplozja to był i hałas. Tyle.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-piotrek-

maximus pisze:a jak była eksplozja to był i hałas
a jednak zdania są podzielone...

a czy warto polerować cylinder?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

-piotrek- pisze:a jednak zdania są podzielone...
... gdzie były podzielone ?? :shock: .... ma nie być diesla i basta . Nie ma diesla nie ma hałasu . Smarować z umiarem i koniec .
-piotrek- pisze:czyli osłona pet nie wyciszy nic...
... na podstawie czego tak wywnioskowałes ?? :shock: Napisaliśmy tylko , że przy umiarkowanym smarowaniu jest niepotrzebna oraz jest elementem , który niedokładnie zrobiony/zamontowany może spowodować więcej szkody niż pożytku ... :P

... się jednak nie przykładasz ... :-?
-piotrek-

Panowie ,jeśli chodzi o krótki kapelusz montowany wraz z dłuższą prowadnicą...rozumiem że wyciszy uderzenie sprężyny o koniec cylindra... a czy czasami nie zwiększy naciągu sprężyny ?