Co zrobić żeby Hatsan strzelał jak Chinka?

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

bakters

Post autor: bakters »

Rozebrałem resztę i tłok jest do wymiany. Wygięty i pęknięty... 120zł, szlagbyto. Tyle co cała wiatrówka.

Zastanawiam się teraz, dlaczego to się tak popsuło, ale cała wiatrówka była rozgrzechotana. Lufa się ruszała w kostce, prowadnica była ułamana a i szczerbinka ledwo się trzymała, czyli to że tłok jest pęknięty nie musi dziwić.

Podejrzewam, że to wynik dołożenia przez poprzedniego właściciela tego stalowego kapelusza na sprężynę. Nigdzie na sieci nie mogę niczego podobnego znaleźć, czyli wygląda to na przeróbkę. Cięższy tłok, (być może) mocniejsza sprężyna, na pewno większe napięcie wstępne i mamy problem.

Ktoś może potwierdzić, że widział stalowy kapelusz na sprężynę w Hatsanie 80? Ja nigdzie nie mogę znaleźć.
maximus pisze:Pamietaj że srednica spręzyny zmienia sie w zależnosci czy jest scisnięta czy w fazie spoczynku. Napiecie wstępne było wieksze jak kupiłeś a teraz jest mniejsze bo sprężyna usiadła.
Nie, po prostu udało mi się to wszystko nieco lepiej spasować, stąd zyskałem trochę miejsca. Może nie całe dwa centymetry, bo nie mierzyłem, ale coś w tej okolicy. (Coś tam uciąłem, coś przyszlifowałem, wywaliłem podkładkę i się uzbierało.)
I jeśli masz dostęp do chrono to pomierz jeszcze tego potworka bom ciekaw ile tam julianów.
Niestety, nie mam jak zmierzyć, ale też zaczynam się zastanawiać, że przynajmniej kiedyś ktoś ją zrobił na pozalimitową.
Ostatnio zmieniony 2012-10-02, 18:37 przez bakters, łącznie zmieniany 1 raz.
bakters

Strzela jak Chinka! ;-)

I to pomimo, że póki co zrywam każdy strzał. Wymieniłem tłok i uszczelki, wyrzuciłem ten najwyraźniej niepotrzebny stalowy kapelusz na sprężynie i poskładałem wszystko do kupy. Odrzut się _znacznie_ zmniejszył, trafiam z dziesięć centymetrów poniżej celu na kilkanaście metrów no i spust zrobił się _znacząco_ lżejszy. Normalnie nie mogę sprawdzić celności, bo jestem przyzwyczajony do o wiele twardszego spustu i wszystko zrywam. A mimo to, mimo dużego wiatru i mimo mało stabilnej pozycji mam rozrzut wielkości kapsla.

Dziękuję bardzo za pomoc. Bez doświadczenia, samym czytaniem, bardzo trudno jest wyłapać oczywiste dla innych problemy. Na przykład przeczytałem, że Hatsan kopie, więc nie dziwiło mnie że i mój kopie. Bez pomocy normalnie bym sobie nie poradził.

Teraz tylko trzeba nauczyć się z tego strzelać, wyzerować i nie rozpędzać się za bardzo z dalszym dostrajaniem. ;-)

No, prowadnicę muszę jeszcze poprawić. Widzę już, że moja nie jest najlepsza. Może ucinka kawałka lufy i korona? Ale potem już się nie dotykam... Obiecuję... ;-)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

No, to gratulacje ;) Teraz już z każdym sobie poradzisz...
bakters

Dzięki.

A tak swoją drogą, to po lekkim ostrzelaniu udało mi się jedną dziurkę wystrzelać na kilkanaście metrów z otwartych. Może szczęście, ale mimo to ogromna poprawa.
crash85

Post autor: crash85 »

Pamiętaj jak będziesz skracał lufkę to dobrze by było żeby gwint w miejscu cięcia co najmniej raz był pełny (śrut wykona pełny obrót), po ucince jeszcze straci troszke kopniaka bo jeszcze skróci się cykl strzału i możliwe że stracisz pare m/s z Vo :D
moja lufka w H55 na dokładnie 25cm licząc od portu ładowania.
bakters

Lufę, jeśli ją ruszę, to sam koniec utnę. Gwint kiepsko wygląda na końcu i głównie o to chodzi (no i strzelam z otwartych, więc dłuższa lufa jest jednak wygodniejsza). Ale na razie musze się ostrzelać z tego co jest, bo nawet nie wiem jaką to ma dokładność. Za dużo strzałów psuję.

Póki co udało mi się kapsel przez podwórko (jakieś 25m) strącić ze stojącej. Szczęście szczęściem, ale wcześniej nie miałem szans. Ettam, zupełnie inna zabawa.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Nie ucinaj lufy, karabinki mają lufy długie, jak chcesz mieć krótką to kup pistolet. :D
guntuning.com
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

ale on na końcu lufy nie ma gwintu w ogóle Darek. Swoją drogą pierwszy raz widzę że ktoś się cieszy że karabinek strzela jak chinka :)
Diablik + Waver v10 2-10x38
crash85

moze kolega chciał napisać : co zrobić żeby Hatsan nie strzelał jak chinka tylko mu to "nie" umło ? :P
Awatar użytkownika
green_thunder

...zwróćcie uwagę na początek tematu - ten harry strzelał gorzej od chinki ;)
crash85

green_thunder pisze:...zwróćcie uwagę na początek tematu - ten harry strzelał gorzej od chinki ;)
fakt, to teraz strzela już jak Turek :D
bakters

Dla uściślenia.

Na końcu nie ma gwintu bo tak najwyraźniej fabryka wymyśliła i to mnie nie niepokoi. Co mnie niepokoi, to że im się niespecjalnie udało zrobić z tego solidną robotę, więc jest co poprawić.

A karabinek strzela jedną dziurę na 10m, seria pięciu strzałów z najtańszego śrutu. Wasze pewnie mniejsze dziury strzelają, ale dla mnie póki co wystarczy. Jak nie strzelam z idealnej pozycji, to ja sieję o wiele szerzej niż pukawkia, czyli prawidłowo.

Swoją drogą, nie wiem jeszcze jaka duża ta dziura, bo wiało a rozrzut miałem w poziomie. Kto wie, może jest zupełnie dobrze?
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

bakters pisze: Na końcu nie ma gwintu bo tak najwyraźniej fabryka wymyśliła
Zaręczam ci że fabryka tak nie wymyśliła i jest to wada.
Diablik + Waver v10 2-10x38
bakters

Wygląda na fabryczną robotę, a na pewno nie na zużycie czy coś takiego. No ale pewnie znowu macie rację, więc utnę.

Z drugiej strony, przechwaliłem. Dwie serie w jedną dziurę mi się udały, ale powtarzalnie tak nie strzela. Musiałem mieć farta.

OK, czyli jeszcze lepiej spasowana prowadnica, ucinka lufy i się zobaczy.
Awatar użytkownika
green_thunder

bakters pisze:Wygląda na fabryczną robotę
...na fabryczną napewno, ale niedoróbkę...