HW 90k z kompensatorem czy otwartymi?
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
HW 90k z kompensatorem czy otwartymi?
Czołem:) Jestem tu nowy i zgodnie z zasadą "kto pyta nie blądzi" (i jeszcze się uczy;), zapytam: Czy hw90k lepiej waszym zdaniem kupić z kompensatorem czy przyrządami otwartymi? Bo jedno jakby drugie wyklucza,coś trzeba wybrać..Faktycznie ten kompensator coś pomaga,czy tylko dociąża? Teorię znam, chodzi mi raczej o praktykę.. Może ktoś zna ten karabinek w obu wersjach? Podkreślam, że chodzi o model "k", nie poprzednią 90-tkę.. Będę wdzięczny za pomoc:) Podoba mi się ogólnie 98-ka, no ale chodzi o gas ram...
-
- Ściepnik
Znaczy się .... zapytam czy wogóle miałeś w rękach Hw90 ?? ... czy też to zakup czysto internetowy = wszyscy chwalą , to ja kupię
Kupowanie Hw90 do strzelania z otwartych , tak średnio ma sens. To karabin wysokoenergetyczny i jakaś lupka by się przydała . , a kompensator na wersji K jest jak najbardziej przydatny. Wygodniej niż bez niego naciąga się lufę 

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
-

-
-
- Ściepnik
Laghting będzie łaskawszy poprzez patent z szyną Maxgrip.maximus pisze:Zupełnie dwa różne karabinki bierzesz pod uwagę. Lekki kompaktowy lighting i ciężki klockowaty HW. Oba fajne. Pamiętaj tylko że oba mają tendencję do destukcjii lunet a już hw szczególnie tak że tu byś musiał troszkę lepszą optykę , może lepszy montaż
Tyle że na Anglika trzeba szukać krótszej lunety i do tego z dość małym odstępem okularu od oka.
Lekki i składny, jak masz długie łapy to może być za krótki.
Trochę ta lekkość może sprawiać kłopoty przy strzelaniu ze stojaka lub klęczaka.
90-ka kawał karabinu ciążącego na lufę. Tak jak Przemek pisał dociążnik pomaga w naciągu karabinka (krótka lufa).
Co do wytrzymałości lunet to w limicie wytrzyma większość polecanych na sprężyny.
Tyle że to gas-ram i zawsze kusi podpompować, chociażby po to by zobaczyć jak pracuje

I tegoż podpompowania już nie każda luneta wytrzyma Burris, Leupolod.
Montaż na Lightinga najniższy z możliwych, bo kolba ma nie w pełni wykształconą bakę.
Tu tez dużo zależy od fizjonomi strzelca, czyli jak mocno ma pokrzywiona facjatę

Do HW jednoczęściowy z kołkiem i też ten z niższych, kolba strugana raczej pod strzelanie z otwartych.
Nie bez powodu Dębowy-Maciej miał inną osadę przy swojej tuningowanej 90-ce.
Uczę się strzelać od nowa

-
- Ściepnik
-
-
-
- Ściepnik
-
A więc staję na hw90k.. Napisałem do Hogana, nie będę tu dosłownie przytaczał jego słów bo nie wypada prywatnej wiadomości, ale STANOWCZO odradził mi Lightninga.. No z opinią pana Waldemara to ja dyskutował nie będę;) Szukam hw90k z otwartymi.. Może dokupię potem tłumik, można go mimo otwartych zamontować, a ten kompensator jak go gdzieniegdzie nazywają, to w istocie ciężarek. Przydatny może,ale otwarte bardziej jak dla mnie:)
-
- Ściepnik
Czyli wychodzi na to, że chcesz mieć karabinek z gas-ramem (zrozumiałem, że to najważniejsze kryterium). No to troszkę Ci zamącę, bo do BSA Lightninga też można założyć gas-ram. Produkuje go Theoben, a sprzedaje np.BAR (Blackpool Air Rifles). Taki napęd kosztuje 64 funty + przesyłka.
orzeszki....koniecznie 

-
-
No wiem, niektórzy dają do Lightninga gas ram, czytałem, choc takich szczegółów aż nie znałem, dzięki:) p. Hogan napisał cytuję,:"BSA to najgorsze karabinki jakie znam,niestety" (pytałem konkretnie o Lightning XL tactical). Podejrzewałem, że p. Waldek skrytykuje ten pomysł, bo kiedyś czytałem gdzieś jakiś post, gdzie ktoś stwierdził że Hogan na pewno zrobi z tego super karabinek. Pod tym postem wypowiedział się właśnie p. Hogan, pisząc że niestety ale musi go rozczarować, bo z tego karabinka nic nie da rady zrobić. Ok, posiadacze Lightningów: ja czytałęm od innych osób, że to fajny sprzęt i mają go lata i nic się nie dzieje. Więc spokojnie:) No ale z tą konkretną opinią będę się liczył i odpuszczę temat, do słabych nie należę więc powinienem okiełznać hw 90k:) Przez lata pewnie będę jeszcze tą "biomasą przyczepioną do spustu", ktora będzie się uczyć jak wykorzystać w pełni możliwości tego sprzętu;) Nie chcę kupować wiatrowki myśląc już z góry o tym, na co ją zmienię:) Póki co ta półka to szczyt marzeń i już:)
-
Mam Bsa lightning XL i hw90.Bierz stanowczo HW.
Bsa jest fajna ale niestety awaryjna choć nie każda.Lightning dobrze spisuje się moim zdaniem jako druga lekka rekreacyjna wiatrówka.Z nią trochę jest jak z alfą romeo,jedni nienawidzą a drudzy kochają.
Natomiast biorąc do ręki i strzelając HW czujesz,że masz coś solidnego, no i ten gas ram - piękna sprawa.
Bsa jest fajna ale niestety awaryjna choć nie każda.Lightning dobrze spisuje się moim zdaniem jako druga lekka rekreacyjna wiatrówka.Z nią trochę jest jak z alfą romeo,jedni nienawidzą a drudzy kochają.
Natomiast biorąc do ręki i strzelając HW czujesz,że masz coś solidnego, no i ten gas ram - piękna sprawa.
HW90k "Dębowe"