Porównanie HW 95 z Dianą 34

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Apetizer

Porównanie HW 95 z Dianą 34

Post autor: Apetizer »

Czy ktoś z was miał możliwość strzelania z tych karabinków? Prosił bym o podzielenie się wrażeniami. Wiem że na beżowym był podobny temat, ale tam porównywana była Diana 34 z Hw 50, a poza tym dyskusja szybko zboczyła z głównego wątku.
Z tego co mi wiadomo Diana 34 wagowo i energetycznie jest bardziej odpowiednikiem 95 niż 50. z kilku wypowiedzi wynikało że Diana jest nawet bardziej 'energetycznym karabinkiem gdyż o ile Hw 95 najlepiej czuje się przy 15J ( to nie jest moja opinia) to Diana 34woli być bliżej limitu. Z tego co udało mi się dowiedzieć to obie mają podobną wagę ,Diana troche jest dłuższa. Nie udało mi się natomiast znaleźć porównań odnośnie średnic cylindra, skoku tłoka napięcia wstępnego sprężyny i subiektywnych odczuć dotyczących "składności" łoża. Diana jest ciut droższa ale posiada otwarte przyrządy z "ozdobnikami" - porównując fotki wydaje się trochę ładniejsza 9 nigdy jej nie widziałem na żywo" Natomiast za Hw przemawia większa popularność ( możliwość zbycia w późniejszym czasie, dostępność części), całkowicie metalowe otwarte i spust record. Aha słyszałem też opinie że Diany są niesamowicie nerwowe (potrafią zdrowo wierzgać), że trudno się je naciąga, z drugiej strony osoby które je posiadają twierdza że to najlepiej wydane pieniądze. Zapraszam do dyskusji i porównań .
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

Darku jestem szczęśliwym posiadaczem Diany 34 ze spustem T06. Nabyłem w Cekausie i wyszykowana przez Dębowego oraz Hiszpana. Jak przyczłapię na Bemowo to możesz grzmić do woli celem przetestowania. Szczegóły techniczne to Espaniusz niech omówi, bo założyli mi sprężynę od AirArmsa, Przemuś robił koronę i z tego konkretnego egzemplarza strzelał, Kinkong też :)
Chciałem kupić HW, Espaniusz nakazał porzucić te myśli i jednak wybrać Dianę 34. Estetycznie jest prześliczna, ale do kufra nawet w Audi wchodzi tylko po ukosie ze względu na długość 1150mm. Dobrze zainwestowane pieniądze :)
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
Awatar użytkownika
Apetizer

Tome k - kiedy wybierasz sie na Bemowo?
tomtay pisze:założyli mi sprężynę od AirArmsa
Zaciekawiło mnie to. Primo czemu w nowym karabinku była wymieniana sprężyna? Czyżby od producenta przychodziły w niemieckim limicie 7,5J?
Secundo Czemu od AirArmsa? W AA sprężyny zbliżone są energetycznie do tych 7,5J z HW. Czyli jesli w HW ta sprężyna daje 7.5J a w dianie 14-17J ( nie wiem na ile był Twój karabinek ustawiony, ale przyjmuje że właśnie gdzieś pomiędzy 14-17J), to świadczyło by ze konstrukcja diany ma większą sprawność, bądź większe wymiary komory sprężania.
tomtay pisze:ale do kufra nawet w Audi wchodzi tylko po ukosie ze względu na długość 1150mm.
No to w moim clio to pozostaje tylko kupić box dachowy :mrgreen:
Przemek wywołuje Cie do tablicy odnośnie porównania wymiarów - masy tłoka, średnicy cylindra i wielkości spreżyny w porównaniu z HW :P
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Miałem D34 z lat '90tych. Sprzedałem i żałuję. Wykonanie i materiały były w niej... ech... no nic tylko rozebrać ją i się napawać widokiem. :) Praca też świetna, żadnych luzów, skrzypień, po prostu sama przyjemność. Karabinek z eksportową sprężyną i sprawnymi uszczelkami to tak koło 21J i raczej pod taką energię była zaprojektowana. Dość duża komora sprężania i ciężki tłok, aż prosi się, żeby odchudzić tłok i tym samym zmniejszyć kopniaka w naszym limicie, wtedy byłby to karabinek cud , miód, malina. Przy oryginalnym tłoku odrzut był taki owszem, owszem, ale nie demonizowałbym go, odrobina wysiłku przy dobraniu długości sprężyny i jej napięcia wstępnego skutkuje krótkim, energicznym strzałem, zupełnie do opanowania, pozwalającym sprawnemu operatorowi na celne strzelanie.
Mając do wyboru Hw95 i D34 zdecydowanie brałbym Dianę.
Awatar użytkownika
Apetizer

Na razie w tej konkurencji 2:0 dla Danusi.
Było lub jest:
TiGorilla

Post autor: TiGorilla »

Witaj Darku
Ja się nie będę wypowiadał bo jak wiesz, jestem gorącym fanem tej marki.
Posiadam dianę 48 i i wiele róznych innych sprzętów, lecz diana może się równać tylko prockiem. Użyte materiały do wyrobu danuśki są o niebo lepsze od innych mi znanych.
Musisz pomacać danuśkę i wybrać.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
Kinkong pisze:Musisz pomacać danuśkę i wybrać.
Przypominam, że towar macany należy do macanta :mrgreen:
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Apetizer

Kinkong pisze:Użyte materiały do wyrobu danuśki są o niebo lepsze od innych mi znanych.
Wybór był by dużo prostszy gdybym mógł ją faktycznie pomacać.( Trzeba będzie Tomka atakować).
Najbardziej mi w niej przeszkadza to Tru-glo - na początku byłem do niego przyjaźnie nastawiony,ale od czasu jak postrzelałem z otwartych Hw 95 (wersja z wymiennymi insertami) to moje podejście do tego tematu się diametralnie zmieniło. Jarku jak boje z uszczelką?
Mirek Ty się śmiej - a ja po nocach nie śpię tylko kombinuję nad wyborem. ( może sharp?)
Było lub jest:
witeg
Ściepnik
Ściepnik

A koniecznie chcesz nówkę? Bo może zapolować na jakąś używkę, z czasów przed spustem T05? Wtedy miały metalową muszkę (trójkątną, niektórzy nie lubią) i fajną szczerbinkę z 4 szczerbami do wyboru, bez żadnych tfuglo. Jakość materiałów taka, że normalnie użytkowaną pewnie wnukom byś mógł ją spokojnie w spadku zostawić.
Awatar użytkownika
Apetizer

Na chwile obecną robię tzw.rozpoznanie. Zasadniczo karabinek chce kupić po powrocie z wakacji czyli w drugiej połowie lipca. chyba ze coś mi z używek wpadnie w oko to będę łapał okazję. Na dzień dzisiejszy jestem otwarty na wszystkie propozycje a jedynym ograniczeniem jest budżet w wysokości 1200PLN. Choć oczami marzeń w swych rękach najchętniej widzę:
HW 95, Diana 34, Hw 90, Hw 77/97 Kolejność nieprzypadkowa choć o pierwsze miejsce nadal walczą karabinki wymienione w tytule postu.
Było lub jest:
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Decydując się na D34 pewnie poszukałbym używki w dobrym stanie, z okresu przed T05 (dobry wcześniejszy spust, bez tfuglo) i spróbował znaleźć majstra, żeby zrobił coś w podobie tego co Hogan z D48 (lżejszy tłok z prowadzeniem, przydałaby się regulowana baka). Powinno się w budżecie zmieścić.
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

O Diankach jest niewiele gdyż są nieco drogie i dlatego niedoceniane.
A w HW to jakoś tak mi dechy nie podchodzą nie mogę się do nich dopasować. Przytul np. AA i sam się przekonasz. :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Apetizer

Tuliłem tak Tx 200 jak i prosiaczka. Tx bardziej mi przypadł do gustu i mógł bym nawet zapomnieć że nie lubię dolnego naciągu gdyby się mieścił w moim przedziale cenowym.
Co do ceny Diany 34 to w AK kosztuje niecałe 1200zł ( z przesyłką). Natomiast najtańsze Hw95 znalazłem za 1200 (przesyłka gratis) różnica może niewielka bo raptem ok 40zł ale jednak danka tańsza.
Było lub jest:
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

Standardowo było 10J, zatem to też nie limit niemiecki. Po zmianie sprężyny od AA wyszło 20J, a po ciachnięciu jednego zwoju jest 15J :)
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Muszę przestać chwalić Diany bo strzelam sobie w stopę, na okoliczność jakbym chciał znów kupić. Na beżowym wczoraj się pokazała, dziś sprzedana...
To beznadziejne karabinki, szarpią strasznie tak, że plomby z zębów wypadają i wybijają sąsiadom szyby w oknach, spust koszmarny, z 5m w stodołę nie idzie trafić....!!!