Zapytanie

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

manosduros

Zapytanie

Post autor: manosduros »

Witam,

Zapytam o rzecz, o której wiele przeczytałem z wynikiem ogólnie, jak sądzę znanym. Rzecz tyczy sensu zakupu karabinka 6,35, z którego zamiarem (pomimo nabytej wiedzy teoretycznej) wciąż jeszcze się noszę. Dlaczego się noszę? A dlatego, że w "ręcach" jeszcze nie miałem, a mam w sobie pewnego diabła, który wielokrotnie namawia mnie do zakupu czegoś ogólnie pogardzanego przez "chińskość", za wysoką cenę itp, itd. Diabeł ten czasem zwycięża i takie cuda kupuję z różnym stopniem zadowolenia.

W przypadku kalibru 6,35 interesuje mnie zakup sprężyny, naturalnie w limicie, z której da się strzelać w miarę celnie, bez optyki DO 30 m. Problem w tym, że mimo lektury nie udało mi się znaleźć opinii posiadaczy, a raczej faktycznego opadu śrutu 6,35 na 10, 20, 30 m. I takiej informacji szukam najbardziej. Może ktoś wskaże, gdzie szukać? Może ktoś ma i pokusiłby się o test?

Karabinek miałby służyć do:
a) testów faktycznej przydatności w/w kalibru na w/w dystansach
b) zasilenia skromnej kolekcji, o ile FAKTYCZNY opad nie jest zbyt wielki.

Zaznaczam, że widoczność śrutu w locie mi nie przeszkadza, nie przeszkadza mi też brak dostępności śrutu nadkalibrowego (chyba, że taki jest).

Podpowie ktoś...?
Ostatnio zmieniony 2012-06-18, 15:23 przez manosduros, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AdamWawa

Post autor: AdamWawa »

Zoraki HP 01, Sharp Tiger, IŻ 61 carbon design + M/S ...
---Przepraszam za swoje skandaliczne zachowanie na Bemowie i obiecuję, że to się więcej nie powtórzy.
manosduros

Adaś, czytałem to, ale dzięki. Szukam informacji o faktycznym opadzie typowego na rynku śrutu 6,35 na dystansie 10, 20, 30 m.

Ale jeszcze raz dzięki

Edytując: z obcojęzycznymi stronami radzę sobie średnio (czytaj: nie radzę sobie:-) Wolę konkrety, po polsku: da się, nie da się, za ile, na ile itd.
Awatar użytkownika
citmaster

Post autor: citmaster »

Cześć. Sucha wiedza z programu którego wielu strzelców stosuje bo się sprawdza. Wykres pokazuje opad do odległości 50m na śrucie HN Baracuda o Ek=16,62 J, zero ustawione na 23 m.

Obrazek

pozdro
At 44 BP .177 & Leoś 4,5-14x50 SF
http://www.youtube.com/watch?v=K1t4pGxYG0o
manosduros

O, to już coś, tego wykresu się nie dokopałem. Na razie wygląda na to, że w myśl moich założeń jednak się da z tego strzelać. Ew. postrzelać, a potem puścić dalej. Ciekawe tylko, co kupić, mając na uwadze te założenia? Hatsana nie chcę, nie kupię. Zostaje HW? Czy jeszcze coś?
Awatar użytkownika
blind1

Post autor: blind1 »

manosduros pisze:Ew. postrzelać, a potem puścić dalej.
... i z tym może być duży problem.
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Możesz poszukać Webley'a Patriota w tym kalibrze. Nawet niedawno ktoś sprzedawał to na beżowym.
orzeszki....koniecznie :)
manosduros

Ja właśnie o Patriocie myślałem, ale jest dość drogi, jak na karabinek do testu kalibru 6,35, poza tym jeśli to kupić, to też w limicie, a z tym może być ciężko. Ale kto wie, do kolekcji może warto mieć takiego zaduszonego Webleya:-) W każdym razie karabinek jest piękny, oczywiście wg mnie.