Ocalony przed hutą. Czyli kupiłem łucznika na złomowisku.

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
donkihot

Ocalony przed hutą. Czyli kupiłem łucznika na złomowisku.

Post autor: donkihot »

Koledzy, teraz się będę chwalił bo jestem dumny jak paw 8-)
Jak w temacie, odkupiłem Łucznika na miejskim złomowisku. I to był czysty przypadek, bo pojechałem po kawałek pręta i znalazłem takie coś:
http://www.fotosik.pl/u/donkihot/album/1171467
Nie miałem nawet pojęcia w jakim jest stanie ale zanim zdążyłem napiąć sprężynę podszedł do mnie placowy i chciał mi zabrać znalezisko (typek sam chciał się nim zaopiekować) ale ja znam właściciela i powiedziałem że nie oddam bo chcę to odkupić. O jaką miał minę jak ja podałem rękę właścicielowi owego złomowiska (troszkę się znamy) i w czterech zdaniach ustaliliśmy cenę na 30 zł.
Tak więc stałem się dumnym posiadaczem kawałka złomu lub jak kto woli historii. :mrgreen:
Po wyjściu ze złomowiska podkusiło mnie żeby sprawdzić czy da się naciągnąć sprężynę, i o dziwo bez problemu oddała strzał. Słabowity taki, ledwo śrut wyleciał z lufy ale to zawsze coś (tak sobie pomyślałem)
Z wierzchu wygląda nie najlepiej, ale po rozbiórce zero rdzy w środku. Wszystkie bebechy zasmarowane i bez żadnych luzów czy też nadmiernego zużycia.
Niestety nie ominęło go wiejskie strzelanie, bo z dna cylindra wypadły 3 powyginane gwoździe :( w związku z czym nie wiem w jakim stanie jest lufa (a raczej jej gwint)
no i uszczelka tłoka pokiereszowana, nie obędzie się też bez wymiany sprężyny (ale to mały problem, bo na A..ro jest tego pod dostatkiem)
Martwi mnie że osada jest pęknięta i kawałek brakuje ( z lewej strony w zdłuż górnrj krawędzi tej obejmującej system) no i największa bolączka to brak muszki i tu mam wielką prośbę do Was: jeżeli w czyjeś szufladzie leży nie potrzebna a z tego co wyczytałem to pasuje od pistoletu wz.70 to ja bardzo chętnie odkupię. Pomóżcie skompletować dziadunia.
I jeszcze jedno, szukałem w necie jak odcyfrować datę produkcji ale mój ma takie oznaczenia że nie mogłem znaleźć?
renowacją zajmę się pewnie dopiero w długie zimowe wieczory i oczywiście zrobię małą fotorelację.
Tymczasem pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc.
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Super. Zazdroszczę zabawy w renowację. Sam chętnie bym się takim zaopiekował.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

donkihot pisze: ... no i największa bolączka to brak muszki ..... jeżeli w czyjeś szufladzie leży nie potrzebna a z tego co wyczytałem to pasuje od pistoletu wz.70 to ja bardzo chętnie odkupię.
Z całą pewnością muszka od wz.70 nie pasuje ;) Swoją drogą Twój Łucznik ją ma. :P A tak nawiasem , to chyba raczej potrzebna jest szczerbinka .. :lol:

... sporo pracy przed Tobą . Na pewno jakaś szczerbinka , gdzieś się trafii ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
donkihot

Cześć Przemku, masz rację oczywiście że myślałem o szczerbince (a napisałem muszka :oops: )
A co do szczerbinki to nie poniewiera się gdzieś u Ciebie taka? "będę chwalił imię twoje po wszystkich odpustach" ;)
I może pomógł byś zweryfikować wiek mojego złomka?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

donkihot pisze:"będę chwalił imię twoje po wszystkich odpustach"
... na pewno nie mam ... i pojęcia nie mam , skąd wziąć ... a wogóle , to mnie tu nie ma ... :lol: :lol:

... może zapytam ... :roll:
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
donkihot

Hiszpan63 pisze:a wogóle , to mnie tu nie ma ... :lol: :lol:
Enigmatycznie to zabrzmiało, ale w związku z powyższym ciekaw jestem gdzie jesteś :?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

... odwołaj te 'odpusty' , to się pojawię ... :P
Awatar użytkownika
donkihot

Odwołuję :>
Miało być śmiesznie znaczy że będę wdzięczny za pomoc ale jak nie wyszło to SORKA.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

donkihot pisze:Odwołuję :>
Miało być śmiesznie znaczy że będę wdzięczny za pomoc ale jak nie wyszło to SORKA.
... A nie jest ?? .. :mrgreen:

Spoko , spoko ... popołudniu dam znać . Jak nie będzie blisko , to poszuka się dalej ...
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Co do celowników to mam od Slavii, ale te to raczej nie będą pasować.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
Grossus

Post autor: Grossus »

Ja bym od razu sprawdził przewód lufy. Będziesz wiedział, czy renowacja czysto artystyczno-sentymentalna, czy jednak da się jakieś skupienie wystrzelać. Z zewnątrz wygląda bardzo źle, ale wszystko do zrobienia. Uszczelki i tak dobrze wymienić, po takim czasie. Osada nie wygląda najgorzej. Jest pęknięta, ale nie połamana. Gdzieś (chyba nawet na tym forum) widziałem renowację osady, chyba nawet od łucznika, gdzie ktoś odpady ze szlifowania papierem ściernym zmieszał z vicolem(?) i taką mieszanką wypełnił ubytki. Wyszło rewelacyjnie.

---edit---

Znalazłem: http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=5445
Ostatnio zmieniony 2012-04-25, 13:08 przez Grossus, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.wsststrzelec.pl/
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Dokładnie, ja tak skleiłem podłużne pęknięcie w swoim 87 i jeszcze uzupełniłem ubytki. Po szlifie i "malowaniu" nie ma śladu.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
donkihot

Dzięki Mateusz za szczere chęci, ale chcę żeby był całkowicie oryginalny.
Macieju, przewód lufy wygląda całkiem nieźle (tak na oko) nie ma rudej ani żadnych widocznych ubytków, ale nie wiadomo jak lufa zniosła strzelanie z gwoździ :P
Tak czy inaczej, osada będzie odnowiona, cały system pojedzie do oksydowania i będzie skompletowany. Mam wielki sentyment do tego modelu bo właśnie taką miał ojciec mojego kolegi i to było pierwsze moje "bliskie spotkanie trzeciego stopnia" z wiatrówkami. Miałem wtedy dosłownie kilka latek i są to jedne z najwspanialszych wspomnień z mojego dzieciństwa. Po odrestaurowaniu zawiśnie na ścianie w salonie, jak będzie strzelała w miarę celnie to od czasy do czasu zdejmę ją i postrzelam żeby wspomnienia odżyły, jak przewód lufy jest zniszczony że będzie siewnik to stanie się tylko ozdobą z którą nie rozstanę się do końca życia. ;)
witboj

Post autor: witboj »

donkihot pisze: Macieju, przewód lufy wygląda całkiem nieźle (tak na oko) nie ma rudej ani żadnych widocznych ubytków, ale nie wiadomo jak lufa zniosła strzelanie z gwoździ :P
Wyczyść lufę dokładnie wyciorem mosiężnym (tzn. szczotką mosiężną) - zawsze ciągnij tylko w stronę wylotu. Użyj dobrego wyciora - np. włoskiego z Incorsy. One się obracają wraz z gwintem. Potem czyszczenie tradycyjne - np. za pomocą zestawu Napiera.

Potem przeciagnij śrut przez lufę np. na żyłce wędkarskiej i prawie wszystko będzie wiadomo.
Awatar użytkownika
donkihot

Dziękuję za podpowiedź, koledzy a może ktoś pomoże odszyfrować datę produkcji mojego dziadunia? Szukałem w necie ale numery wybite na kostce nie mają literki i nie wiem jak je odczytać a raczej dopasować do opisów?
No chyba że to na początku to nie 1 tylko literka "I" wtedy będzie to 1975r. przynajmniej według opisu zamieszczonego na tej stronie:
http://www.magnum-x.pl/index.php?option ... &Itemid=14