Zbijak nie zbija...

Moderator: Hiszpan63

Rlyeh

Zbijak nie zbija...

Post autor: Rlyeh »

... tak w zarysie. Sytuacja wygląda w sposób następujący:

Uszczelki trzymają, powietrze nie uchodzi. Sprężyna zbijaka jest ok. Sam moduł spustu jest ok. Jednak w momencie oddawania strzału zbijak uderza w zawór na tyle słabo, żeby nie wyzwolić całej dawki powietrza, ale jednocześnie na tyle mocno, żeby coś tam piardło. Efekt to tzw. czkawka - przy kolejnym pompnięciu pompki w pewnym momencie odbija ona ciśnieniem powietrza jeszcze pozostałego w cylindrze, w chwili gdy ciśnienie się zmniejsza, zbijak może wreszcie wdusić iglicę zaworu i resztka powietrza uchodzi lufą, wydając przy tym śmieszny odgłos. Lub, jeśli ktoś wie co się stało, po ponownym naciągnięciu mechanizmu spustu można oddać kolejny słaby strzał, a czasem i kolejny.
FWB 603.
Męczę się z tym problemem dłuższy czas. Obszedłem to dając słabszą sprężynę zaworu, ale to dość pozerskie rozwiązanie. Nie potrafię dojść, co jest nie tak. Podejrzewam, że być może uszczelka zaworu jest klapnięta - trzyma co prawda, ale trochę ją sprasowało przez te parę lat. Jednak ponieważ nowej uszczelki ustawa nie przewidziała, trzeba z tym żyć.
Fotka poglądowa (pozuje oryginalna sprężyna):
(tak, zdjęcia FWB 603 zaraz wrzucę ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Rlyeh pisze:Podejrzewam, że być może uszczelka zaworu jest klapnięta
Klapnięta uszczelka by całkowicie przepuszczała ... klapnięta czy nie , trzyma ... więc jest dobrze . Wypolerować zbijak , przesmarować i zamontować oryginalną sprężynkę ... oksyda/farba mogła spuchnąć i gdzieś haczy ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
pięknyzadek

Post autor: pięknyzadek »

Nie chcę misiać, bo nie miałem 603 w ręce, ale przy PCP miałem podobną sytuację, tzn. wytoczyłem nową iglicę z szerszym „grzybkiem”. Ciśnienie, które było od strony zaworu na tyle mocno napierało na ten grzybek, że bijak nie mógł otworzyć zaworu i też nie było strzałów tylko takie właśnie kichnięcia. Mogłem wymienić sprężynę bijaka na mocniejszą i zaworu na słabszą nic to nie dało. Dopiero stoczenie tego grzybka na mniejszą średnicę dosłownie o 0,5mm spowodowało, że problem skończył się jak ręką odjął.
Awatar użytkownika
AndrzejLysy
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: AndrzejLysy »

Sprawdz domknięcie klapki
i jeszcze przełącznik strzelania na sucho.
Stawiałbym na to drugie.
Napisz co i jak.
Pozdrawiam- Andrzej
robfra

Post autor: robfra »

Zobacz na uszczelki na zamku (od dołu i od czoła lufy). Takie niebieskie. Może zostały zagięte itp?

A jak z Vo mierzyłeś? Może po prostu za słaba sprężyna zbijaka. Może zbijak ciężko chodzi? Zobacz na sucho jak pracuje zbijak bez sprężyny zbijaka - pchając zbijak spróbuj pokonać ręką opór sprężynki zaworu strzałowego. Taka jak pisał Andrzej czy coś nie zawadza?
Diana 75 i Daisy Powerline 717
Rlyeh

AndrzejLysy pisze:Sprawdz domknięcie klapki
i jeszcze przełącznik strzelania na sucho.
Stawiałbym na to drugie.
Napisz co i jak.
Klapka się domyka a przełącznik - tak, wiem o co chodzi, jeden karabin miał taki problem że bezpiecznik się nie cofał i przejmował energię. Ale to nie tu.
Olśniło mnie nagle i przypomniałem sobie, że przecież wysłałeś mi rok temu dwie uszczelki. Druga musi gdzieś w jakimś sejfie leżeć. Znajdę, zamontuję i zobaczymy, co się będzie działo.
robfra pisze:Zobacz na uszczelki na zamku (od dołu i od czoła lufy). Takie niebieskie. Może zostały zagięte itp?
Są w stanie dobrym. Prędkości nie mierzyłem, mam padnięte chrono.
Najdziwniejsze jest to, że wszystkie elementy osobno pracują poprawnie, żadna sprężyna nie jest klapnięta, nic nie ociera.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

No to zostało, że to "złośliwość rzeczy martwych" :(
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
witboj

Post autor: witboj »

Taka myśl - nie znam budowy 603, w życiu na oczy nie widziałem więc może całkiem od rzeczy mój pomysł - a może akurat trafię. Były takie przypadki w AA EV2 Mk1 i Waltherach PCA, że po prostu prowadnica tej dłuższej części zaworu, czyli tunel w bloku, poszerzała się z biegiem czasu od tarcia. I zawór ustawiał się lekko "bokiem" - przez co tarł przy każdym uderzeniu bijnika (zreszta powrót też był utrudniony) Objawem była właśnie zbyt niska energia a w przypadku PCP - szybsze samoistne spuszczanie powietrza lufą (np. już przy 90 barach). Lekarstwo - jak element z prowadnicą daje się wymienić to nowy, a jak nie to tulejowanie.
Awatar użytkownika
AndrzejLysy
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: AndrzejLysy »

I co tam w temacie ??
Czy awaria usunieta ??
Pozdrawiam- Andrzej
Rlyeh

Awaria usunięta (dziś) dzięki Twojej uszczelce z zeszłego roku i dwóm skrawkom papieru ściernego (przeleciałem iglicę - dziś stwierdziłem jednak, że nie jest tak znowu idealnie z tym nieocieraniem). Dzięki jeszcze raz za uszczelkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Rlyeh pisze:Awaria usunięta
... Obrazek ... jak przyjemnie taki wynik pooglądać ..
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Przy takim skupieniu ja bym tam już nic nie ruszał.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12