Sprężyna zaworu PCA

Moderator: Hiszpan63

Rlyeh

Sprężyna zaworu PCA

Post autor: Rlyeh »

Z PCA mam bardzo mało do czynienia, dlatego zamiast rozważać i rozkręcać i sprawdzać "na czuja" efekty, wolę zapytać.
Jaki będzie efekt założenia słabszej lub mocniejszej sprężyny zaworu w wiatrówce PCA? Siła zbijaka zawsze ta sama.
crash85

Post autor: crash85 »

hmm,ja w tym temacie zielony ale wydaje mi się tak na chłopski rozum że jeśli założysz słabszą to moze z zasobnika cale ciśnienie nie pójść a jak dasz mocniejszą to napewno pójdzie całe,przeciez to pca a nie co2,nie dozujesz co2 tylko działasz na zasobnik uwalniając z niego sprężone w nim powietrze,czyż nie>?

to jesli chodziło o sprężynkę bijnika natomiast jak w samym zasobniku-zaworze dasz lekką sprężynkę to będzie się powietrze lepiej rozprężało-przelot dłużej otwarty, a jeżeli dasz mocniejszą to chyba zaistnieje prawdopodobieństwo iż zawór się nie otworzy lub też szybko się zamknie co obniży ciśnienie i energię ... tak tylko sobie pomyślałem....
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Rlyeh pisze:Jaki będzie efekt założenia słabszej lub mocniejszej sprężyny zaworu w wiatrówce PCA?
Tak z mojej praktyki przy Sharpie i na bazie jego konstrukcji :
- sprężyna dociska kulkę (iglicę, stożek- w zależności od konstrukcji) do przylgni zaworu. Ciśnienie w "zasobniku" wspomaga domknięcie zaworu - siła sprężyny - drugoplanowa,
- jeśli sprężyna nie jest związana mechanicznie z zaworem wylotowym - siła nie ma znaczenia,
- sprężyna może mieć wpływ jedynie na ciśnienie (siłę) otwarcia zaworu czyli na opór pompowania.
To tylko moje "misianie" ;)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Chodzi o sprężynę tego zaworu, który się otwiera przy strzale?
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Rlyeh

Tak.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Rlyeh pisze:Tak.
A to przepraszam :( Moje dywagacje dotyczyły sprężyny zaworu "dolotowego" :oops:
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

No to ja pomisiam.
Jeżeli teraz jest OK to:
Wzmocnienie sprężynki może spowodować, że zaworek nie będzie się otwierał na wystarczająco długo i zwyczajnie część powietrza zostanie w zbiorniku - V0 spadnie
Osłabienie - dopóki sprężynka będzie wystarczająco silna, żeby w ogóle zamknąć zawór nic się nie zmieni.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Przypadek z życia :P

Grzebałem w LGM-ie który był odwrotna konwersją z PCP do PCA.
Tyle ze ktoś zapomniał wstawić z powrotem 'matchowej' (słabszej) sprężynki zaworka.
Na zbijaku zaś była już założona standardowa 7,5 J.
Efekt był taki jak opisał Piotr, zawór nie otwierał się do końca lub jak kto woli za szybko zamykał.
Z jednego pompnięcia można było oddać dwa strzały, pierwszy 150 m/s, a drugi to pierdnięcie :roll:
Podciąganie sprężyny zbijaka nic nie dawało, tą opcję sprawdził właściciel sprzęta.

Po wymianie sprężynki zaworka na 7,5 J karabinek zaczął strzelać 180-181 m/s na Expresie.
Sprężynkę zbijaka można zaś było odpuścić do niezbędnego minimum.

Także wracając do Twojego pytania efekt założenia mocniejszej sprężynki masz opisany.
Co do słabszej, to jeśli nie odpuścisz sprężyny zbijaka, to ten ostatni będzie walił mocniej w blok, w miejsce gdzie wystaje pin zaworu.
Jeśli będzie można odpuścić i powróci kultura pracy, to jeszcze trzeba by sprawdzić stabilność strzałów.

Zadałeś pytanie, ale nie napisałeś jaki efekt chcesz osiągnąć :roll:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Rlyeh

Żaden, nie zamierzam nic modyfikować celem osiągnięcia wzrostu V0. Po prostu jeden egzemplarz był dość uparty i odmawiał funkcjonowania mimo że każdy element z osobna był sprawny, stąd zacząłem wysnuwać dziwne teorie.