Dziękuje za rady. Widzę, że mam zaszczyt dowiadywać się ważnych rzeczy od samych ekspertów. ;-) Dziękuje. Już nie leje nic do lufy. Tylko, że jak lufa jest sucha to mi się zacina karabinek czasami. Nie wiem dlaczego. Może to wina starego czechosłowackiego śruta? Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Chciałbym, aby tak nie było. Co zrobić?
Ostatnio zmieniony 2011-12-13, 14:46 przez Hiszpan63, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali.... HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
michal4777 pisze:Aha... A da się to jakoś zlikwidować. Nie sądze, żeby sprężyna była słaba, bo stzela jak trzeba. Ta uszczelka. Da się ją wymienić?
Skąd wiesz , że strzela "jak trzeba " ??? ... na podstawie czego tak sądzisz ??
Jak już takie sytuacje się zdażają , to ewidętnie karabin trzeba rozebrać i wymienić jednym zamachem sprężynę , uszczelki i prawidłowo przesmarować. Przy okazji .. jakiego śrutu używasz .. ??
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali.... HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
śrut to może ma tyle lat co wiatrówka. Od dziadka wziąłem kiedyś z szafy razem z wiatrówką. Używam 4.5 mm diabolo czechoslovaka. I jeszcze też stare nie wiadomego pochodzenia kulki 4.5 mm ołowiane. Zadko się zacina, ale czasami jednak Chciałbym się tego pozbyć... Prosze poradzcie coś.
michal4777 pisze:I jeszcze też stare nie wiadomego pochodzenia kulki 4.5 mm ołowiane.
... ... Na Odyna !! ... żadnych kulek do lufy nie wtykaj !! ... i starego śrutu też nie ...
A... i nie możemy zapomnieć o uszczelce lufy Tam też może być nieszczelność i śrut nie opuszcza lufy.
Tam jest napewno uszczelka skórzana i mogło się wyschnąć biedaczce
januszmariusz pisze:O ile mi wiadomo ten iżyk jest gładkolufowy to czemu niby miałby nie strzelać z ołowianych kulek
A to Januszu oświeć mnie , gdzie takowa informacja .. ??
Nie wiem czy to tak, ale jak tam do lufy zajrzałem to patrzę, a tam są takie ukośne paski.Jestem całkowicie zielony w tym temacie, ale stwierdzam iż to jest lufa gwintowana